Lokalni odbor SMC Maribor je spregovoril o prekategorizaciji dveh državnih cest v lokalni in posledicami, ki jih to prinaša za druge investicije v mestu.

Ministrstvo za infrastrukturo je ugodilo pobudi poslanca SMC za prekategorizacijo dveh državnih cest v občinski, sta sporočila Branislav Rajić, poslanec iz vrst SMC, in Damir Orehovec, vodja svetniške skupine SMC Maribor. Meljska cesta in Cesta XIV. divizije, ki sta bili doslej v državni lasti, bosta prešli v občinske roke. Zakaj? Rajić pojasnuje, da sta cesti urejeni do te mere, da vzdrževanja ne bosta potrebovali vsaj deset ali petnajst let.

»Zaradi tega bo s prenosom na občinsko raven ves denar, ki ga ima občina v skladu za infrastrukturo, ta lahko porabila za druge infrastrukturne projekte,« pojasnjuje Rajić. Občina bo v skladu s pobudo, ki je zrasla Rajićevem zelniku, na državo v zameno prenesla lastništvo treh cest, ki pa so potrebne prenove oziroma večjih vzdrževalnih del.

Obnovo Malečniškega mostu prevzema država z DEM

Gre za ceste Zrkovci - Velka Vlahoviča - Zrkovska cesta vključno z Malečniškim mostom in prav prenova slednjega je ključna. Mariborska občina po besedah Rajića trenutno nima dovolj denarja, da bi uspešno izpeljala sanacijo Malečniškega mostu, zato bo to breme prevzela država. Ves denar za obnovo mostu, ki je ocenjena na 1,5 milijona evrov, bo šel iz državne malhe, razen sofinancerskega deleža Dravskih elektrarn Maribor, ki bodo primaknile 400.000 evrov.

»Ta denar, ki ga bo občina prihranila, se lahko porabi za druge ceste, ker vidimo, kakšne ceste imamo, ko se vozimo po Mariboru,« je pristavil Orehovec.

Rajić ob tem poudarja, da država ne bo spreminjala časovnice obnove mostu. Po njegovih besedah se bo obnova, kot načrtovano, začela letos, s koncem leta 2019 pa naj bi bil most ponovno v celoti funkcionalen: »To odpira možnost, da se vsa ta sredstva za vzdrževanje cest, ki jih je Mestna občina Maribor med drugim namenila tudi za te ceste in predvsem za Malečniški most, preusmeri v druge projekte. Občina bo imela več denarja za infrastrukturo.« 

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo so se na to temo že januarja sestali z Mestno občino Maribor, formalno pa naj bi do prekategorizacije cest prišlo v roku treh tednov. 

Apel lokalnega odbora SMC občini: Na voljo je 800.000 evrov sredstev

Poslanec in vodja svetniške skupine sta ob tem še izkoristila priložnost in na mariborsko občino naslovila apel, naj poskušajo počrpati še več državnih sredstev. 

»Po zakonu o financiranju občin je narejena aplikacija, preko katere se objavljajo razpisi in občine se lahko potegujejo za sredstva. Žal, mariborska občina je dosedaj ena izmed redkih, ki se ni vključila v to aplikacijo in za okoli 800.000 evrov sredstev, ki bi bili na razpolago v tem letu, se niso niti enkrat prijavili. Na voljo imajo 470.000 evrov nepovratnih sredstev in 315.000 evrov povratnih sredstev. To je izjemno dober vir, ki pa se ga občina ne poslužuje,« je opozoril Rajić in dodal: 

»Če se ne prijavijo, sredstev ne morejo črpati.« 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
država (nepreverjen)
kandidatek (nepreverjen)

ali se je re v času Nemčije imenovala partizanska ulica ,,,BANDITEN STRASE,,to so ;;;Strici so mi povedali

Starejše novice