Danes mineva natanko 100 let, odkar je bil v Narodnem domu ustanovljen Narodni svet za Spodnjo Štajersko, ki je začel z aktivnostmi za priključitev Maribora k samostojni državi habsburških južnih Slovanov izven avstroogrske monarhije.

26. septembra 1918 je bil v Narodnem domu le dober mesec po sestanku slovenskih političnih strank v Ljubljani, kjer so sprejeli statut Narodnega sveta za Slovenijo in Istro, ustanovljen Narodni svet za Spodnjo Štajersko. Z ustanovitvijo Narodnega sveta v Ljubljani je bilo oblikovano vrhovno politično telo, ki je prevzelo vodenje in opredelilo cilje slovenskega narodnega gibanja.

Ob 19. uri bo Mestna občina Maribor v veliki dvorani Narodnega doma v sklopu Maistrovega leta in ob stoletnici ustanovitve Narodnega sveta za Štajersko pripravila slovesno akademijo z naslovom Ko se je gradil slovenski Maribor.

V sklopu prireditve bodo predstavili nekatere Maistrove pesmi, ki jih je uglasbil dramski igralec Jure Ivanušič. Pri glasbeni interpretaciji mu bo pomagal ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor. V programu, ki ga je pripravil Stane Kocutar, bosta sodelovala še dramska igralca Bojan Maroševič in Rado Pavalec ter Kulturno društvo Pekre.

Maistrovanje na Trgu generala Maistra

V Mariboru sicer letos poteka Maistrovo leto, s katerim se obeležuje stota obletnica Maistrovih akcij. Zaključek dogajanja bo novembra, ko bo v Mariboru potekala tudi državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra.

Danes dopoldne bo na Trgu generala Maistra potekalo tudi Maistrovanje, na katerem mladi skozi glasbo spoznavajo delo generala Maistra.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
steiermark (nepreverjen)

torej priznavate nemško pripadnost Štajerske in naroda, če omenjate "spodnjo štajersko", tako so jo namreč poimenoali šele Nemci, 41 leta, poprej pa je bila južna štajerska!

Starejše novice