Kljub temu, da pred dobrim letom dni v kampanji na Kickstarterju niso dosegli zadanega cilja, mladi Mariborčani niso obupali nad svojo podjetniško idejo. To se jim obrestuje, saj se počasi, a vztrajno prebijajo na svetovni trg.

Trije mladi Mariborčani, prijatelji z Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, Marcel Boškovič, Tadej Kelc in Žiga Potočnik že več kot dve leti razvijajo svojo podjetniško idejo ročnih ur Vamatic, ki je dozorela in žanje prve uspehe. Konec leta 2017 so v kampanji na Kickstarterju že v v prvem dnevu zbrali več kot 12 tisoč dolarjev, a jim na koncu vendarle ni uspelo zbrati 45 tisočakov.

Zatem so prekinili dokaj drago sodelovanje pri proizvodnji ur s švicarskim družinskim podjetjem in začeli sodelovati z japonsko Miyoto.

Prefinjene, a cenovno bolj dostopne ure

Če so pred dobrim letom ponujali prestižne ure, so se po temeljiti raziskavi in analizi trga odločili za drugačen pristop.

»Trenutno stanje na trgu ročnih ur je takšno, da prevladuje povpraševanje po cenejših urah, kot po tradicionalnih in dražjih švicarskih proizvodih. Zato smo se odločili, da bomo spremenili ciljni segment kupcev, razširili ponudbo in ponudili cenovno bolj dostopne ročne ure,« za Mariborinfo razlaga Potočnik. 

Poiskali so ugodnejšega dobavitelja in švicarski mehanizem zamenjali za japonsko Miyoto ter posledično proizvodnjo preselili izven Švice. »S tem smo sicer izgubili Swiss made certifikat, vendar lahko svoje ure ponudimo po bistveno nižji in dostopni ceni,« poudarja mladi podjetnik.

Japonska tehnologija in slovenska kreativnost

Mladi mariborski podjetniki so razvili ure, ki prinašajo nepričakovane novosti, ko gre za prefinjene kazalnike časa. Združujejo japonsko tehnologijo in slovensko kreativnost, povezano v brezčasno obliko ter svetu dokazujejo, da lahko kupec dobi vzdržljivo uro za nižjo ceno kot v prodajalnah. 

Pod znamko Vamatic ponujajo trenutno eno žensko in dve moški kolekciji, vendar so zasnovane tako, da zadostijo vsak modni stil. Žensko kolekcijo Cornell odlikujejo minimalistične oblike, fina obdelava in pridih elegance, namenjena pa je za vse dame, ki sledijo modnim trendom.

Moška kolekcija Winston zajema ure za vse stile, Vauclain pa je namenjena za tiste, ki bolj cenijo klasične izdelke privlačnega izgleda. Ure iz te kolekcije namreč ponujajo udoben in mehak pas, ki se prilagodi vsakemu zapestju, ne pušča odtisov in ne drsi ob premiku roke. Ohišje je močno in odporno, notranjost ohišja pa je zaščitena s trdnim mineralnim steklom. 

Konkurenca priznanim znamkam, a zanje ni potreben globok žep

»Vamatic ročne ure so konkurenca veliko bolj priznanim blagovnim znamkam ročnih ur, vendar z razliko, da ne potrebujete globokega žepa,« zatrjuje Potočnik.

Mariborski podjetniki so namreč razvili različne modele ur s cenovnim razponom med 90 in 140 evrov, odvisno od kolekcije in modela.

Podjetniki, ki imajo med seboj dobro razdeljene vloge, se za zdaj usmerjajo predvsem na slovenski in evropski trg, prodaja pa poteka preko spletne trgovine. A že kmalu naj bi začeli sodelovati z eno od večjih prodajaln v Sloveniji, s katero so že v dogovarjanju, prav tako Mariborčani napovedujejo sodelovanje s tujimi trgovinami. »Počasi pa že začenjamo razmišljati tudi o prodaji preko luže,« zaključujejo ambiciozni podjetniki.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice