Agencija Republike Slovenije z okolje so podali strokovno pojasnilo o superceličnosti nevihte

Danes se je ozračje končno ohladilo,  do večera pa napovedujejo mirno stanje. Jutri bo sprva jasno, nato pa bo sredi dneva in popoldneva spremenljivo oblačno z možnostjo ploh, morda se pojavi tudi kakšna nevihta. Dnevne temperature se bodo dvignile od 20 do 24 stopinj Celzija. Tudi za nedeljo vremenoslovci napovedujejo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponedeljek pa že obeta sončen dan.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pa so tudi s strokovno pojasnili, kaj se je zgodilo z neurji pred dnevi in čemu takšne posledice, ter nam na nek način ponudili vpogled v notranjost supercelične nevihte.

Nad vzhodno polovico države sta namreč nastali dve supercelični nevihti, ki sta se dokaj hitro pomikali proti vzhodu s 60 kilometri na uro, zaradi superceličnih lastnosti pa zavijali v desno. Zaradi vrtenja toplega vzgornika je v zadnjem delu celice opazen kavelj, kjer se lahko razvije tudi tornado. Na sliki je vidna V-zareza in zelo razpotegnjeno nakovali (zgornja ploskev nevihtne celice).

S podrobnim navpičnim prerezom radarskih odbojev lahko vidimo, kje se nahajata območji dviganja in spuščanja zraka. Ker pa sta ta dva procesa ločena, sta bili supercelici dolgoživi in intenzivni. Topel vzgornik ni bil zadušen s hladnim iztokom iz nevihte, kot je to običajno. 

Vijolično območje (od približno 3 do 5 kilometrov visoko) je področje debele toče. Radarske odbojnosti so na tem velikem področju presegle 60 dBZ, kar je za naše območje redkost. Manj intenzivno vijolična in rdeča barva pa že nakazujeta, da se je toča na poti do tal nekoliko stalila.

Arso pravi, da je tako nazoren učbeniški prikaz v naravi redko izražen.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice