Vir: občina Šmarje pri Jelšah
Končana je petletna obnova šmarske župnijske cerkve.

Po petih letih se je zaključila obnova župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. Naložba je bila vredna 1,5 milijona in je obsegala sanacijo vlage v zidovih, razširitev cerkvene ladje z novim vhodnim prizidkom, obnovo notranjosti s tlaki, klopmi, freskami, kipi, razsvetljavo in oltarjem ter obnovo zunanjosti.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal šmarski župnik Damjan Ratajc, je bila obnova cerkve, ki velja za kulturni spomenik, dolga in zahtevna.

Obnova je bila temeljita, saj je bila cerkev obnovljena od tal do stropa, obnovljena sta tudi zunanjost cerkve in zvonik, kjer štiri ure na zvoniku danes kažejo točen čas.

Po besedah Ratajca so restavratorje med deli presenetile tudi izjemne, 400 let stare freske, ki so jih odkrili v zvonici.

Najpomembnejša in najobsežnejša je bila po oceni Ratajca sanacija vlage v zidovih, ki je že močno načenjala stavbo. Porušili so staro zakristijo in prizidali nov vhodni del z reliefom in portalom. Tako so razširili tudi kor, kjer so obnovili in razširili orgle.

V cerkvi so položili talno gretje, nove tlake, vgradili stavbno pohištvo, položili novo električno napeljavo ter uredili razsvetljavo in ozvočenje.

»Povsem drugačen videz notranjosti dajejo nove klopi, kjer so končnice enake starim, nov osrednji oltarni prostor, restavrirani oltarji, kipi in freske. Obnovitvena dela pa so se zaključila julija,« je dejal Ratajc.

Z donacijami župljanov in drugih so uspeli v preteklih petih letih zbrati 1,3 milijona evrov, na dodatnih 150.000 evrov pa je ocenjeno prostovoljno delo do 60 župljanov, tako fizično kot strojno, ter donacije lesa za nove klopi.

Ministrstvo za kulturo je prispevalo 34.000 evrov, šmarska občina pa 205.000 evrov.

Cerkev Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah je bila prvič omenjena leta 1236, leta 1612 pa je kraj postal samostojna župnija. Cerkev je nato skozi leta doživela več prenov.

»Leta 1804 je bila cerkev povišana, dobila je tudi nov zvonik, ki stoji še danes. Nato so z deli nadaljevali leta 1878, ko so cerkev ponovno razširili in dozidali severno in južno kapelo,« je povedal Jože Čakš, ki je raziskoval zgodovino šmarske župnijske cerkve.

Danes je cerkev osrednja župnijska cerkev župnije Šmarje pri Jelšah, ki upravlja še župniji Sladka Gora in Kristan Vrh. Šmarska župnija je tudi sedež Kozjanskega dekanata, kamor sodijo dekanije Šmarje pri Jelšah, Kozje in Rogatec.

V nedeljo bo obnovljeno cerkev slovesno blagoslovil celjski škof Maksimiljan Matjaž.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Glede na to ,da so cerkve in ostale objekte zgradili ljudje s svojim materialom in brezplačno bi to morala biti last vseh državljanov nikakor RKC .

FRAP (nepreverjen)

Bilo bi pravično in pošteno, vendar ni tako.

In reply to by Legionar (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Denarja kot perja'pa saj ni čudno'nosijo omike po pol penzije vsak teden pol pa jamrajo da nimajo za kruh. Župniki polni denarja, poglejte s kakšnimi avti se vozijo, ko pa pride revež malo pofehtat za kak evro pa ga odženjejo.

Starejše novice