Kot pravijo, so domovi za starejše epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja koronavirusa pa ostali prepuščeni sami sebi.

Iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so sporočili, da bodo zaposleni v domovih za starejše in posebnih zavodih danes ob 13.30 za petnajst minut zapustili prostore domov. »Zahtevali bodo konec samovolje pristojnih, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših,« so sporočili. 

Z mirnim protestom bodo izrazili svoje nestrinjanje z obravnavo stanovalcev in »enostranskimi in menimo tudi nekonsistentnimi ukrepi ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na področju stanovalcev domov za ostarele v času epidemije s covid-19«.

Protestu se bodo med drugim pridružili tudi zaposleni v Domu starejših občanov Tezno.

Kot so zapisali, zahtevajo prekinitev samovolje ministrstva za zdravje, dosledno osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 izven domov za starejše, ustrezno zdravljenje stanovalcev s covid-19 v bolnišnicah, enotno in strokovno utemeljeno strategijo za preprečevanje širjenja koronavirusa v domovih za starejše, pokritje vseh dodatnih stroškov, kot so stroški dela, stroški materiala in drugi stroški, ki so nastali zaradi epidemije virusa ter spoštovanje veljavne zakonodaje in predpisov.

»Hkrati vse deležnike pozivamo, da pri obravnavi obolelih starostnikov krepijo družbeno solidarnost, medgeneracijsko povezanost, empatijo in enakopravnost vseh državljank in državljanov ter se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko prispevala k stigmatizaciji in odklanjanju bolnih,« dodajajo in opozarjajo: 

»Navkljub zagotovilom odločevalcev, da se starejšim namenja posebna pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Hoteli so vsi prazni! Zdrave v hotele, ostali, ki niso potrebni oskrbe v bolnišnici, pa ostanejo v domu. Po dveh mesecih so se pa menda naučili ravnati z zaščitno opremo. Je pa res, da ne morejo hoditi po celem domu v isti maski in rokavicah, kot so bili prej navajeni. Ko so si zamenjali rokavice in masko enkrat za celo nadstropje. Kasirali bi, za starostnike pa naj skrbijo bolnišnice. Bolnišnice niso negovalni oddelki. Negovalni oddelek imajo na Ptuju, ampak tam okuženih nočejo. Sicer so jim pa virus prinesli zaposleni, zdaj se jih pa otepajo. Na Hrvaškem in v Nemčiji zaposleni ne zapuščajo domov in živijo v domovih. Tako, kot nekateri zaposleni v UKC, ki že več tednov niso videli svojih domačih!

Starejše novice