Ste vedeli, da je danes minilo 77 let od zadnjega miniranja mariborskih mostov?

Na zanimiv mejnik so opozorili v Facebook skupini Moje mesto Maribor – tu sn doma, kjer so tudi delili fotografijo miniranega mosta.

Glavni most so čez Dravo odprli leta 1913, ki so ga skonstruirali kot Eifflov stolp – gre za enega prvih večjih kovinskih mostov, ki pa je kasneje zdržal več odmevnejših zgodovinskih dogodkov. O mestnem bebčku, Pobreškemu prezidentu, ki je aprila 1941 naznanjal prihod Nemcev v Maribor piše tudi Tone Partljič. Tako pa je za Delo opisal tudi dogodek o umikajoči se jugoslovanski vojski, ki je 7. aprila v zrak pognala studenško brv, železniški in pa Stari most. Slednji je bil najbolj poškodovan, a je Hitler, ki je 26. aprila obiskal Maribor, po pregledu prelomljene konstrukcije, ki se je zrušila 20 metrov globoko, naročil hitro popravilo.

Leseni most, ki je zdržal več kot 700 let

Ob tem naj spomnimo tudi na leseni most, ki je zdržal več kot 700 let, postavili so ga namreč leta 1220. Most je stal nekaj metrov pred sedanjim starim mostom in takrat vodil zelo pomembno Dravsko ulico na drugo stran Drave, kjer danes stoji restavracija.

Leseni most je stal še nekaj let po tem, ko se je leta 1913 odprl Stari most. Porušili pa so ga v letih med 1920 in 1925, po zadnjih člankih, ki jih je Franc Vezjak v Pokrajinskem arhivu Maribor odkril na dan našega septembrskega pogovora, pa naj bi leseni most podrli leta 1922.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Mi v murska sobota ima lepši most

Starejše novice