Na današnji izredni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor so poleg nekaterih dokumentov za prihodnje investicije potrdili tudi sanacijski načrt Športnih objektov Maribor.

Kljub nekaterim kritikam, ki so zadevale občinski odnos do stanja mariborske športne infrastrukture, so svetniki z večino podprli sanacijski načrt. Že pred časom ga je potrdil svet zavoda, danes pa še mestni svet za zagotovitev 365.000 evrov. Ti so bili s spremembo letošnjega proračuna že rezervirani, poroča STA. 

Ta se jim je zdel dobro pripravljen, vendar pa je Stojan Auer, predsednik LPR, izpostavil vprašanje, ali je prav, da se z dodeljenim denarjem sanira tudi izguba iz tržnega dela poslovanja. Do tega, da bo sedanja sanacija zagotovila tudi pozitivno poslovanje zavoda v prihodnje, je bilo skeptičnih tudi nekaj drugih

Težave že od ustanovitve ...

Športni objekti se namreč s težavami ukvarjajo že vse od ustanovitve – od leta 2008, ko sta se združila Športni center Maribor in Dvorana Tabor. Tako so beležili že leta 2010 skoraj 125.000 evrov izgube, dodaja STA. Četudi je sledilo nekaj let pozitivnega poslovanja, pa so zadnja tri leta zaradi Zakona za uravnoteženje javnih financ zopet poslovali izgubo. Največja je bila lani – 180.000 evrov. 

Slabo stanje objektov in nižji prihodki

STA piše, da je Mateja Cekić, vršilka dolžnosti direktorice mariborske mestne uprave, pripisala vzroke za izgubo tudi slabemu stanju nekaterih objektov, ki so jih morali začeti obnavljati: leta 2016 atletski stadion, letos kopališče Pristan, ob tem pa so vložili dodatna sredstva tudi v ledno dvorano in Ljudski vrt. 

Cekićeva vidi priložnost predvsem v smeri razvoja športnega turizma, a za sanacijski načrt dodaja, da »predvideva tudi nekatere ukrepe za dvig deleža tržnih prihodkov, gre pa šele za prvi korak pri reševanju zdajšnjih razmer«.

Sanacijske ukrepe pozdravlja tudi direktor športnih objektov Maribor Tone Knez, saj bo z večjim vložkom v objekte tudi bolje tržiti. V takšnem primeru napoveduje za prihodnje leto bistveno izboljšanje finančnih razmer.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice