Prihodnji petek, 2. marca bo potekal že 39. rez Stare trte, najstarejše trte na svetu. Tudi mraz ne bo ovira. »Če bo rez v snegu bo trgatev v žgočem soncu,« pravi mestni viničar Stane Kocutar.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega odvisna rast in tudi pridelek. Rez Stare trte je postal v Mariboru postal tradicionalni protokolarni dogodek, ob kateri mesto Maribor prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta poklanja Trtine cepiče.

Letošnji, že 39. rez Stare trte, bo opravljen prihodnji petek, 2. marca ob 11. uri pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu, rez in svečano podelitev cepičev pa bo spremljal tudi kulturno-etnografski program, obiskovalci prireditve pa bodo lahko kupili cepljenke potomk Stare trte.

Na današnji novinarski konferenci so mestni viničar Stane Kocutar, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch in mariborski župan Andrej Fištravec predstavili podrobnosti o tem tradicionalnem dogodku v Mariboru. Čeprav vremenska napoved za prihodnji teden ni najbolj ugodna, bojazni, da reza trte ne bi bilo, ni.

»Vročine, suše, mrazi naši Stari trti ne bodo prišli do živega. Rez trte bo simboličen začetek novega leta v našem mestu,« je uvodoma povedal Andrej Fištravec.

Sonce ali mraz, vreme ni ovira

Mestni viničar Stane Kocutar je dodal, da jih je še lani med rezom Stare trte grelo prijetno sonce, včasih pa so bili celo v kratkih rokavih. A spomnil je, da je nemalokrat rez trte minil v mrzlem vremenu. »Vsekakor pa dogodek ne bo odpovedan,« je povedal in dodal še delček vremenske zgodovine okoli Stare trte.

»Zgodovinsko gledano je bila ena najhujših zim 1929/1930. Decembra in januarja so temperature v Mariboru spustile tudi pod -30 stopinj Celzija, zatem se je malo ohladilo 14. marca pa znova -12 stopinj. S Kalvarije so vozili odmrle trte, zato so z rezom Stare trte nekoliko počakali. Sledil pa je izredno kakovosten, a količinsko zelo slab pridelek.

Podobno je bilo leta 1952. Ravno 21. februarja je mariborska občina izdala mobilizacijo za vse letnike 1925 in 1926 za čiščenje snega po mestu. V primeru neodziva je grozila celo zaporna kazen. Po Mariboru je bilo toliko snega, da se je hodilo po predorih. Vreme nas ne ovira, to zgodbo imamo v krvi. Če bo rez v snegu bo trgatev v žgočem soncu,« je povedal Kocutar.

Kulturni program, stojnice in prikaz stiskanja pešk

V sklopu programa reza Stare trte bodo podelili skupno devet cepičev. Te bodo dobili rojstna hiša Ignacija Borštnika, Občina Ilirska Bistrica, Stanko Habjanič, Izobraževalni center Piramida, Zavod Marianum Veržej in Občina Vodice. Tri cepiče pa bodo podelili tudi v tujino. Letošnji prejemniki bodo Občina Bar iz Črne Gore, Romunija - Madžarska in mesto Novi Vinodolski.

Na prireditvi bodo nastopili Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci in Akademsko folklorne skupine Študent, predstavilo pa se bo tudi 8 stojnic s svojo turistično in kulinarično ponudbo.

»Tudi prikaz stiskanja pešk iz grozdja Stare trte bo. To je lahko tržna niša in ima velik potencial za naprej,« je povedala Urbančič Windischeva, ki je omenila še bližajočo izdajo zloženke kulinarične poti skozi Maribor, v kateri bo predstavljenih sedem restavracij s tipičnimi štajerskimi jedmi. Te želijo v prihodnosti povezati v skupno znamko.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice