Na tokratnem pop-up dogodku so se v Mariboru predstavila tri mlada, a izredno uspešna dekleta, ki navdušujejo s slovenskimi izdelki. Ujamete jih lahko še danes.

Projektna pisarna Centra za kreativnost v Mariboru tudi v januarju predstavlja izdelke slovenskih oblikovalcev iz različnih področij kreativnega in kulturnega sektorja. Včeraj so se v projektni pisarni predstavile tri mlade ustvarjalke, ki se ukvarjajo z različnimi področji – skupno jim je, da so vsi izdelki narejeni v Sloveniji in so iz slovenskega materiala.

Še danes imate čas, da si v pisarni Centra za kreativnost v Mariboru ogledate izdelke Tine Krajnc in Lucie Görllichovà, ki vodita trgovino Slovenska – local made, k sodelovanju pa sta k januarskemu pop-up dogodku povabili še oblikovalko Janžo Dolinšek, ki se pod umetniškim imenom JNŽ ukvarja z oblikovanjem keramike.

Ročno izdelano leseno kolo za več kot 2.000 evrov

Slovenska – local made je trgovina, ki ponuja izbrane izdelke slovenskih oblikovalcev in umetnikov, nahaja se v Mariboru, na Slovenski ulici. V njej svoje stvari razstavljata in prodajata tudi njeni lastnici.

Krajnceva je z izdelovanjem lesenih modnih dodatkov za moške in ženske začela pred šestimi leti. Med njenimi izdelki se najdejo lesene torbice, lesene kravate, leseni metuljčki in lesen nakit. Oblikovalko pri izdelovanju navdihuje predvsem narava.

»Pomembno se mi zdi, da so moji izdelki naravni, ekološki, da so izdelani ročno in seveda iz slovenskega lesa.« Še posebej nam je v oči padel največji izdelek v razstavnem prostoru: »Leseno kolo prodajamo predvsem v tujino, saj je za Slovence morda malo predrag, stane namreč od 2.000 evrov, odvisno od naročila.« 

Ročno izdelano kolo, ki stane več kot dva tisoč evrov.

Ljudje sprva zadržani, zdaj že sprejemajo drugačno

Lesene modne dodatke Mariborčanke in Mariborčani najprej niso sprejemali, danes, po šestih letih, pa je povsem drugače. »Prva sem izdelovala lesene metuljčke in prvo leto nihče ni nič kupil, kar me je zelo jezilo. Potem pa sem se začela pojavljati v medijih in zdaj so Slovenci to sprejeli. Dodala sem kravate, kar imajo tudi radi. Ljudje so vedno bolj drzni in vedno bolje sprejemajo drugačno,« pravi oblikovalka.

Lan primeren za vse letne čase

Solastnica trgovine Görllichovà ustvarja pod znamko Luci. Izdeluje oblačila in nakit, ki so brezčasno minimalistični. Oblikuje tako, da jih lahko kombiniramo k vsem kosom, ki jih najdemo v svoji omari. Za svoja oblačila in nakit uporablja naravne materiale: bombaž, lan in les. Oblikovalka pravi, da obiskovalci dobro sprejemajo njeno delo.

»Mariborčanke so navdušene nad lanenimi oblačili, saj tega na trgu ni veliko. Poleti zanimanje za moje izdelke seveda naraste, saj ljudje ne vedo, da so laneni izdelki primerni za celo leto.« Pri ustvarjanju je trendi ne zanimajo. »Ne sledim trendom, ker imam rada minimalistične stvari, uporabne stvari in se trudim, da je oblačilo udobno in enostavno. To je to, kar me navdihuje – manj je več.«

Ljudje pripravljeni dobro plačati unikate

Dolinškova, ki ustvarja pod umetniškim imenom JNŽ, je oblikovalka unikatne uporabne keramike – skodelic, krožnikov, vaz ... Primarno sicer deluje v Ljubljani, a Mariborčani in Mariborčanke lahko njene izdelke kupijo v trgovini Slovenska – local made. Izdelki JNŽ so namenjeni vsem.

»Ne omejujem se glede na spol.« Pravi, da se je začela ukvarjati z oblikovanjem v pravem trenutku. »Zdaj je zelo dober čas za oblikovalce; dejstvo je, da nismo več v krizi in pozna se, da so ljudje svoj denar pripravljeni porabiti za stvari, ki so za dlje časa in ki so sicer res dražje, a se zavedajo, da gre za unikate. V Mariboru sem zadovoljna s prodajo, sicer pa je res, da tukaj še nisem predstavljala cele serije, danes je prvič.« 

Želite unikatno leseno kolo? Čaka vas samo še danes ...

Njena keramika ni drugačna samo zato, ker je unikat, ampak zato, ker so oblikovalkine inspiracije drugačne. »Izhajam iz grafičnega oblikovanja, ker sem to študirala in mislim, da imam zato drugačno inspiracijo – za inspiracijo ne jemljem keramike drugih ustvarjalcev, ker gre tukaj za končni produkt, ampak jo iščem v drugih izraznostih, na primer v slikah ali fotografijah.«

Le še danes imate čas, da si ogledate slovenske stvari, zagotovo bo vsak našel nekaj lepega in uporabnega zase  – izbranki podarite obleko ali zapestnico, sami pa se lahko domov odpeljete s kolesom. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice