Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da zaradi večjih kršitev pogodbenih obveznosti odstopajo od pogodbe o brezplačni uporabi prostorov, ki je bila sklenjena med Mestno občino Maribor in Mestnim mladinskim svetom Maribor.

Mariborska občina z 31. decembrom odstopa od pogodbe o brezplačni uporabi prostorov na Trgu revolucije 9. Na občini pojasnjujejo, da so se za odstop od pogodbe odločili zaradi ponavljanja in stopnjevanja kršitev pogodbenih obveznosti iz strani Mestnega mladinskega sveta Maribor. 

Mladinski svet mora izpraznjene prostore predati Mestni občini Maribor najpozneje do 15. januarja 2021. 

Občina namerava prostore ponovno ponuditi za izvajanje participativnih programov in projektov za mlade, na podlagi poziva ali razpisa.

Kako je Mladinski svet kršil pogodbo? 

Kot pojasnjujejo na občini, je Urad za kulturo in mladino Mestni mladinski svet Maribor o kršitvah obvestil že leta 2019, nazadnje pa z dopisom in sklicanim sestankom poleti 2020. Leta 2019 naj bi Mladinski svet zanemarjal dolžnost rednega plačevanja obratovalnih stroškov in poročanja o delu, kar je bilo nedvoumno zahtevano na podlagi sklenjenih pogodb.

»Mestna občina Maribor je poskušala odnos Mestnega mladinskega sveta Maribor do pogodbenih obveznosti primerno urediti že novembra 2019, vendar se Mestni mladinski svet Maribor na pozive ni odzval vse do julija 2020, prav tako pa ni predložil zahtevanega programa dela za leto 2020, kar predstavlja osnovo za brezplačno uporabo prostorov na Trgu revolucije 9, ki so v lasti občine. Zaradi navedenega je Mestna občina Maribor poleti 2020 seznanila Mestni mladinski svet Maribor z namero o prekinitvi pogodbe,« so pojasnili na občini. 

Mestni mladinski svet Maribor je, kot še zapišejo na občini, na podlagi te namere predložil program dela za tekoče leto, ki je zajemal tako nesprejemljivo obrazložitev o zakasnitvi kot tudi nesprejemljivo podlago za sofinanciranje. 

»Zaradi vsega navedenega je morala Mestna občina Maribor napovedati odstop od pogodbe o brezplačni uporabi nepremičnine v lasti občine, ob tem pa predvidela razpis za uporabo prostorov, na katerega bi se lahko prijavil tudi Mestni mladinski svet Maribor, v kolikor bi izpolnil obstoječe obveznosti do Mariborske občine. Mestna občina Maribor se je ves čas na konstruktiven način zavzemala za razrešitev nastale in želela doseči spoštovanje osnovnih pogodbenih obveznosti, vendar pri tem žal ni bila uspešna. Tudi rok za izpraznitev prostorov na Trgu revolucije 9 je zastavila tako, da Mladinskemu svetu omogoča nujno ureditev internih zadev,« so zapisali.

Dodajajo, da ob vsem navedenem še vedno obstaja možnost delnega sofinanciranja stroškov osnovnega delovanja Mestnega mladinskega sveta Maribor do konca leta 2020, vendar ta zavrača dolžnost poročanja o porabi dodeljenih sredstev za leto 2019 v obliki, ki bi neposredno dokazovala nesporno porabo javnih sredstev.

Mestna občina letos še ni financirala dela Mladinskega sveta

Mestna občina Maribor je Mladinski mestni svet Maribor v letu 2016 financirala v znesku 17.000 evrov, v letu 2017 v znesku 17.850 evrov, v letu 2018 v znesku 22.743 evrov in v letu 2019 v znesku 21.472,93 evrov (načrtovanih je bilo 23.425 evrov). V letu 2020 je bil prvotni plan sofinanciranja 23.894 evrov, vendar je bilo, zaradi neizpolnjevanja obveznosti, 10.000 evrov prerazporejenih v druge nujne namene, in sicer za pomoč samozaposlenim v kulturi. 

Mladinski mestni svet Maribor v letu 2020 še ni izpolnil pogojev za nakazilo sredstev.

»Mestna občina Maribor si prizadeva razrešiti nastalo situacijo in nikakor ne želi onemogočiti delovanja Mestnega mladinskega sveta Maribor ter programov različnih mladinskih organizacij, vsekakor pa od organizacij, ki jih sofinancira, pričakuje izpolnjevanje pogodbenih obveznosti,« so še zapisali na občini.

Mestni mladinski svet Maribor odločitev občine presenetila

Na odstop od pogodbe so se odzvali v Mestnem Mladinskem svetu Maribor. Zapisali so, da jih je presenetil »napad Mestne občine Maribor, ki je kar preko medijev napovedala odpoved pogodbe prostorov.« To informacijo so neuradno prejeli pred nekaj dnevi, sklep pa še ni bil vročen, kaj šele končan celoten upravni postopek, so pojasnili.

Tako so se odzvali na navedbe občine, ki jim očita očita onemogočanje nadzora nad izvajanjem programa dela mladinskega sveta, malomarni odnos do nepremičnine in izvajanja programa v prostorih nepremičnine:

»Mestni Mladinski svet Maribor je avtonomna reprezentativna organizacija mladih in mladinskih organizacij v mestu in nikoli ne bo delala po diktatu vsakokratnega vodstva občine, ampak bo zastopala interese mladih in mladinskih organizacij. To vsakokratnemu vodstvu seveda ni po godu in znano je, da smo bili večkrat kritični do občine in obratno, a tako ekstremnih potez ni naredil noben župan doslej.

Priznavamo, da smo v letu 2020 izvedli manj programa od načrtovanega, da smo ta program tudi skozi leto prilagajali ter da kljub trudu vsega ne bomo mogli izvesti - razlog je znan, epidemija žal ni zaobšla niti nas in ker večino našega dela temelji na delu z mladimi, šolami in fakultetami je to leto za naš program katastrofa.

Priznavamo tudi, da poročilo za leto 2019 Mestni občini Maribor ni bilo oddano v marcu tekočega leta, ampak juniju, saj je bil rok za oddajo letnih poročil na AJPES zaradi epidemije podaljšan do 31. maja 2020, v juniju pa smo tega posredovali na občino. Ne glede na to, smo z občino bili v kontaktu in oddali vsa poročila, kot vsa leta do zdaj, a samo letos je očitno občini to premalo in zdaj očitno tudi razlog za odpoved pogodbe o uporabi nepremičnine.

Obtožbe do malomarnega odnosa do nepremičnine ostro zavračamo, saj smo ravno mladi prostovoljci iz te prazne in zapuščene občinske luknje, predvsem z veliko veliko prostovoljskih ur ustvarili sodoben prostor za druženje mladih in aktivnosti mladinskih organizacij! Ravno to je verjetno razlog, da želi občina zdaj prostore nameniti komu od 'svojih' (sebi bolj naklonjenih in manj kritičnih organizacij).

Stroški letos niso bili poravnani, saj do današnjega dneva še ni bilo nakazila niti enega evra s strani Mestne občine Maribor, čeprav so sredstva v proračunu zagotovljena.

Letos smo imeli tudi več težav z vandalizmom (poskus vloma, strgane nalepke na zunanji strani, večkratni vlom v nabiralnik), ki iskreno upamo, da niso povezana z nameni občine.«

Dodajajo, da bo Mestni Mladinski svet Maribor še naprej trdno zagovarjal zgolj interese mladih in mladinskih organizacij v mestu, »nikoli in nikdar, pa ne bo podlegel poskusom podrejanja s strani Mestne občine Maribor oziroma različnih županov ter vodstev, pa če tudi za ceno takšnih medijskih napadov, odvzema prostorov in financiranja.«

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cavoglave (nepreverjen)

Da ni ponovno od zadaj spet kaksen lakomni interes srbskega zupana Aleksandra Arsenovica!!!!!ne bi bilo prvic!!!!!

Milan2 (nepreverjen)

Kak interes bi pa to bil, recimo? Ostali ne vemo, poučite nas!

In reply to by Cavoglave (nepreverjen)

Pouk za telebane (nepreverjen)

Mogoče odpre bife za kakšnega prijatelja od prijateja ?

In reply to by Milan2 (nepreverjen)

Milan2 (nepreverjen)

Malo na glas razmišljate, torej. Ste pomislili, da mogoče ni ničesar takšnega zadaj? Ni v vsaki potezi občinskega vodstva neke zarote proti mladim v Mariboru ali osebne koristi župana.

In reply to by Pouk za telebane (nepreverjen)

janban

Mladi lenuhi,potrebno bo delat ne pa čakat,da boste dobili vse zastonj.Sedaj v času krize imate priložnost prostovoljno pomagat.

božidar (nepreverjen)

polovica je itak na METADONU oz travi

In reply to by janban

Starejše novice