Metka Ternjak Gomboc je letos postala obraz Europarkove ekološke tržnice (foto: Bojan Mihalič).
Na Europarkovi ekološki tržnici se bodo ta teden, v sredo, predstavili tudi mojstri tradicionalnih obrti. Obiskovalci ekološke tržnice se bodo tako lahko spoznali z obrtmi, ki predstavljajo pomemben del lokalne kulturne dediščine.

V Europarku vsako sredo med 14. in 19. uro poteka tradicionalna Europarkova ekološka tržnica, kjer slovenski ponudniki predstavljajo lokalne, ekološko pridelane izdelke. Obiskovalci lahko izbirajo med bogato ponudbo kakovostnih olj, sezonskega sadja, sveže in vložene zelenjave ter mesnih in pekovskih izdelkov. 

Poleg vseh omamnih okusov narave pa je obiskovalcem na voljo tudi naravna negovalna kozmetika; vse od krem prek kopalnih soli do glinenih mask. 

Ta teden, v sredo, 16. septembra, pa bodo v Europarku pripravili prav posebno, razširjeno ekološko tržnico. V goste so namreč povabili mojstre tradicionalnih slovenskih obrti, ki bodo svoje znanje in spretnosti delili z obiskovalci. Družbo jim bo delala tudi Metka Ternjak Gomboc, obraz Europarkove ekološke tržnice.

Tradicionalne obrti, ki se prenašajo iz roda v rod

Europarkova ekološka tržnica že več kot deset let obiskovalce razveseljuje z bogato ponudbo domačih naravnih proizvodov in biološko pridelanih sestavin. V pestrem naboru lahko vsakdo najde nekaj po svojih željah in okusu. Prijazni ponudniki na stojnicah ponujajo svoje izdelke in obiskovalcem z veseljem svetujejo glede zdrave prehrane in ekološke pridelave.

V sredo, 16. septembra, se bodo kmetovalcem pridružili še mojstri tradicionalnih obrti, ki svoje izdelke prav tako izdelujejo iz naravnih materialov in ustvarjajo v sožitju z naravo. 

»Obiskovalcem želimo pokazati, kaj vse lahko naredimo z lastnimi rokami in koliko je to vredno. V vsak izdelek mojstri vložijo ogromno truda in znanja. To je neprecenljivo znanje, ki se prenaša iz roda v rod, iz generacije v generacijo. Gre za tradicionalne slovenske obrti, ki imajo v današnjih časih, ko imamo neskončno možnost izbire izdelkov, še toliko večjo vrednost,« pravi Metka Ternjak Gomboc, strokovnjakinja na področju ekoloških izdelkov.

Na Europarkovi ekološki tržnici obiskovalci lahko izbirajo med pestro ponudbo lokalnih, ekološko pridelanih izdelkov (foto Bojan Mihalič).

Mojstri bodo pokazali svoje bogato znanje

Na razširjeni ekološki tržnici bodo imeli tako obiskovalci na voljo še bolj pestro izbiro izdelkov in naravnih sestavin. Obenem se bodo pobliže spoznali s tradicionanimi obrtmi, ki so pomemben del lokalnega ljudskega izročila. Predstavili se bodo mojstri različnih obrti in razstavili svoje raznovrstne izdelke; vse od glinenih in lesenih izdelkov, prek krpank, ročno izdelanih košar, izdelkov iz ekološke volne in čipk do medenih in svečarskih proizvodov. 

Nekateri mojstri bodo pripravili tudi celovit prikaz, kako posamezen izdelek nastane. Obiskovalci bodo tako spoznali postopke izdelave različnih proizvodov in morda tudi sami dobili navdih, da se preizkusijo v kateri izmed predstavljenih obrti.

Mojstri tradicionalnih obrti in ostali ponudniki bodo obiskovalcem zaupali male skrivnosti svoje obrti in odgovorili na vsa vprašanja o postopkih izdelave ter zdravem načinu življenja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice