Klub mariborskih študentov bo tudi na letošnji Ftrgatvi poskrbel za dobrodelno noto – pomagali bodo Marku Krmpotiču in s tem družini omogočili nakup pripomočkov, ki bodo dečku pomagali pri gibalnem razvoju. 

Že tretje leto zapored ima Ftrgatev dobrodelno noto – Klub mariborskih študentov bo letos poskrbel za Marka s pomočjo treh vinarjev, ki bodo za Špricerton donirali sto litrov vina, katerega bodo aktivisti prodajali na Ftrgatvi, celoten izkupiček pa bo namenjen Marku.

Glavni podporniki te akcije so vinarstva Doppler, Valdhuber in Gaube. Na prireditvi pa bo možno za Marka donirati tudi z nakupom Pune ftrgane pokovke, ki jo sponzorira Maribox. 

Pogovarjali smo se z Jasno Furman, mamico sedemletnega Marka Krmpotiča, ki ima cerebralno paralizo. Jasna nam je svojo zgodbo začela pripovedovati takole: »Ob porodu so določene celice doživele pomanjkanje kisika in odmrle. Na tistih centrih, ki so zadolženi za motoriko, so bile poškodbe najbolj vidne«. 

Mark in njegova starša imajo zelo poln delavnik, skoraj vsak dan, že od Markovega tretjega meseca, ga vozijo na različne terapije: delavne terapije, ortopedske obravnave, nevrofizioterapije, terapevtsko jahanje in plavanje, ogromno samoplačniških terapij in seveda tistih, ki sta jih z mamico izvajala sama.

»S partnerjem sva mnenja, da sva ga prav s terapijami spravila do stanja, v katerem je: dvigne se ob opori, naredi par korakov s hoduljo, hodi nekaj metrov, hodi tudi ob opori. Učimo pa ga še naprej: slačenja, oblačenja, umivanja zobkov, fine motorike.«

Vse terapije in pripomočki so izredno dragi, pojasnjuje Jasna. »Dodatne nevrofizioterapije smo imeli že od vsega začetka, seveda privatne, saj smo v razvojni ambulanti prišli na vrsto komaj, ko je bil Mark star 6 mesecev. To bi bilo pozno, glede na to, da se pri malih otrocih možgani razvijajo zelo hitro. Hitro sva šla tudi v plavalni tečaj v Fontano, kasneje pa sva se lotila tudi terapevtskega jahanja. Velik strošek so tudi ortopedski čevlji (stanejo nekaj manj kot 200 evrov), doplačila za invalidske vozičke, nakup ročajev za vozičke. Nekatere dele seveda sofinancira zdravstvo, ogromno stvari pa moramo doplačati sami. Prav tako potrebujemo ogromno prehranskih dodatkov, saj Marku vsa hrana ne odgovarja. Zaradi premalo gibanja se je začela tudi delna osteoporoza, za katero nadomestki so prav tako dragi. Zamenjali smo tudi ogromno nastavkov za stranišče. Naj omenim še to, da smo se morali tudi preseliti, saj smo prej živeli v 4. nadstropju brez dvigala, tako pač več nismo mogli. Zamenjati smo morali tudi avto, saj prejšnji ni bil dovolj velik za Markov voziček.« 

Družina ima pri Rdečem križu Ljubljana odprt humanitarni račun, na katerega lahko nakažemo sredstva in pomagamo družini. Prav tako za Marka zbirajo plastične zamaške, ki jih odpeljejo v reciklažo. Od zbrane tone, družina dobi približno 270 evrov. 

V petek bomo torej imeli možnost, da ob nori zabavi naredimo tudi nekaj dobrega. Počutili se bomo odlično, Mark in njegova družina pa nam bodo iz srca hvaležni.

Eva Božič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice