V boju za čist zrak se je država lotila prometa na avtocestah. Obetajo se nam nove omejitve, tudi na avtocestnem odseku mimo Maribora.

Slovenskim voznikom se obeta novo nižanje omejitev hitrosti predvsem v zimskem času na avtocestah speljanih mimo Ljubljane, Maribora, Kranja in Celja, in sicer zaradi varovanja okolja. Ukrepi so po besedah ministrstva za okolje predvideni ob novelaciji odlokov o načrtih kakovosti zraka za območja preseganj. Med temi območji je tudi Maribor.

Zakaj je pozimi zrak bolj onesnažen s trdimi delci?

Prometu, ki velja za enega glavnih onesnaževalcev zraka, se pozimi pridružijo še domače kurjave. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. A ker je verjetnost, da se bodo pozimi posamezniki zaradi onesnaženja s trdnimi delci manj ogrevali na drva ali celo zamenjali energenta, majhna, ministrstvo rešitev vidi v nižanju omejitev na avtocestah v zimskem času.

Po besedah ministrstva sledijo modelu COPER, z uporabo katerega ocenjujejo, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 kilometrov na uro za četrtino manjše kot pri hitrosti 130 kilometrov na uro.

Manjša hitrost, manj emisij

"Pri zmanjšanju hitrosti s 130 kilometrov na uro na 90 kilometrov na uro pa je zmanjšanje emisij delcev kar 40 odstotno," je še med drugim navedeno v osnutku. Znižanje hitrosti po besedah ministrstva zmanjša tudi obremenitve s hrupom, manjše so porabe gorive in emisije toplogrednih plinov, obenem pa je varnost udeležencev prometa večja.

Ukrep namerava država uvesti že v letošnjem letu, veljal pa naj bi v časovnem obdobju od 1. novembra do 31. marca. V tem času bodo poskrbeli tudi za nadzor in uveljavljanje omejitve hitrosti, ki bo v zimskem času najverjetneje znižana na 110 kilometrov na uro.

Ministrstvo za okolje in prostor bo zato v teh dneh nadaljevalo z usklajevanji z ministrstvom za infrastrukturo in DARS, da bi se ta ukrep lahko realiziral. Po besedah DARS je odločitev v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo, sama družba za avtoceste pa v zvezi s tem ni prejela še nobenega dopisa.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice