Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je v sejni sobi Kmetijske zadruge Gornja Radgona danes udeležila terenskega srečanja s kmeti zaradi namernega uničevanja silažnih kombajnov.

Vandal, ki med koruzo na njivah v okolici Gornje Radgone nastavlja jeklene palice, je s svojim početjem poškodoval že najmanj 13 kombajnov, zadnja dva minulo soboto. Kmete tako mineva potrpljenje in od pristojnih organov zahtevajo, da najde storilca. Svojo stisko so zdaj predstavili tudi kmetijski ministrici.

Pivčeva je v izjavi po sestanku dejala, da se je situacija, za katero je izvedela iz medijev, izkazala za veliko bolj perečo, kot si je predstavljala.

»Gre za izjemno občutljivo področje, za področje pridelave hrane, za področje skrbi za obdelanost kmetijskih zemljišč. In to, da ljudje tega ne morejo opravljati oziroma so pri tem moteni, mislim, da si zasluži vso pozornost in tudi skrajno hitro ukrepanje.«

 Kot pravi, je zato zaprosila, da se kmetom zagotovi vsa pomoč v smislu zaščite. 

»Ne gre nenazadnje samo za to, da ne morejo kmetovati in da ne morejo spraviti svojega pridelka. Gre posredno seveda za škodo, povzročeno s tem, da ne morejo nahraniti živine in na policah zagotavljati zadostnih količin hrane in da so na nek način ogrožena tudi človeška življenja. Gre namreč za izjemno nevarnost, da se s temi kosi železa, ki pri tem nastajajo, ko se palice razkosajo, lahko ogrozijo tudi življenje bodisi človeka, ki dela na kombajnu, ali pa tistega, ki ga spremlja na traktorju.«

O povračilih za škodo še ni govora

Medtem ko bodo kmetje, ki imajo stroje zavarovane, škodo dobili povrnjeno, pa ministrstvo po besedah Pivečeve nima nobenih vzvodov za povračilo škode na nezavarovanih strojih:

»Mislim, da v tem trenutku mora biti glavno sporočilo današnjega sestanka in sploh sporočilo situacije, da tovrstna dejanja strogo obsojamo in da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da jih preprečimo in da kmetom seveda omogočimo in jim damo pravico, da varno kmetujejo in počnejo tisto, kar na svojih njivah in v hlevih morajo početi. O vsem, kar bo nastalo posledično, se bomo seveda pogovarjali takrat, ko bo za to čas.«

Je pa, kot pravi, na skrajno resnost situacije že opozorila ministrstvo za notranje zadeve, ki ga bo po današnjem sestanku seznanila z vsemi ugotovitvami.

Škode že za sto tisoč evrov

Gornjeradgonski policisti so v letošnjem letu obravnavali devet poškodovanj kombajnov. Po besedah komandirja Policijske postaje Gornja Radgona Aleksandra Kreslina je materialna škoda visoka, vendar še ni točno ocenjena, saj popravila kombajnov še niso končana. 

Po izjavah oškodovancev se škoda giblje med pet in petnajst tisoč evrov na posamezni primer, kar skupno znaša približno 100.000 evrov.

 »Skušamo pridobiti materialne dokaze, da bomo lahko na sodišču uspešno zagovarjali našo morebitno kazensko ovadbo.«

Policisti, ki so v fazi intenzivnega zbiranja obvestil, sicer niso opravili še nobene hišne preiskave, je pa menda steklo več informativnih razgovorov.

Sicer pa se policisti že pripravljajo na naslednjo leto in svoje aktivnosti usmerjajo v to, da do podobnih primerov ne bi več prišlo. Na kakšen način se pripravljajo, še ne želijo razkriti.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Ministrica je izjavila ,da bo kmetom pomagala z vsemi pravnimi sredstvi ? To ne pa res zanima .

Gottfried Dakitsch (nepreverjen)

Naj mi nekdo pove kateri minister v tej vladi murglskega klovna je ze kaj dobrega naredil za cloveka ,razen tistih ki so morali iz polozajev???

Starejše novice