Foto: Vaping 360
Vedno več je dokazov o učinkovitosti elektronske cigarette kot pripomočka za opuščanje kajenja.

Vedno več dokazov o učinkovitosti elektronske cigarete kot pripomočka za opuščanje kajenja pomeni, da bi morali zdravniki razmisliti o tem, da jih priporočajo kot manj škodljivo alternativo za bolnike, ki večkrat niso prenehali kaditi klasičnih tobačnih cigaret z odobrenimi pripomočki za opuščanje kajenja, zaključuje nova študija.

Kako delujejo elektronske cigarete?

Elektronske cigarete so naprave z baterijo, ki segrevajo in uplinjajo tekočino, da uporabniku zagotovijo nikotin in s tem zmanjšajo potrebo po kajenju. Njihova uporaba uporabniku nadomesti navado in ritual kajenja brez škodljivega katrana, ogljikovega monoksida in drugih strupenih kemikalij, ki se pojavijo pri nepopolnem izgorevanju tobaka v klasični tobačni cigareti.

»Vejpanje« uspešnejše pri opustitvi kajenja

Nedavne raziskave med prebivalstvom v Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu, kjer so elektronske cigarete zakonite in široko dostopne, so ugotovile, da je njihova uporaba, imenovana »vejpanje«, povezana z višjimi stopnjami uspeha pri opuščanju kajenja v primerjavi s tistimi, ki elektronske cigarete pri opuščanju kajenja niso uporabljali. Najvišja stopnja uspešnosti se pojavlja pri vsakodnevni uporabi novejših modelov elektronske cigarete z e-tekočino, ki vsebuje nikotin.

Elektronska cigareta zmanjšuje vnos rakotvornih snovi

V poročilu iz leta 2016, ki so ga pripravili v Kraljevskem zdravniškem združenju v Londonu je bilo ugotovljeno, da tveganje za zdravje zaradi dolgoročne uporabe elektronske cigarete verjetno ne presega niti 5% škode, ki jo povzroči klasična tobačna cigareta. Druga študija je pokazala, da elektronska cigareta dramatično zmanjšuje vnos rakotvornih in drugih strupenih snovi, merjenih v krvi in slini uporabnikov elektronske cigarete, v primerjavi s klasičnimi tobačnimi cigareti.

Z »vejpanjem« do izboljšav v zdravju

Ostale raziskave, naštete v Mendelsohn-ovi študiji, so pokazale, da imajo kadilci, ki se preusmerijo na vejpanje, znatne izboljšave v zdravju, vključno z izboljšavami astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni, krvnega tlaka, kardiovaskularnega zdravja, pljučne funkcije in tveganja za pljučnico.

»Zdravniki imajo dolžnost skrbeti, da zagotovijo najboljše možno zdravljenje za vsakega pacienta,« pravi profesor Mendelsohn iz UNSW, oddelek za javno zdravje in medicino. »S tem, ko elektronske cigarete ne predstavite kot legitimne možnosti odvajanja od kajenja, ki lahko prepreči smrtno nevarne bolezni, je to kršitev te dolžnosti. Za bolnike, ki večkrat niso uspeli prenehati kaditi s konvencionalnimi metodami, je e-cigareta legitimna možnost, ki temelji na dokazih o zmanjševanju škode. Njihova uporaba bi lahko znatno izboljšala javno zdravje,« pravi.

»V državah, kjer podpirajo vejpanje padajo stopnje kajenja«

»V Avstraliji, kjer uporabniki ne morejo kupiti e-tekočin z nikotinom, se stopnja kajenja med leti 2013 in 2016 prvič po več desetletjih ni zmanjšala, kljub zelo visokim cenam cigaret, enotni embalaži in strogemu zakonu o nadzoru nad tobakom,« pravi profesor Mendelsohn. »Vendar pa v državah, kjer podpirajo vejpanje, še vedno padajo stopnje kajenja, v nekaterih primerih celo hitreje kot kdaj koli prej. Po prenehanju kajenja je bolje, če si ljudje prizadevajo prenehati tudi z vejpanjem, če je to mogoče, v treh ali šestih mesecih, vendar je dolgotrajna uporaba elektronske cigarete še vedno veliko varnejša od ponovnega zatekanja h kajenju«, zaključuje profesor Mendelsohn.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice