Nova ura na Mestni hiši Rotovž (foto: Marko Pigac).
Osrednja mariborska ura na stolpu 507 let stare Mestne hiše Rotovž ponovno deluje. Kot pravijo na občini, ji je bil povrnjen njen zgodovinski značaj in nameščen nov mehanizem.

Mestna hiša Rotovž je v lanskem in letošnjem letu deležna celovite notranje in zunanje prenove. Mestna občina Maribor je v začetku oktobra začela investicijo v sanacijo fasade na južnem pročelju, torej na delu objekta, ki gleda na Glavni trg.

Na mariborski občini razlagajo, da je investicija vključevala predvsem sanacijo okrušenih delov in oplesk fasade ter obnovitev in sanacijo ali čiščenje okenskih okvirjev in polic, kjer je bilo potrebno.

Končna cena obnove je bila nekoliko manj kot 50.000 evrov. 

Posodobili mehanizem na mestni uri 

Ob prenovi pročelja je Mestna občina Maribor sprejela odločitev, da se v celoti prenovi in zagotovi nov mehanizem za uro na Mestni hiši Rotovž. Kot so povedali, je bila ura sicer posodobljena pred približno dvajsetimi leti, vendar se je mehanizem pričel kvariti. 

Nove številčnice in kazalci sedanje ure na Rotovžu so posnetek tistih iz leta 1900, obnova ura je stala okoli 30.000 evrov.

Pogled na vse tri nove ure v Mestni hiši Rotovž (foto: Marko Pigac).

Ura na Rotovžu se je skozi desetletja spreminjala 

Številčnice na uri so bile do leta 1900 naslikane na zid. Ob prehodu v 20. stoletje pa se je takratna mestna oblast odločila za veliko novost in na zvoniku Rotovža naročila izdelavo ure s steklenimi številčnicami, ki bo ponoči osvetljena. 

Okrogla stekla so imela na sredini luknjo za os kazalcev in naslikane rimske številke. Steklena številčnica in kazalci so bili zelo lepi in za tisti čas velika tehnološka novost. 

Med zavezniškimi letalskimi bombnimi napadi so bile steklene številčnice ure na Rotovžu uničene. Na fotografiji iz prvih povojnih let vidimo nove številčnice z arabskimi številkami.

Izrez posnetka Rotovža, ki je nastal okrog leta 1910 (vir: Pokrajinski arhiv Maribor).

V zgodnjih 60. letih so uro temeljito prenovili, namesto mehanske ure, ki jo je bilo treba vsakodnevno navijati ročno, so vgradili električne mehanizme in številčnice iz pleksi stekla, ki jih je izdelovala tovarna Iskra.

Zaradi okvar je ura obstala in okrog leta 2000 so jo posodobili. Ker številčnice niso bile najlepše, mehanizmi pa so se kvarili, se je Mestna občina Maribor odločila, da bo uro popolnoma prenovila.

Izrez fotografije iz druge polovice 60. let, na kateri vidimo s stavbo neskladno modernistično uro, kakršne je izdelovala tovarna Iskra (Vir: Pokrajinski arhiv Maribor).

Za prenovo poskrbel 'mestni urar'

Prenovo uro je prevzel restavrator Aleš Lombergar, ki je lani skupaj z Gorazdom Šifrerjem rekonstruiral številčnico ure na Prvi gimnaziji. Uredila vse tudi vse štiri številčnice na zvoniku stolnice ter jim vrnila rimske številke in zlate kazalce.

»Številčnice na novi uri na Rotovžu so iz kaljenega stekla, rimske številke ter bela osnova pa so natisnjene v emajlu, ki je zelo obstojen. Zaradi enostavnejšega vzdrževanja so številčnice vgrajene v okrogla okna iz nerjavečega jekla. To omogoča dostop do zunanjosti številčnic tudi brez gradbenih odrov ali dvigal,« razlagajo na občini. 

Dodajajo, da so na notranji strani številčnic vgrajeni trije električni urni pogoni, ki jih krmili računalnik in stalno preverja čas po satelitskem signalu. Mehanizmi in krmiljenje so bili izdelani v zagrebški urarski delavnici Lebarović, ki ima dolgoletno tradicijo. 

Na zunanjo stran so na osi pritrjeni pozlačeni kazalci, ki so bili po Lombergarjevih načrtih lasersko izrezani iz jeklene pločevine in jih je oblikoval kleparski mojster Žarko Šerc. Kazalce je z lističi iz čistega zlata pozlatila restavratorka Silvana Veič.

Aleš Lombergar, restavrator, mariborski župan Saša Arsenovič, kleparski mojster Žarko Šerc (foto: Marko Pigac).

Letos sanacija sanacijo stropa, balkona in rotovškega stolpa

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, so se v letošnjem letu odločili za interventno sanacijo stropa, balkona in rotovškega stolpa. 

Trenutno je v teku postopek javnega naročanja za izbiro izvajalca, ki bo izbran predvidoma konca februarja 2022. 

Na občini pojasnjujejo, da so se za interventno sanacijo odločili zaradi vidnega povesa s štukaturami okrašenega baročnega lesenega stropa v prvem nadstropju glavnega trakta, vidnih razpok kamnitih konzol, plošč ter poškodbe strehe balkona na južni fasadi glavnega trakta in nagnjenega Rotovškega stolpa s počenim opečnim lokom bazne konstrukcije. 

»S sanacijskimi deli se bo zagotovila stabilnost, hkrati pa se bo preprečilo propadanje stavbe,« so povedali. 

Pričakuje se, da bodo zaključena v poletnih mesecih leta 2022.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Arsenovič je obljubljal Maribor za vse občane ! Nista samo Glavni trg in Lent Maribor! Pojdite čez most in si oglejte kako izgledajo MČ ? UMAZANO, NASTLANO ,UNIČENI objekti in stavbe,ki spominjajo na Bronx . Tisti skate park edino lahko pokažejo na tem koncu .

TonaTuna (nepreverjen)

Ponavljate se kot stare plosce. Ogromno je bilo narejenega tudi zunaj centra.

In reply to by Leka (nepreverjen)

Franc s Piramide

Lombergar bi lahko bil arhitekt, zdaj pa stare ure popravlja.

Franc s Piramide

Arsenoviču naj si kupi daljnogled, magari na občinske stroške.
Da bo videl še kam dlje od Glavnega trga.

Starejše novice