Novih okužb ne beležijo, a ta konec tedna niso testirali.

Minister za delo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob sicer obisku, ki ga na ministrstvu niso javno napovedali, sestanek o naraščajočem številu okuženih v Domu starejših občanov Ljutomer opravil kar na parkirišču pri Biotermah Mala Nedelja, kamor so minuli četrtek premestili 16 zdravih stanovalcev iz matične enote.

Priviščil si je malico iz doma

Minister se je v nadaljevanju obiska v družbi direktorja doma Tomislava Nemca tudi sprehodil okoli doma starejših, a vanj ni stopil. Si pa je zato v prostorih sosednjega zdravstvenega doma privoščil malico iz doma starejših, čeprav je zaradi preventivnih ukrepov ne pripravljajo in dostavljajo za zunanje uporabnike.

»Rad bi utrdil zaupanje v vse direktorje domov starejših občanov tudi s tem, da bomo sedaj z ekipo pojedli skupaj kosilo iz doma starejših. Zato, da pokažem ljudem, da se ni treba bati, da so ukrepi sprejeti in da je dom starejših še vedno točka, kjer se omogoča najvišja stopnja oskrbe in varnosti,« je izpostavil minister.

Bolj kot iskanju konkretnih rešitev za omejevanje širjenja okužb pa je pogovor služil za umirjanje strasti med vodstvom ljutomerske občine in direktorjem doma starejših Tomislavom Nemcem. Ljutomerska županja Olga Karba in podžupan Niko Miholič sta direktorju med drugim očitala pomanjkljivo informiranje o širjenju okužbe v domu. 

»Res nismo na veliko komunicirali, ker je bila naša prioriteta poskrbeti za stvari znotraj doma in nam je bilo to bolj pomembno, kot vse ostalo. Tudi še zdaj zelo skrbno odmerjamo svoj čas, ko smo izven doma,« je dejal Nemec in dodal, da je o dogajanju redno obveščal poveljnika občinske civilne zaščite.

Karbovi pa je po sestanku dejal, da številke njenega mobilnega telefona enostavno ni imel.

Minister in državna sekretarka Mateja Ribič sta tako na sestanku, kjer so bili prisotni tudi predstavniki Zdravstvenega doma Ljutomer in epidemiologinja iz murskosoboške območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Teodora Petraš, predvsem pomirjala strasti. 

»To je tudi vloga ministrstva. Minister in državna sekretarka morata vedeti, kaj se dogaja v sklopu mreže domov za starejše, obenem pa vse strani spodbujati, da sodelujemo, da se na lokalnem nivoju skupaj odločamo. Mi lahko iz te situacije izidemo samo tako, da sodelujemo in pa tudi, da morebitne komunikacijske šume in nesoglasja preidemo,« je po sestanku povedal minister.

Vodstvi doma starejših in občine sta si bili prejšnji teden vendarle enotni, da je potrebno zdrave in dovolj samostojne stanovalce preseliti na drugo lokacijo. Šestnajst stanovalcev tako od četrtkovega večera biva v počitniških hiškah ob bazenih v Mali Nedelji. S selitvijo so se strinjali tudi v Zdravstvenem domu Ljutomer in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, a tovrstnim premestitvam nasprotujejo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

»O tem imamo različna mnenja. Zdravstvena stroka tudi na nivoju države pa je ocenila, da je najbolj primerno seliti zdrave in pokretne, da se jih umakne iz teh domov in da se zagotovi predvsem prostor za ločitev prostorov in ekip v domovih,« je izpostavil Cigler Kralj.

»V teh dneh smo z velikimi napori zaposlenih uredili kohortno izolacijo v tretjem nadstropju in opravili tiste nujne selitve,« je povedal Nemec in dodal, da število okuženih v domu ostaja pri 43, med njimi so tudi štirje zaposleni. Pri oskrbovanki ljutomerskega doma, ki je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor preminula v petek, je bila okužba potrjena šele v bolnišnici.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
domačinka (nepreverjen)

...nihče ni oporekal, da so malice kužne...problem je bilo gibanje ljudi v času, ko je bila zapovedana izolacija...take informacije so poskus manipulacije in s tem zavestno zavajajo ljudi, ki to berejo...razvoza malic po terenu ne morejo zanikati in minister ne bi smel biti zaslomba za taka nedopustna dejanja, ki kontrirajo njegovim lastnim navodilom vlade ! Prve smrtne žrtve kažejo na nedopustnost teh dejanj! Nobena lažna politika nas ne bo v to prepričala. Nekdo bo moral prevzeti odgovornost za taka dejanja!

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Nekdo bo moral prevzeti odgovornost za taka dejanja!
To se pri nas še ni zgodilo, da bi kdo prevzel odgovornost ??

In reply to by domačinka (nepreverjen)

Mirch (nepreverjen)

Tudi britanski premier je bil junak in slab vzgled.

Starejše novice