Zgodovinski oddelek Filozofske fakultete Maribor in Mednarodni raziskovalni center II. svetovne vojne Maribor sta danes v nekdanjih prostorih nacističnega taborišča Stalag v Maribor podpisala pogodbo sodelovanja.

V nekdanjih prostorih nacističnega taborišča Stalag v Melju je danes potekal podpis pogodbe sodelovanja med Filozofsko fakulteto in Mednarodnim raziskovalnim centrom II. svetovne vojne Maribor. Sporazum sta podpisala Janez Ujčič, direktor centra, in Gorazd Bajc iz oddelka za zgodovino na Filozofski fakulteti Maribor. 

»To je sporazum o sodelovanju na različnih področjih med Filozofsko fakulteto in našim mednarodnim centrom. Na podlagi tega sporazuma bomo naredili operativni načrt posameznih konkretnih nalog ali ukrepov, ki bo financiran iz strani ruske federacije in upam, da bodo prihodnje leto že znani kakšni rezultati. V tem centru je aktivna vloga muzeja narodne osvoboditve z vsebinskim nosilcem muzejske dejavnosti, medtem ko raziskovanje delamo skupaj z drugimi inštitucijami,« je povedal direktor Mednarodnega raziskovalnega centra II. svetovne vojne Maribor. 

»Sporazum smo podpisali z veseljem, saj smo prepričani, da se lahko tukaj opravljajo zanimive raziskave. Tukaj je lepa priložnost za sodelovanje, po eni strani med družbo in akademskim svetom s tem, seveda, da je objektivnost na prvem mestu,« je povedal Bajc iz oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Mariboru. 

Umrlo več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov

»To je velik korak za naš center v sodelovanju s Filozofsko fakulteto, kajti brez teorije ni prakse in mislim, da je primer taborišča Stalag XVIII D edinstven primer v Evropi nekaterih neraziskanih stvari. Tukaj je umrlo več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov, smo na polovici poti raziskav teh umrlih in imamo tudi dobre stike z arhivi po Evropi. Predvsem je naša težnja in naša sposobnost v tem, da znamo ali moramo pritegniti skupine strokovnjakov z različnih področij. Eden od teh rezultatov pa je tudi današnji sporazum s Filozofsko fakulteto, kajti sami ne zmoremo tega ogromnega dela in zato vabimo vse, ki želijo na tak ali drug način pomagati k osvetlitvi žrtev druge svetovne vojne,« še doda. 

Po mnenju Ujčiča bi lahko bil ta ruski muzej z raziskovalnim centrom najpomembnejša točka sodelovanja Rusije in Slovenije na tem področju. Ker so Rusi zmagovalci druge svetovne vojne, naj bi bili tudi zelo občutljivi, kaj se je dogajalo v času druge svetovne vojne. Meni, da so na dobri poti, da bi lahko z njihovo pomočjo uspeli urediti tako ruski muzej kot raziskovalni center, ki se bo razširil po jugovzhodni Evropi. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice