Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa je bilo v ospredju predvsem prehajanje občinskih meja, ob čemer je pogoj uporaba mobilne aplikacije #OstaniZdrav.

Vlada Republike Slovenije je po sobotnem posvetu s predstavniki zdravstva in gospodarstva včeraj ponovno sestankovala in se odločila za sproščanje določenih ukrepov.

Tudi na Štajerskem lahko jutri vrata odprejo frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice, obratoval bo tudi javni potniški promet. Še vedno pa pri nas ne smemo prehajati med občinami.

To je dovoljeno v štirih statističnih regijah, in sicer v Osrednjeslovenski, Goriški, Obalno-kraški in Gorenjski regiji. Tam bodo v omejenem obsegu odpirali tudi trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni.

Na vladni novinarski konferenci je sodeloval tudi notranji minister, ki je dejal, da se v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprošča prepoved gibanja med občinami. Znotraj teh regij gibanje ni več omejeno, če imate naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav.

Podobne omejitve veljajo tudi v Nemčiji, pravi Hojs, ki dodaja, da prehajanje med statističnimi regijami, pa čeprav gre za omenjene štiri, ni dovoljeno. Dovoljeno je samo prehajanje med občinami znotraj regije.

Brez aplikacije ni prečkanja občinske meje

To je dovoljeno, kot že omenjeno, s pomočjo aplikacije #OstaniZdrav, kar pa je sprožilo kar nekaj polemik. Prvo od vprašanj je bilo, kako bo policija preverjala uporabo aplikacije.

»To ne bo težava. Spomnimo se, kako vas je policija v poletnih mesecih prosila za to, da pokažete sporočilo, kje ste bili in podobno, da pokažate, kdaj ste zapustili in ponovno vstopili v državo. Takrat nihče ni govoril o vdorih v zasebnost. Tudi zdaj vas bo policist povprašal po aplikaciji, vi jo boste pokazali in to bo verodostojen dokaz,« je povedal Hojs.

V primeru, da aplikacije ne boste imeli naložene, ali je na občinski meji, v kolikor naletite na kontrolo, ne boste želeli pokazati, se boste morali obrniti in občine ne boste morali prečkati. Ob tem seveda ne boste deležni nobene kazni.

Boste pa kaznovani, v kolikor vas policisti »dobijo« v drugi občini, pa na telefonu ne boste imeli naložene aplikacije #OstaniZdrav.

Kaj bo s tistimi, ki nimajo pametnih telefonov?

Sledilo je tudi vprašanje, kaj to pomeni za tiste, ki nimajo pametnih telefonov in si aplikacije preprosto ne morejo naložiti. O tem se niso pogovarjali.

»Glede na dobro znano epidemiološko stanje, nismo ocenili, da bi se bilo nujno potrebno pogovarjati o tem vprašanju. Verjamem, da obstajajo takšni, ki nimajo pametnega telefona. S tem sproščanjem omogočamo, da tisti, ki to imajo, lahko s pomočjo aplikacije koristijo tudi prehod med občinami. Seveda, če potuje družina, je dovolj da starš pokaže aplikacijo, otroku je ni treba,« so jasni.

Z uporabo aplikacije je tveganje obvladljivo

Uporaba aplikacije je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina eno od orodij, ki opozarja na nevarnost, da smo bili v stiku z določeno osebo. 

»Vlada ves čas tehta in se sprašuje skupaj s svetovalno skupino, ali je tveganje za sproščanje določenih ukrepov obvladljivo ali ne. Z uporabo aplikacije je tveganje glede prehajanja občin obvladljivo, to je naše mnenje,« je povedal Kacin. 

O pravni podlagi za to ni želel govoriti, saj naj bi bilo to v pristojnosti Hojsa, tudi slednji pa o tem ni govoril in je vmes odgovarjal s kar precej pokroviteljskim tonom.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

Se je že začelo hahaha tudi pri cepljenju bo isto, če ne boš pokazal potrdila da si čipiran ne boš smel dobesedno nikamor izven hiše, aja pa če je aplikacija obvezna pričakujem da boste 2 milijona slovencem podarili pametni telefon za vsaj 150€ če ne je to NEUSTAVNO, državni udar svobodnega ljudstva je še edina rešitev preden nas kompletno zasužnijo in omejijo z nadzori in bo gestapo stal na ulicah in kontroliral s puškami kam si namenjen, tako si je nov svet v letu 2021 zamislila svetovna elita zdaj pa je na ljudstvu če bojo hlapci in bojo vse to sprejeli pod prevtezo tega prehlada al pa bo končno prišlo do masovnih vsesvetovnih uporov

Navijac (nepreverjen)

Tem se je cisto zmesalo

pri mej dus (nepreverjen)

Hojs cepi si mamo.

SDSS (nepreverjen)

Hojs naj si naloži app ZDRAVA PAMET .

Ragnar The King (nepreverjen)

Kaj mi je Hojs kupo telefon, pa on mi plačuje mesečne stroške telefona, pa škifi bojo moj telefon preverjalai a res a imajo utemeljen razlog za to imajo sodno odredbo za to, svašta kaj je s totimi narobe, na kakih drogah so.

Amater (nepreverjen)

Slabo nam kaže dokler bomo imeli politike, ki so nad zakoni in ustavo. Resnica je v tem, da se vlada vse preveč ukvarja z obrobnimi problemi, medtem ko ji v zdravstvu nastaja nepopravljiva škoda in je zelo odgovorna za nastalo situacijo. Veliko je prizadela vse tiste ljudi, ki so imeli svoje najbljižje v domovih in so umrli zaradi nepravočasnega sprejemanja ukrepov: enako pa tudi velja v zdravstvu. Sploh če pomislimo kakšen vik in krik je bil zagnan v začetku leta s strani JJ, ko je imel Šarec 50 okuženih v državi, sedaj pa nič meni in nič tebi je v poprečju okuženih okoli 1700, pa je tudi dobro, sploh če vemo, da ima predsednik vlade ženo, ki je zdravnica. Res žalostno, tako kot vedno tudi ta vlada ima dvojna merila za ljudi. Veliko sprenevedanja, potvarjanja, izigravanja zakonodaje in ustave je stalnica te vlade.

Starejše novice