Foto: Snaga
Snaga je z današnjim dnem predala v uporabo prvo podzemno zbiralnico, ki je implementirana na Glavnem trgu, v okviru njegove prenove.

Podzemna zbiralnica predstavlja novo zbirno mesto gospodinjstev na območju mariborskega Glavnega trga. Gospodinjstva bodo lahko v podzemno zbiralnico odnašala mešane komunalne odpadke, biološke odpadke, odpadni papir, stekleno embalažo in drugo odpadno embalažo.

Za namen oddaje mešanih komunalnih in bioloških odpadkov so bile gospodinjstvom predane posebne kartice za odklepanje zabojnikov v zbiralnici. Prav tako so vsa gospodinjstva, ki jim je podzemna zbiralnica namenjena, prejela zloženke z navodili za uporabo podzemnega sistema zbiranja odpadkov.

»Namen podzemne zbiralnice je izboljšanje sistema zbiranja ločenih frakcij in mešanih komunalnih odpadkov v urbanem središču ter z odstranitvijo nadzemnih zabojnikov prispevati k urbanistično bolj urejeni in uporabnikom prijazni komunalni infrastrukturi za zbiranje odpadkov,« sporočajo s Snage.

Podzemne zbiralnice bodo vgrajene na več lokacijah

Ker želi Mestna občina Maribor slediti tehnološkemu razvoju ravnanja z odpadki, je v ta namen začela z izgradnjo podzemnih zbiralnic v Mariboru. Podzemne zbiralnice bodo predvidoma vgrajene na več lokacijah v starem mestnem jedru, vgradnja pa bo potekala v skladu s strategijo obnove tega dela mesta. 

S Snage še sporočajo, da je podzemna zbiralnica plod preučevanja in uvajanja pametnih podzemnih sistemov za zbiranje odpadkov v Mariboru v okviru evropskega projekta WINPOL, v katerem devet projektnih partnerjev združuje moči za usmerjanje uporabe inteligentne opreme in s tem povezanih politik ravnanja z odpadki. 

»Dosedanje ugotovitve kažejo smiselnost implementacije podzemnih sistemov v mestno jedro in pol-podzemnih v območja večstanovanjskih objektov, turističnih lokacij in pokopališč. Ločeno zbiranje odpadkov je skupna odgovornost vseh nas. Pomembno je, da dosledno in skrbno razvrščamo odpadke že na mestu njihovega nastanka in jih potem pravilno prepustimo na zanje predvidenih mestih,« še poudarjajo na Snagi.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alen_88 (nepreverjen)

Lepo! Korak naprej k bolj urejenemu mestu.

Zikollino (nepreverjen)

Bravo, sedaj bomo vsi smeti nosili na Glavni trg in jih na licu mesta ločevali ... bravo! ... pa saj ni važno, če je funkcionalno, važno, da je samopromotorsko, mar ne? No, zavedajte se, da vidimo vsi ...

božidar (nepreverjen)

klošari najebali ste nema više spavanja po kesonih

Njet (nepreverjen)

Se vam je pri Snagi in občini zmešalo ? V spomladanskih in poletnih mesecih, ko bo Glavni trg poln ljudi, med njimi tudi turisti, se bodo domačini z vrečkami ali posodami, ki smrdijo, prebijali do teh zbiralnikov in odlagali:
✅mešane komunalne odpadke,
✅biološke odpadke,
✅odpadni papir,
✅stekleno embalažo in
✅drugo odpadno embalažo.

Starejše novice