Mariborski svetniki bodo na četrtkovi seji potrjevali projekt odra na Dravi ter koncesijski akt za ureditev Mariborskega otoka.

V četrtek bodo mestni svetniki na seji potrjevali projekt postavitve odra na Dravi, ki bi v prihodnje ponovno omogočal izvajanje prireditev v sklopu Festivala Lent, ki ga že drugo leto ni. Prav tako pa bodo potrjevali koncesijski akt o javnozasebnem partnerstvu glede ureditve kopališča Mariborski otok, ki je potreben prenove.

Brez plavajočega odra ni pravega Festivala Lent

Teobald Pajnik, vodja projektne pisarne v Mestni občini Maribor, je v zvezi s plavajočim odrom povedal, da je že vrsto let jasno, da brez tega odra Festival Lent ni tisti pravi, zato so se z Narodnim domom odločili za skupno investicijo, s kateru bi ob Vodnem stolpu pritrdili konstrukcijo, na katero bo vedno možno postaviti oder. S tem pa bi se izognili stroškom vsakoletnega postavljanja odra, ki je letno znašalo okoli 70.000 evrov, poroča STA.

»Načrtovani oder bo lahko stal celotno poletje, kar pomeni, da bi lahko v tem času izvedli tudi več drugih prireditev na Lentu,« je dejal Pajnik, ki je dodal, da je ocenjena vrednost investicije okoli 250.000 evrov, ki bi jih pokrila mestna občina. Oder bo po njegovem sprejel okoli 4000 obiskovalcev, s čimer bi nekdanjo zmogljivost povišali za tisoč, izvedbo pa načrtujejo do naslednjega leta.

Zaprtje Lenta za promet

Vodja projekte pisarne pa je še poudaril, da v sklopu projekta ureditve Dravskega nabrežja predvidevajo tudi zaprtje Lenta za promet med Vodnim in Sodnim stoplom, za tamkajšne prebivalce pa bo dovoljen intervencijski dovoz. Ko prireditev ne bo, konstrukcija odra ne bo vidna, kar je bil tudi pogoj za pridobitev soglasja vodarjev.

Bo Mariborski otok dočakal obnovo?

Na četrtovi seji pa bo potekalo tudi drugo branje akta o javno-zasebnem partnerstvu za ureditev Mariborskega otoka. Član projektnega sveta Bojan Strajnar je povedal, da bodo na podlagi sprejema do septembra pripravili dokumentacijo in pridobili soglasja, da se bo ureditev lahko pričela. »Sprejem akta še ne pomeni, da se je občina odločila, da bo kopališče naslednje leto delovalo v sodelovanju z zasebnim partnerjem. Daje pa ji možnost in pooblastilo, da lahko izpelje javni poziv, s katerim bi tega za ureditev razmer na Mariborskem otoku začela iskati,« je pojasnil Strajnar za STA.

Na današnji novinarski konferenci je župan Andrej Fištravec govoril še o nedavno objavljeni reviziji računskega sodišča glede izplačila povprečnin občinam v preteklih letih in dejal, da je tudi ta prišla do podobnih zaključkov kot občine - da je razkorak med njihovimi obveznostmi in denarjem, ki ga za to prispeva država, vsako leto večji.

»Revizija je pokazala, da so potrebne temeljite spremembe. Država je sicer pripravila nekatere predloge, a bi spremembe bile takšne, da bi za nas razmere bile še slabše,« je dejal Fištravec in med aktualnimi temami omenil tudi sklenitev kupoprodajne pogodbe za nakup objekta v Melju, kjer naj bi v prihodnje stal ruski muzej.

Pogajanja z Ministrstvom za kulturo

Direktor mariborske mestne uprave Simon Štrancar in Fištravec sta še povedala, da še zmeraj tečejo aktivnosti za selitev Mariborske knjižnice in dogovori o pobudi za prenos nekdanje Probanke iz DUTB na mestno občino. Mariborska občina bi v primeru prenosa ob doplačilu državi ponudila stavbe treh policijskih postaj, kar je zanimivo tudi za notranje ministrstvo. Mestna občina pa se mora zdaj pogoditi še z Ministrstvom za kulturo, da bi ta dovolila porabiti obljubljenih 2,6 milijona evrov za selitev in ne za obnovo knjižnice na Rotovškem trgu, kot je določeno sedaj, poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice