Po koncu študija so mladi velikokrat prepuščeni v nemilost zaposlitvenemu trgu. Ker je službo vedno težje dobiti, se jih vedno več odloča, da si službe ne bodo iskali, ampak si jo bodo ustvarili. Na to kaže tudi vedno večje število tako imenovanih start

Start up podjetja so nova oblika programov, ki skrbijo za preboj mesta in regije na podjetniškem zemljevidu. Ena takšnih je Tovarna podjemov v Mariboru, ki s svojim programom Start:up Maribor aktivira talente in jim pomaga pri zagonu lastnih podjetij na področju Maribora in Podravja ter jim nudi vse potrebno za realizacijo podjetniške ideje. Ponujajo jim prostore, mentorje in dostop do virov financiranja.

 "Program Start:up Maribor je odprta platforma, v katero so vabljeni vsi posamezniki in organizacije, ki želijo prispevati k viziji razvoja dinamične, podjetnim talentom prijazne regije in mesta," tako pa Tovarna podjemov v svoje vrste vabi mlade inovatorje.

Njihov cilj je do leta 2020 ustvariti 200 novih podjetij, vključiti v program 400 podjetniških ekip in ustvariti 500 novih delovnih mest.  

Lani so start up podjetja, ki so jih tako v Sloveniji kot po svetu ustanovili Slovenci, od vlagateljev prejela rekordnih 114 milijonov evrov.

Mladi Mariborčani polni idej

Da so mladi Mariborčani uspešni v realizaciji svojih podjetniških idej vedo vsi, ki spremljajo mlade podjetnike. Zadnji velik uspeh je v začetku leta uspel start up podjetju Reveel Technologies INC, ki mu je uspelo zaključiti dva milijona dolarjev vredno investicijo. Ekipa, je s svojo aplikacijo za prepoznavanje predmetov znotraj videa prepričala celo ekipo iz Silicijeve doline.

Aplikacija uporabniku omogoča takojšnjo prepoznavo in nakup opaženih predmetov. Uporabnik obrne kamero mobilnega telefona proti želeni vsebini in takoj dobi dodatne informacije o predmetih in vsebini, ki jih v danem trenutku vidi.

Drugi vid – ali kako od študentske ideje do podjetja v Londonu

Študenti mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so pred leti svojo idejo prijavili na tekmovanje Imagine Cup, na katerega se vsako leto prijavi tudi do 350.000 študentov iz celotnega sveta, se uvrstili med 20 najboljših študentov, svojo idejo prelevili v podjetje, ki je uspešno še danes. Del podjetja ima svoje pisarne v Londonu del pa v Mariboru, kjer razvajajo nove ideje in rešitve za slepe in slabovidne ljudi. 

Podjetje Drugi Vid se ukvarja z razvojem programskih rešitev za mobilne naprave. Njihov prvi produkt EqualEyes, s katerim so prepričali tudi komisijo svetovnega študentskega tekmovanja Imagine Cup, je bila programska rešitev za slepe in slabovidne, s katero so želeli spremeniti mobilni telefon v univerzalno napravo, ki slepim in slabovidnim veča samostojnost tako, da jim pomaga pri navigaciji, komunikaciji in vsakodnevnih opravilih.

V Mariboru razvit tudi prvi interaktiven zdravnikov asistent

"Informacij o pacientu med operativnimi posegi s preprostimi ročnimi kretnjami in glasovnimi ukazi. Produkt pomaga kirurgu dostopati do podatkov znotraj sterilnega polja ter tako krajša čas operacijskih posegov, zmanjšuje stres zdravnika,  privarčuje material ter skrbi za varnost pacienta," tako svoj produkt opisujejo mladi podjetniki.

Tudi zgodba Adore je podobna zgodbi Drugega vida. Uspeh na študentskem tekmovanju jim je odprl vrata v podjetništvo in od takrat dalje gradijo na prepoznavnosti in izboljšanju svojih produktov. Veliko sodelujejo s tujino, kjer bodo izvedli tudi prva klinična testiranja. Se pa intenzivno povezujejo tudi s strateškimi partnerji, ki jim bodo pomagali priti na trge v Avstriji, Nemčiji, Madžarski, Kazahstanu, Združenih Arabskih Emiratih in drugje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice