Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji obravnavali polletno poročilo izvrševanja letošnjega proračuna. Sprejemali bodo tudi rebalans proračuna, s katerim bodo proračun znižali za skoraj osem milijonov.

Vodja financ na Mestni občini Maribor Mateja Cekić je predstavila polletno poročilo izvrševanja letošnjega proračuna. 

Kot je povedala, proračun za letošnje leto znaša 189,5 milijona evrov, po pol leta pa so uspeli realizirati 53,3 milijona prihodkov in 66,2 milijona evrov odhodkov.

Pojasnjuje, da so poleg rednih prihodkov porabljali tudi ostanek sredstev iz preteklega leta ter revolving kredit.

Davčni prihodki so realizirani v višini 34,8 milijona evrov, kar predstavlja 41 odstotkov načrtovanih. Cekić dodaja, da je bila dohodnina vplačana v skladu z načrti, medtem ko v prvem polletju še ni bilo vplačil nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, saj so prve odločbe izdali šele konec junija. 

Prva vplačila iz tega naslova so v proračun prišla šele julija in avgusta, s temi sredstvi so poplačali revolving kredit, ki so ga koristili v prvem polletju.

Nedavčni prihodki so bili realizirani v višini 10,6 milijonov, kar je 36 odstotkov in predstavlja enak delež kot lani, v znesku pa je bila realizacija višja za dva milijona evrov, je povedala Cekić. Dodala je, da je bil presežek dosežen s strani zdravstvenega doma in lekarn, nekoliko slabša je bila realizacija pri parkirninah in globah.

Do konca leta pričakujejo še nekaj državnih sredstev

Kapitalskih prihodkov, tukaj gre za prihodke iz prodaje občinskega premoženja, so do konca junija beležili za 881.000 evrov, kar pomeni 20 odstotkov. 

Ob tem Cekič dodaja, da so uspeli od države načrpati 4,5 milijona evrov, ki so v celoti namenjeni za urejanje dvorane Tabor.

Do države imajo odprtih še več zahtevkov, med njimi za obnovo promenade v mestnem parku, za projekt Vojašniški trg, za poslovno cono Tezno in Pobrežje in za nabavo avtobusov. Do konca leta tako pričakujejo še kar nekaj realizacije. 

V prvem polletju porabili tudi 2,4 milijona evrov posojila, ki je bil odobren že lani, v poletnih mesecih pa so se dodatno zadolžili za 2,8 milijona evrov, gre za denar, ki je namenjen projektu ureditve nabrežja reke Drave. Dodatno so se zadolžili še za 14,3 milijona evrov, ki bodo namenjeni ostalim investicijam.

Na odhodkovni strani so v prvem polletju realizirali 45 odstotkov. Gre za redne odhodke, ki se nanašajo na obiskovanje šol in vrtcev, kulturnih objektov. Za investicije so porabili 18,4 milijona evrov, kar predstavlja 24,3 odstotkov za letos načrtovane vsote.

»Do konca leta pričakujemo, da bo proračun uravnotežen,« je povedala Cekić. 

Pripravili rebalans proračuna

»Zaradi prerazporejanja denarja iz določenih postavk, kjer sredstva ne bodo porabljena, na postavke, kjer se sredstva dodatno potrebujejo, smo pripravili rebalans,« je povedala vodja financ. 

Proračun za letošnje leto znaša 189,5 milijona evrov. Z rebalansom ga znižujejo na 181,7 milijona evrov. 

Za 700.000 evrov znižujejo kapitalske prihodke, in sicer zaradi nerealizirane prodaje poslovnih objektov. Za sedem milijonov znižujejo evrov transferne prihodke, torej prihodki od države in Evropske unije, ker so se nekatere investicije zavlekle. 

Na odhodkovni strani bodo dodali nekaj sredstev za tekoče transferje, in sicer zaradi dodatnih stroškov v vrtcih in šolah, skoraj milijon evrov več bodo namenili Marpromu zaradi višjih cen goriva in stroškov dela. 

Proračun za naslednje leto bo sprejemal novi mestni svet 

Mateja Cekić je povedala, da pripravljajo tudi že proračun za leto 2023, a bo tega sprejemal novi mestni svet po lokalnih volitvah. 

Novi mestni svetniki ga bodo predvidoma potrjevali januarja ali februarja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice