Na včerajšni seji so mestni svetniki potrdili tudi dokumentacijo za ureditev Dravske kolesarske poti, kolesarskih poti znotraj mesta in park & ride sistemov.

Mariborski mestni svetniki so na včerajšni seji večinsko potrdili dokumente za projekte s področja trajnostne mobilnosti. Občina namerava s sredstvi iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb urediti Dravsko kolesarsko pot do Dupleka in Ruš, vzpostaviti kolesarske poti znotraj mesta ter urediti sisteme park & ride.

Mestni svetniki so brez težav sprejeli projekt v vrednosti 850.000 evrov za ureditev park & ride, ki so v drugih evropskih mestih na voljo že kar nekaj časa. Nekateri svetniki so imeli pomisleke le o načrtovanju parkirišča pri Mariborskem otoku.

Nove kolesarske poti

Dravsko kolesarsko pot bodo uredili v dveh delih, prvi del bo potekal do Ruš, drugi pa do Dupleka. Investicija obeh bo znašala 1,7 milijona evrov. Prav tako pa nameravajo urediti še kolesarske poti, ki bodo povezovale mestne četrti in krajevne skupnosti, za katere bo potrebnih 1,3 milijona evrov. 

Namen izgradnje odseka kolesarske poti med Rušami in Mariborom ter Mariborom in Duplekom je zagotovitev večje prometne varnosti kolesarjev, zmanjševanje negativnih vplivov motornega prometa na okolje ter omogočanje razvoja rekreativne dejavnosti ljudi.

Se bo občina dodatno zadolžila?

Dve tretjini denarja za projekte bodo pridobili iz kohezijskih sredstev, preostanek pa bo zagotovila občina sama. Zaradi teh projektov se občina želi drugo leto še dodatno zadolžiti, čemu pa nekateri mestni svetniki nasprotujejo. Ali bodo podprli dodatno zadolževanje, bo znano naslednji teden, ko bodo sprejemali rebalans proračuna za leto 2017 in 2018.

Na včerajšni seji so potrdili tudi predinvesticijsko zasnovo in investicijski program za izgradnjo cestnega podvoza pod Ljubljansko ulico, projekt bo vreden 7,9 milijona evrov, polovico zneska pa bo prispevala država. Začetek gradnje se bo predvidoma pričel v prvi polovici prihodnjega leta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice