Nekdanji dom starostnikov Črni les je zdaj sodoben Dom starostnikov svete Agate in je že pripravljen za vselitev novih stanovalcev.

Novi lastniki nekdanjega hotela Črni les v Lenartu pri Slovenskih goricah so iz propadajoče stavbe ustvarili sodoben dom za starejše, ki bo prve stanovalce sprejel predvidoma v juliju. Otvoritev doma je bila predvidena že 25. marca, a so jo zaradi epidemije morali preklicati.

Dom starostnikov sv. Agate so zaradi epidemije koronavirusa preuredili tako, da je bil in še vedno je pripravljen za rdečo cono, v kolikor bi prišlo v obstoječem domu za starostnike Domu starostnikov svetega Lenarta do okužbe.

Lokalno podjetje Žipo, ki je kupilo propadajočo stavbo, je doma predvsem v kmetijstvu, pri zapolnitvi postelj kljub črni preteklosti Črnega lesu pa ne pričakuje težav. 

»Mislim, da govorice ne bodo vplivale na poslovanje našega doma. Če bi se zmeraj ozirali samo na zgodovino, potem nihče ne bi šel v Nemčijo na dopust. Gledati moramo v prihodnost. Čeprav gre za enako lokacijo, bo to nova zgodba in popolnoma drugačni pogoji,« je oktobra lani za Mariborinfo dejal Zlatko Gričnik, direktor Doma starostnikov svetega Lenarta, pod okriljem katerega bo deloval Dom starostnikov svete Agate. 

Kot kaže, se v napovedih ni zmotil, povpraševanje za sprejem v dom je veliko, na čakalni listi pa je po besedah Gričnika trenutno kar 350 prosilcev. V Domu starostnikov svete Agate je sicer na voljo 70 postelj.

V novem domu bo zaposlenih med 33 in 35 delavcev, ostale službe, kot so administracija, pralnica in vzdrževanje, bodo skupne.

»Dom je namenjen vsem starejšim od 65 let. Prilagojen je za uporabnike z demenco in sorodnimi stanji. V domu bosta dve mesti namenjeni za paliativno oskrbo, za neozdravljivo bolne, osem mest pa bo namenjenih umirajočim,« je oktobra lani za Mariborinfo še pojasnil Gričnik. 

Posebnost doma je oaza, v kateri bodo umirajočim poskušali pričarati čim lepšo slovo od življenja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice