Mestni park v Mariboru omogoča idealni pobeg iz mestnega vrveža med zelene krošnje dreves ali ob ribnike, kjer lahko opazujete naravo in živali.

Park ima srednjeveško osnovo, a je skozi obdobja doživel že kar nekaj sprememb, dokončno pa so ga uredili leta 1879 po načrtu arhitekta dr. Feldbacherja, nahaja se na 54 hektarjih površine.

Leta 1998 je bilo ob 100-letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja v parku posajenih 100 novih dreves.

Že letošnje poletje so začeli z manjšimi posegi in obnovo v mestnem parku, saj so poti in stopnice dotrajane in posledično nevarne. Večje sanacije pa so načrtovano v prihodnje, ko ga namerava občina prenoviti s pomočjo evropskih sredstev.

Oblikovan dolgoročen upravljavski načrt

Mestna občina je prav zaradi dotrajanosti nekaterih parkovnih površin oblikovala delovno skupino za celostni pristop k reševanju omenjene problematike. V skupino so vključeni predstavniki petih organov mestne uprave Mestne občine Maribor in Snage, kot izvajalci. Delovna skupina bo v sodelovanjem z Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine in Zavodom RS za varovanje narave izdelala dolgoročen upravljavski načrt.

Kot je opredeljeno v načrtih za prenovo, je namen obnove izboljšati prehodnost parka, zagotavljanje večje varnosti pešcev in kolesarjev in boljše obiskanosti parka, izboljšanje podobe in tudi lažje dostopnosti za invalide. V načrtu imajo tudi okrepitev športnih aktivnosti, ponudile pa bi se tudi možnosti za izvajanje raznih prireditev, kot je na primer opera v parku, ki vsako leto v park pripelje množico ljudi. Prav tako pa želijo izboljšati rastne razmere dreves in grmovnic, olajšati vzdrževanje parka ter vzpostaviti boljšo povezavo s Piramido in naseljem Ribiško selo.

Okvirna prenova in obnova je ocenjena na 1.003.000 evrov, začela naj bi se prihodnje leto in bila dokončana do leta 2019.

Letošnji Art kamp obudil zapuščene bazene

Mestni park je v zadnjih letih skozi poletje postalo tudi prizorišče Festivala Lent, kjer je svoje prostore dobil Art kamp in Park doživetij. Številne delavnice in obujanje ročnih spretnosti zvabi v park ljudi vseh starosti. Še za posebno dobro pa se je izkazala letošnja kavarna v sklopu PoLentnega Art kampa, ki so jo organizatorji postavili na zapuščenih bazenih.

»Načrtovana prenova parka zajema tudi prenovo oziroma ureditev bazenov. Letošnja rešitev, se je izkazala za izredno dobro, zato iščemo podobno rešitev saj kaže, da so jo obiskovalci parka dobro sprejeli,« je povedal Igor Kos iz Mestni občini Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice