Mina iz Mariborskega Pohorja - mina nemške izdelave iz 2. svetovne vojne (Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje).
Minometna mina, nemške izdelave, je pri Trikotni jasi ležala vse od 2. svetovne vojne. Gre za prvo tovrstno najdbo ubojnega sredstva na tem območju. Jih je na Mariborskem Pohorju še več?

Naključna pohodnica je minulo soboto dopoldan ob smučišču pri Trikotni jasi na Mariborskem Pohorju našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Šlo je za mino nemške izdelave, kalibra 81 milimetrov in teže 3,5 kilograma, ki je tam ležala vse od 2. svetovne vojne.

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so del minometne mine v velikosti 9,5 centimetra odstranili.

Pri Trikotni jasi vse od 2. svetovne vojne

Gre za območje, na katerem se giblje veliko število pohodnikov, pozimi pa smučarjev in s tem tudi teptalnikov. Kako to, da so mino opazili šele zdaj?

»Najden del mine se je nahajala ob poti od Trikotne jase proti vzpenjači. Mina je tam ležala od 2. svetovne vojne, vendar je bila zakopana v zemlji. Sčasoma so jo razkrili vremenski vplivi in je bila zato tudi najdena,« pojasnjuje Marko Lovše, urednik spletnih strani in predstavnik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje za stike z javnostjo. 

Našli le zadnji del mine

»Nevarnost eksplozije ni obstajala, ker je bil najden le zadnji del mine, ki ni vseboval eksplozivnih snovi. Predvidevamo, da je mina detonirala že ob izstrelitvi iz minometa v času 2. svetovne vojne,« navaja Lovše. 

Gre za prvo tovrstno najdbo na tem območju, a kot opozarja uprava za zaščito in reševanje, je v Sloveniji veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo.

Na ozemlju Slovenije je veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. Največja verjetnost, da bomo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta.

»Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna. Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt,« opozarjajo pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Mesta najbolj pogostih najdb NUS v Republiki Sloveniji (Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje)

Del minometne mine bo po njihovih besedah uničen ob prvem naslednjem načrtovanem obdobnem uničenju.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mislimmmm (nepreverjen)

zakaj ne napišete, da so jo našli pri razkopavanju Pohorja za novo kolesarsko progo?

pohodnica (nepreverjen)

haha, mino so našli pri nepotrebnem razkopavanju Pohorja!

Starejše novice