Slika je simbolična.
Solze, prepiri, mobing, medsebojne obtožbe in obiski psihiatrov. Vse to in še več naj bi se dogajalo na oddelku za laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Glavni krivec? Predstojnik oddelka.

Na oddelku za laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Maribor opravijo na leto več kot dva milijona preiskav različnih bioloških materialov, predvsem v krvi in urinu, v enem dnevu izdajo tudi 20 tisoč rezultatov.

Na oddelku je zaposlenih 62 posameznikov, predstojnik oddelka pa je že 30 let Maksimiljan Gorenjak. Oddelek sestavlja več enot, urgentni, centralni, urinski, proteinski, biokemijski, hormonski, imunološki, toksikološki in tudi hematološki laboratorij.

Prav v hematološkem laboratoriju pa je že kar 35 let zaposlena laboratorijska tehnica Ksenija Horvat, ki je za Preverjeno razkrila svojo zgodbo in dogajanje na oddelku za laboratorijsko diagnostiko.

Delavka mobinga obtožila predstojnika oddelka

Ksenija Horvat, ki je zaposlena v hematološkem laboratoriju Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, je za Preverjeno povedala, da zelo rada opravlja svoje delo, vendar je od 17. februarja na bolniškem staležu, kot je bila v zadnjih letih že večkrat.

Razlog? Maksimiljan Gorenjak, predstojnik oddelka za laboratorijsko diagnostiko, ki mu očita mobing. »Vsi smo se ga bali, celotni hematološki laboratorij, vključno z mano. Ampak jaz sem bila edina, ki sem se izpostavila za celotni laboratorij,« razkriva Ksenija Horvat.

Kot pravi, naj bi predstojnik Gorenjak delavce rad osamil, pri čemer pa po njenih besedah delavci s seboj niso smeli pripeljati nobenih prič. 

»Nato se je drl nad tabo, te zmerjal, poniževal. Tako je tudi moje sodelavce sklical k sebi v pisarno in se je drl nad njimi, da sem slaba delavka, da si ne zaslužim napredovanja, da si ne zaslužim niti plače. Skratka, poniževal, nadiral, da so se jokali,« je med drugim za Preverjeno razkrila Horvat.

'Boste že videla, boste že videla, kaj se vam bo zgodilo'

Stanje naj bi se na oddelku začelo zaostrovati že pred leti, ko je začela Ksenija Horvat opozarjati, zakaj nekateri delavci ne napredujejo v nazivu, tudi ona.

Tako so napredovali mnogi delavci v drugih laboratorijih znotraj oddelka, v hematološkem pa do tega ni prišlo, čeprav Ksenija Horvat razlaga, da opravljajo zahtevno delo.

Zadeva naj bi eskalirala, ko je na sestanku izpostavila, zakaj hematologi ne bi smeli izkoristiti dopusta.

»Moj šef se je začel dreti nad nami vsemi puncami. Punce so se začele jokati, bale so se ga, ene sploh niso več besede spravile iz sebe. Jaz pa sem takrat se mu prvič uprla in mu rekla, da ga bom prijavila za mobing. Začel mi je žugati s prstom in mi govoril 'boste že videla, boste že videla, kaj se vam bo zgodilo',« razlaga Horvat.

23. decembra lani je po podatkih oddaje Preverjeno prijavila mobing, tako zoper predstojnika Gorenjaka, kot glavno inženirko na oddelku. Zaradi psihičnih naporov pa danes še vedno obiskuje psihiatra.

Gorenjak dogajanje vidi povsem drugače

Na dogajanje se je za Preverjeno odzval tudi predstojnik Maksimiljan Gorenjak, ki pa dogajanje vidi povsem drugače

»To niso napadi samo name, to so napadi na oddelek. Jaz vidim osnovo predvsem v tem, da oseba, ki je prijavila mobing, je to izrazila kot neko svoje nezadovoljstvo zaradi nenapredovanja na stopnjevano delovno mesto in je to potem to neki povod za celotno zgodbo,« pravi Gorenjak.

Vendar je zanimivo, da prijava Ksenije Horvat, ni edina. Prav tako je lanskega decembra prijavo zoper predstojnika in glavno inženirko s podobnimi argumenti podala še ena zaposlena z oddelka, a anonimno, saj se boji za službo.

V uredništvu oddaje Preverjeno pa so zraven anonimne prijave in prijave Ksenije Horvat prejeli še eno anonimno pričevanje

»Na oddelku vlada izjemno slabo vzdušje, saj šef in glavna inženirka obvladujeta podrejene s slabimi ocenitvami, odvzemom dolgoletnega delovnega mesta, odvzemom možnosti dodatnega zaslužka, neutemeljenimi obtožbami, brez možnosti obrambe in verbalnim nasiljem. Podrejene osamita, nato pa grozita, obtožujeta brez dokazov in ne dovoljujeta drugačnega mnenja ali pritožbe na njune odločitve,« je med drugim zapisano v anonimnem pismu.

Tudi na to se je za oddajo Preverjeno odzval predstojnik Maksimiljan Gorenjak. »Ne morem komentirati. Brez komentarja,« je le povedal.

Na svetovalce za mobing se je obrnilo že šest delavcev na oddelku

Obe prijavi je obravnavala komisija, pri čemer je v primeru Ksenije Horvat zaradi nepristranskosti postopke vodila zunanja odvetniška pisarna, ta pa naj bi v začetku marca ugotovila, da do mobinga ni prišlo, s čimer se je primer zaključil, razlaga Janez Lencl, pomočnik direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za korporativno varnost in komuniciranje. Podobno so ugotovili tudi v primeru anonimne prijave.

Je pa Horvat predstojnika in glavno inženirko zaradi šikaniranja ovadila na policiji, o dogajanju na oddelku je obvestila tudi ministrstvo za zdravje, napoveduje pa tudi tožbo zoper Univerzitetni klinični center Maribor.

Se pa je na svetovalce za mobing v mariborski bolnišnici v zadnjem času obrnilo šest zaposlenih iz že omenjenega oddelka.

»Ne vidim, da bi mi po kakršnem koli kriteriju izstopali,« pa pravi predstojnik Maksimiljan Gorenjak. Na vprašanje, ali se mu ne zdi, da bi bili na oddelku napeti odnosi, pa je odgovoril, da meni, da ne.

Na oddelku prišlo tudi do incidenta

Vseeno pa dogajanje na oddelku še kako izstopa. Tako se je na oddelku za laboratorijsko diagnostiko prejšnji mesec zgodil incident, zaradi katerega so poklicali varnostnika, o njem pa je bila obveščena tudi policija.

Ena izmed zaposlenih je bila razporejena na delovno mesto v urinski laboratorij, zadeva pa se je spremenila v incident, saj naj bi ji nadrejena v hematološkem laboratoriju očitala, da so na izvid čakali tudi eno uro. 

»Moja sodelavka je želela samo pojasnilo, kdo je klical, tega pa ji naša nadrejena ni želela povedati. Ne vem, ali je šlo za resnico ali laž. Je pa bila sodelavka takrat tudi razburjena, obe sta bili malo bolj glasni. Nakar je nadrejena začela kričati nad podrejeno, naj izgine iz njene sobe in jo z vrati potiskati proti izhodu,« razlaga Ksenija Horvat, ki je bila priča incidentu.

Podrejena je zaradi tega obiskala urgenco, naslednjega dne pa je prišla nadrejena v službo v spremstvu varnostnika, podrejena pa je bila premeščena

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Ti zdravniki si dosti upajo. Samo izsiljujejo državo in grdo ravnajo z podrejenimi sodelavci. Samo vprašanje časa je bilo kdaj bo komu počil film. Plevel je v vsaki branži.

Ex (nepreverjen)

Hitman čaka na poziv ....🤣🤣🤣

In reply to by SLO (nepreverjen)

Nika-svinjskoglava (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jaz sem pa slišala da je šef eni sestri rekel
da ima njegova žena lepše zize kot ona
In ga je sestra takoj prijavila za sovražni govor

In reply to by Ex (nepreverjen)

PAsja princeza (nepreverjen)

Baje ima šef velikega dildota

In reply to by Nika-svinjskoglava (nepreverjen)

Činčilec (nepreverjen)

redno bolani ste v zdravstvu, očitno ravno tisti na višjih stopničkah ste za na psihiatrijo. upam in želim, da se podrejenim dobro konča, njim pa kazen in nobenega dela več, še soc. pomoči si ne zaslužijo ti psihopati. sicer pa od vodstva zahtevati detektivsko preiskavo oz. skrite kamere, saj le z dokazi lahko pravilno ukrepaš.

Maynard (nepreverjen)

horvat se NE more spremeniti na bolje..z desetletji vodenja je postal
Avtokrat..ki ne trpi ugovorov...
To so prva znamenja, da postaja
Psihično Nestabilen
Potrebna bo
Zamenjava.

Za Delavce gre.

Ex (nepreverjen)

Kako Horvat ? Iz katere zgodbe si ?

In reply to by Maynard (nepreverjen)

ah (nepreverjen)

Bi kaj napisal, pa raje nebom ,da nebo še kdo mene zaslišal ali proti meni vložil tožbo :)
Ampak tak pač pride če nočeš delat in misliš da si najači v službi ter da boš za to še plačno napredoval...

Ex (nepreverjen)

Tega majmuna je treba malo socializirati in naučiti kozjih molitvice . Kaj nimate nobenega deda ?

pohorskisvizec

Vsaka zgodba ima 2 strani!

BOZIDARKAPUCINAR (nepreverjen)

G PIVEC VRNI SE PROSIM

SKK (nepreverjen)

Tebi se toži po popivanju ?

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

tvoji mami se toži po popivanju
ja koliko krat smo jo videli nategnjono ležati v kakšnem grabni

In reply to by SKK (nepreverjen)

Blokec (nepreverjen)

tega pijanca kolericnega bi nazaj? 🤦‍♂️🥴 Ti si opaljen(a)

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Matr, tota je pa prava mucenica, nekoc Jo bomo castili kot svetnico...

Surfeiter (nepreverjen)

Ksenija Horvat? ... jebi ga ... zagorka ...

Da odstranimo … (nepreverjen)

moramu odstraniti vladu
maribor24/slovenija/v-sloveniji-napovedali-boj-proti-korupciji-v-zdravstvu
24ur/novice/slovenija/zdravstvosi-vlada-z-interventnim-zakonom-odpira-vrata-korupciji

vzdrževalec 24 (nepreverjen)

v ukc je gnezdo... tudi v vzdrzevanju pod vodstvom g Tomija kovačeca je še huje samo se ne piše

Ajgor1 (nepreverjen)

Verjetno si želel povedat, da bi bilo pod tvojim vodstvom bolje....

In reply to by vzdrževalec 24 (nepreverjen)

Dejan svinskoglavi (nepreverjen)

jebeš tak laboratorij ki ima zaposlene tehnice
Mi imamo pri nas tehnice za šauflanje gnoja
Za analize pa že moraš imeti inženirski kader
in še to
srednje šolski kader je do kurca
in nič si ne moreš z njim početi

Nika-svinjskoglava (nepreverjen)

po tvojem je ves srednji kader
kanon futer

In reply to by Dejan svinskoglavi (nepreverjen)

Mežnar (nepreverjen)

Ja

44 (nepreverjen)

verjetno ne bo nic in bodo vse prikrili
pozitivno pa je da kadre iscejo vsepovsod,,,,,so zaposljivi tako da ce ni za bit je za it

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice