Prodajalci v manjših trgovinah s tekstilom beležijo velik obisk.

Vrata so že odprle trgovine z gradbenim materialom, belo tehniko in pohištvom, za tem pa še manjše trgovine s tekstilom. Pričakovati je bilo nekoliko več strahu in negotovosti s strani kupcev, a kot pravijo prodajalci so se v prvih dneh razveselili velikega obiska.

»Prišli so v bolj velikem številu, ker so bili že željni, da si nekaj novega kupijo, tako da jih je bilo kar precej,« pravi Tanja Antolin Šteiner iz butika Aneja. 

Povpraševanje pa je v prvih dneh veliko tudi po obutvi. »Včeraj je bila precej gužva, tako da so si stranke želele tega tega, dejansko smo bili zaprti šest tednov in so komaj čakali, da odpremo,« pravi Marjan Rajbar, direktor trgovine z obutvijo Maja. 

Kupci se držijo navodil, si razkužijo roke pred vstopom v trgovino, nosijo maske, so pozorni na razdaljo med osebami in se trudijo čim manj dotikati površin in predmetov. »Če ljudje vidijo, da imamo po dve, tri stranke notri, potem počakajo zunaj, tako da se držijo reda,« pravi Rajbar, a Šteinerjeva v svojem butiku opaža, da se najdejo tudi takšni, ki se predpisov ne držijo v polni meri. 

Zagotovo je nekaj več prilagajanja in dela, na kar se prodajalci hitro privajajo. Navodila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom v trgovini zajemajo poleg nošenja obveznih zaščitnih mask, razkuževanja rok tudi dodatna razkuževanja in prezračevanja. »Razkužimo vsako kabino ko stranka odide ven pa tudi prezračujemo. Če ima vsak izdelek kak kovinski gumb, moramo to posebej razkužiti in damo v vrečko, napišemo gor datum in skladiščimo za dva dni,« pravi lastnica butika Aneja.

Na Nacionalnem inštitutu kupce opozarjajo, da nakup opravite v čim krajšem času, z oblačili pa ravnajte po navodilih:

  • Pralna oblačila pred uporabo operete z detergentom na najvišji temperaturi, ki jo oblačilo prenese in dobro posušite. Ostala oblačila shranite za dva do sedem dni, preden jih začnete uporabljati.
  • Pri oblačilih, ki vam niso prav, imate možnost, da jih vrnete v trgovino, pred tem pa jih date v čisto vrečo.
  • Po rokovanju z novimi oblačili umijete roke.
  • Po pomerjanju novih oblačil čez glavo, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo umivanje obraza z milom.

Situacija ni enostavna za nikogar, saj jim je zaprtje prodajalcem povzročilo velik finančni primanjkljaj. Kot pravi lastnik trgovine z obutvijo Maja, bi to lahko rešili na način, da bi tekstilne trgovine odprli že dva tedna prej. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Biciklist (nepreverjen)

V trgovinah bodo imeli kabine s tušem ,kjer se po pomerjanju oblačil opereš in morda tudi oblačilo . Seveda manjka pralni in sušilni stroj .

Starejše novice