Projektna pisarna Centra za kreativnost v Mariboru je predstavila prvi pop-up dogodek, na katerih bo vsak mesec predstavila izdelke slovenskih oblikovalcev iz kreativnega in kulturnega sektorja. Prvi so se predstavili trije mladi oblikovalci.

Na Partizanski ulici 11 bomo lahko ob četrtkih in petkih na začetku vsakega meseca obiskali pop-up trgovino. V četrtek bo odprta od 18. do 22. ure, v  petek pa od 10. do 18. ure. 

Center za kreativnost želi v Mariboru vzpostaviti točko, ki bo namenjena predstavitvi slovenskih ustvarjalcev, ki nimajo lastnega prostora za prodajo svojih izdelkov. S tem vzpodbuja podjetništvo kreativnih mladih Slovencev. Promovira njihove inovativne, trajnostne in zanimive produkte. 

»Pokrivali bomo vsa področja kreativnega in kulturnega sektorja in ne samo neke blagovne znamke in dodatke, kot jih imamo danes. Vsakič bo torej nekaj novega,« je za Mariborinfo povedala koordinatorica projekta Urška Krivograd

Priložnost za mlade oblikovalce

Urška je vse mlade inovativne oblikovalce povabila k sodelovanju: »oblikovalci naj predstavijo svojo vizijo, tudi podjetniško vizijo, pojasnijo naj, kako so začeli s svojim delovanjem, kako so zasnovali svoj načrt, kateri so izzivi s katerimi se spopadajo in na kak način jih rešujejo« in jih vzpodbudila: »mi vam bomo ponudili drugačno in zagotovo tudi večjo publiko«. 

Na prvem dogodku sta svoje izdelke, idejno zasnovo in razvoj poslovne vizije predstavili znamki modnih oblačil in dodatkov: Lantern in Fugo.

Mariborčan svoj hobi spremenil v službo.

Mariborčan, ki ustvarja urbane modne dodatke

Lantern Handcrafted kolektiv je ustanovil 25-letni Mariborčan Nejc Pucko. Sodeluje s fotografom in videografom Janezom Kocbekom. Pucko se že vse življenje ukvarja s skejtanjem in deskanjem na snegu in prav tovrstna kultura ga je leta 2015 »potisnila« k oblikovanju urbanih majic, kap, torb in nahrbtnikov. 

»Svoje izdelke izdelujem s sitotiskom in šivanjem. Vse se je začelo s skejtanjem in z bordanjem, s čimer sem se ukvarjal vse življenje. Kmalu sem ugotovil, da tega cel lajf ne bom mogel početi, obenem pa sem v tej sceni vseeno želel ostati. Nekoč sem našel Youtube tutorial, kako narediti kapo in tako se je vse začelo,« je povedal Nejc.

Nejčeve izdelke si lahko ogledate na Instagram profilu @lantern_handcrafted, kupite pa jih lahko v njihovi spletni trgovini. Majice s kratkimi rokavi stanejo okrog 15 evrov, majice z dolgimi rokavi od 25 evrov naprej, za tako imenovani »hoodies« (majica s kapuco) pa je potrebno odšteti 40 evrov, kape so na voljo že za 35 evrov in za nahrbtnik bo potrebno odšteti okoli 35 evrov.

Svoj kolektiv je Nejc razširil tudi na glasbeno sceno in sodeluje z Matter, YNGFirefly in MRFY. Pri tem so v ospredju vizualne podobe in projekcije na glasbenih dogodkih. Prav tako je potrebno omeniti tudi njegovo sodelovanje s Fundacijo Sonda in Interdisciplinarnim laboratorijem GT22.

Mladi Ljubljančanki osvežili tradicionalne »pederuše«

Ljubljančanki s »pederušami«

Za modnimi oblačili in dodatki Fugo pa stojita še ne 25-letni Ljubljančanki Valerija Intihar in Lara Žagar. Za skupno pot sta se odločili na dodiplomskem študiju modnega oblikovanja na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani v začetku leta 2017. Združila sta ju je podobna estetika in stil.

Valerija in Lara sta izpostavili tako imenovane »pederuše«, s katerimi sta svojo linijo tudi začeli – gre za torbice, ki se zavežejo okoli pasu. »Pederuše niso samo 'in', ampak so dejansko zelo funkcionalne in priročne. Fugo so tradicionalne 'pederuše', a osvežene,« je poudarila Lara. Oblikovali sta tudi linijo oblačil, ki je nastala v sodelovanju z oblikovalko Saro Valenci.

Fugo ponuja predmete, ki jih Lara in Valerija ročno izdelujeta. Njune predmete si lahko ogledate na Instagram profilu @fuga_eu. In cene? Za »pederuše« je potrebno odšteti 35 evrov, za majice 30 in za puloverje 35 evrov.

Eva Božič

Članek je nastal v okviru projekta Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice