V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo zaradi kadrovske stiske delo prek študentske napotnice delo ponudili študentom. Zdaj se je oglasilo 52 tam zaposlenih medicinskih sester.

52 medicinskih sester je v dopisu pojasnilo, zakaj se ne strinjajo s potezo pomočnice direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za zdravstveno nego Hilde Rezar z zaposlitvijo študentov. Njihova imena zaradi zagotavljanja njihovega nemotenega dela naprej ostajajo anonimna.

Zaposlene, ki so se v dopisu podpisale kot 'razvrednotene sestre Univerzitetnega kliničnega centra Maribor', so opozorile, da je moč študentov v raličnih intenzivnih negah in terapijah povsem neustrezna.

»Takšno iskanje kadra po Facebooku in na tak nacin je popolno razvrednotenje nasega poklica. Strokovna vodja Hilda Rezar prihaja v osnovi iz oddelka ortopedije, ki nikoli ni imel intenzivne nege ali terapije, tam ni kroničnih bolnikov, ravno tako pa je bilo še za čas njenega mandata glavne sestre v nićkoliko medoddelčnimi presojami ugotovljeno, da je zdravstvena nega na tem oddelku pomanjkljiva. Že iz tega vidika je neustrezno, da sta tako strokovna vodja kot strokovni direktor iz enega oddelka, ki ne pozna intenzive,« so medicinske sestre zapisale v dopisu.

Svoja stališča so medicinske sestre strnile v sedmih točkah

1. Urna postavka študenta je višja kot urna postavka zaposlene medicinske sestre.

2. Na ta način se razvrednoti delo medicinske sestre in se nevarnostim podvrže pacienta. Razvrednoti se ves boj za kompetence. 

3. Četudi bi ti študentje delali pod nadzorom, ne more biti odgovorna sestra na oddelku, saj ni ona kriva, da pride nekdo brez teoretičnega znanja. Z namenom je narejen šolski sistem s teorijo in postopno prakso! Ravno tako ‘odgovorna’ sestra ne bo prejela mentorskega dodatka, zakaj bi bila potem kriva za napako študenta?

4. Obremenitev sester je že tako velika, da se ne uspemo posvečati niti svojim študentom, ne da se bo zdaj učilo še študente. 

5. Študenti nimajo niti zdravniških pregledov, ki jih moraš imeti, da si zaposlen v zdravstvu. 

6. Delo v zdravstvu zahteva empatijo, tudi soočanje z zahtevnimi situacijami - to pa se nauči na praksi, ki je stopenjska z namenom. Intenzivna nega in terapija nista mesti za študente. Tam lahko vsaka napaka v negi vodi v infekcije in smrt pacienta. 

7. Nesprejemljivo je iskanje kadra po Facebooku!

Najprej naj ustrezno plačajo že zaposlen kader

Medicinske sestre, zaposlene v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, so opozorile še, da se je Hilda Rezar za objavo odločila sama, brez posveta z ostalimi medicinskimi sestrami in strokovnimi vodjami: »Za vsako diskusijo pa je nedosegljiva.« Temu mnenju se pridružuje tudi Sindikat zdravstvene nege.

Dodale so, da bo študentsko delo za bolnike pomenilo ogromno preležanin, infekcij ran in gnojnih katetrov: »Strogo nasprotujemo zaposlitvi študentov v intenzivnih enotah! Namesto takšnega posmehovanja naj najprej ustrezno plačajo že zaposlen kader.«

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Niso studenti (nepreverjen)

ampak clani mafijske zdruzbe ...

štajerc1975 (nepreverjen)

MS se bojijo za svoj mir in eksistenco. Študenti bi lahko opozorili na marsikatero nepravilnost, ki se dogaja na oddelkih. Pozitivno je tudi to, da bodo mladi, željni dela prinesli pozitivno energijo in presegli vsakdanji avtomatizem, ki vse preveč vlada v naših bolnišnicah. Potrebno je narediti nekaj več. V svetu je to praksa. Podpiram!

Slaba praksa ... (nepreverjen)

kopp-verlag de/a/die-medizinmafia
amazon de/Ein-medizinischer-Insider-packt-Dokumentarroman/dp/3932576721

In reply to by štajerc1975 (nepreverjen)

Maribor1978 (nepreverjen)

1. študent nima kritih potnih stroškov ne štroškov malice... dipl.ms ima večjo urno postavko...
2.pacient je v nevarnosti če delajo študentje z njim? ZATO se pa mora strinjat da lahko študenti delajo ob njem! ima vso pravico do odklona študentov.
3. študentje imajo teoretično podlago, so samo študenti 3. letnika, absolventi in podiplomskega študija, ki imajo zaključeno zdravstveno nego... torej so že diplomirani.
4. študenti so tam da pomagajo delat kar znajo, učijo se ob delu kot vsaka sestra ki že ima 40 let delovne dobe, delo medicinske sestre je vse življensko učenje ;)
5. Imajo, drugače nebi mogli bit študenti.
6. Ali so to študenti prave ali mogoče strojništva? Empatija je pogoj da sploh razmišljaš o pomoči drugim, to so že dosegli nekje v življenju, zato so se odločli za ta poklic, kajne?
7. Nesprejemljivo je da pričakuješ da bo študent v letu 2020 iskal delo na oglasni deski! Facebook je samo oglaševalni portal, kamena doba je mimo...

Ma, ne fantaziri (nepreverjen)

... te studentje imajo "teroristicno" podlago in so profilatorno teroristicno izbrani.

In reply to by Maribor1978 (nepreverjen)

Jelko (nepreverjen)

Študenti medicine bodo POMOČ medicinskemu osebju.Tako sem razumel pobudo . Že sedaj je precej študentov ,ki v glavnem spremljajo delo zdravnikov mm

Wkw (nepreverjen)

Ko mački stopiš na rep zamijavka...

Argumentiranje je malo pod nivojem, bolj izgleda, da se nekdo boji za svoj mir.

Starejše novice