V neposredni bližini proge Bike Parka Pohorje našli kar dve smrtno nevarni bodeči žici, ki sta bili napeljani čez progo v višini glave.

Vodja tekmovanja na Bike Park Pohorju, Iztok Kvas, je danes na tiskovni konferenci komentiral napeljano žico, sicer izven Bike Parka, a vseeno v neposredni bližini ene izmed prog, na razdalji 10 ali 15 metrov.

»Tekmovalci so se vozili tudi po poteh izven kolesarskega parka, kjer smo včeraj odkrili eno katastrofalno dejanje, kjer je nekdo iz zlonamernih vzrokov nastavil oziroma prevlekel progo z žico, v višini glave. To pomeni, da bi to lahko bilo usodno za marsikoga. Na srečo je žico našla ena izmed tekmovalk, ki se je vozila po teh progah,« je pojasnil Kvas.

Ob tem je poudaril, da se je to dogodilo izven kolesarskega parka, »ampak to dejanje ne opravičuje tega, kar je nekdo skušal storiti«.

»Danes zjutraj smo opravili ogled s policijo tega prostora in odkrili še eno mesto v neposredni bližini. Tako da smo skupno odkrili dve te točki. To bomo zdaj še posebej strogo nadzirali. Seveda nam to dejanje ne gre skupaj s sloganom 'Welcome Home', kjer tekmovalce pozivamo oziroma jih skušamo karseda toplo sprejeti v našem mestu. Na drugi strani pa potem doživijo takšen sprejem s strani kogarkoli je pač že to bil. Seveda so te objave preplavile spletne medije, predvsem kolesarske srenje, kar nam v tem trenutku pred začetkom serije svetovnega pokala, saj v Mariboru je prva tekma, ne gredo na roko.«

Kvas pozval nastavljavca žice in apeliral na pristojne organe 

»Na tem mestu bi tistega, ki je to počel, pozval, da niti približno ne moremo izraziti želje kako si ga želimo spoznati. Prosimo ga, da si ne bi drznil česa podobnega v prihodnje. Apeliramo na pristojne organe, da naredijo vse, da skušajo storilva dobiti in ga ustrezno sankcionirati.«

»To se je že dogajalo«

Direktor Marproma Bernard Majhenič je k temu še dodal: »Včerajšnji dogodek z bodečo žico nam sigurno ni v ponos, saj je UCI takoj odreagiral, ker je šlo za eno izmed najboljših tekmovalk na svetu. Tako da jaz čisto iskreno povem, da imam malo knedla v grlu. V kolikor bi se kaj zgodilo, to pomeni konec kolesarjenja na Pohorju. Jaz ne vem, kaj temu človeku, ki to počne, v glavi 'špila'. Enostavno nesprejemljivo.«

»To se je že dogajalo. Mi govorimo o tujcih, ki jih imamo tukaj kot goste, ki v mestu prebivajo, nekaj pojejo, nekaj spijejo. Zraven tega so tukaj tudi njihovi spremljevalci. Vsi so prišli uživat. Definitivno to ne more biti ponos mestu in lokalnemu okolju. Nas je zelo strah, ker je UCI odreagiral zelo ostro in na neprijeten način,« še dodaja Majhenič.

Ta bodeča žica je v Sloveniji prepovedana

Na vprašanje, ali je mesto, kjer sta bili nastavljeni žici, privatno zemljišče, pa je povedal: »Glejte, ta bodeča žica, ki je bila nastavljena ... Sama uporaba take bodeče žice je v Sloveniji že kar nekaj let prepovedana. Zdaj tudi če so se vozli jaz verjamem, da tisto kar imamo na mejah nastavljeno za migrante ... ti kolesarji niso nobeni migranti. In nihče nima nikogar pravice poškodovati, v tem primeru, tako kot je bilo nastavljeno, celo ubiti. Upam, da bo policija čimprej odkrila storilca in da se bodo ljudje začeli zavedati, kaj to pomeni.«

»Odkar smo odprli vse tri proge in je obisk kolesarjev v kolesarskem parku povečan, ni to osamljen primer. Ampak prej to ni bilo tako ostro, torej bodeča žica v višini glave.«

Problem so tudi motocross motorji: »Če dobijo človeka v naravnem okolju na motocross motorju je 25 evrov, če pa se nahaja na kolesu pa je kazen 40 evrov. Tako da nekdo v tej državi je definitivno bolan,« še dodaja Majhenič. »Če govorimo o vožnji v naravnem okolju, je verjetno razlika med vožnjo z motocross motorjem ali pa kolesom.«

Opozorili so na to, da je bila bodeča žica pritrjena na takšen način, da bi si lahko glavo odrezal kolesar, ki bi iz proge šel le na malo potrebo.

Zadevo so komentirali tudi mariborski policisti: »Danes zjutraj so policisti Policijske postaje Maribor II, po obvestilu predstavnikov mariborskega podjetja, ki je upravlja z infrastrukturo na Mariborskem Pohorju, opravili ogled dveh krajev, kjer sta bili med drevesi napeti bodeči žici.  

Žici sta bili napeti med drevesi v gozdu, kjer potekajo 'divje' nelegalne kolesarske proge, na višini 110 centimetrov od tal. V času ogleda sta bili žici v sredini že prerezani in odmaknjeni, tako, da takrat nista več predstavljali nevarnosti. Na enem od dreves, pred krajem, kjer je bila nameščena žica, je velik rdeč opozorilen napis »ZAJLE«. 

Bodeči žici sta bili napeti na lokacijah, ki sta izven uradne proge, kjer bo potekal svetovni pokal v gorskem kolesarjenju. Žici sta se nahajali v gozdu na Mariborskem Pohorju, desno od Pohorske vzpenjače, na zgornjem delu Pohorja, ki pa je odmaknjeno od tekmovališča in po njem potekajo neurejene proge, ki jih na lastno odgovornost uporabljajo posamezniki. 

Po do sedaj zbranih obvestilih se na navedenem mestu k sreči še nihče ni poškodoval oziroma se zaletel v nastavljene žice. 

Policisti v zvezi z opisanim dogodkom obravnavajo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika, saj je bila z navedenim dejanjem povzročena konkretna nevarnost za življenje in zdravje ljudi. Zagrožena kazen za to dejanje je do pet let zapora.«

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Preberite izjavo Petre Hercog iz Marproma ,da je bila žica izven kolesarskih prog ,torej na privat zemljišču!

ruska crvena armija (nepreverjen)

ima na Pohorju tajno bazo

In reply to by LudiRudi (nepreverjen)

SmartRudi (nepreverjen)

Kaj pa ima ta imbecil za napenjati žico po privat zemljiščih. Kam pa greš ti na sprehod ali po gobe? V svoja balkonska korita, ali v gozd, ki je last nekoga drugega?

LudiRudi (nepreverjen)

Kako veš kdo je ogradil zemljišče z žico ?
Na Pohorju je veliko žice ,ki jo uporabljajo za varovanje svoje posesti in zaščito živine . To so zasebna zemljišča in tam je vožnja prepovedana .

In reply to by SmartRudi (nepreverjen)

Sirotka (nepreverjen)

Četudi je žica na privat zemljišču, je to dejanje psihopata in bolanega človeka. Tako se stvari ne rešujejo, tiste ki se vozijo po divjih progah je potrebno kaznivati, tiste ki pa nastavljajo žice pa dati v zapor ali drugo ustanovo.

Da si nekdo nekaj lasti, kar je samo na papirju njegovo je pa bolano in sprevženo dejanje.

@ludirudi, pišeš tako kot da odobravaš žico, halo??!!

LudiRudi (nepreverjen)

Sirotka ........moja sirotika ,če bi imel svojo posest in ne samo kavča na kredit potem bi znal ceniti lastnino !

In reply to by Sirotka (nepreverjen)

križar (nepreverjen)

Kolesarjem je vse dovoljeno in vse si tudi lastijo,čeprav ni njihovo!Privat lastnina je privat,tudi zasvojenci na kolesih jo imajo in verjetno jo ne dajejo tako širokogrudno v uporabo vsakemu,ki je zainteresiran za to,kanede?

Nea reči (nepreverjen)

Na privat zemljišču nimata niti lovec in gozdar kaj za iskat.

In reply to by križar (nepreverjen)

LudiRudi (nepreverjen)

Idiotska izjava ; »Glejte, ta bodeča žica, ki je bila nastavljena ... Sama uporaba take bodeče žice je v Sloveniji že kar nekaj let prepovedana..........Pojdi na Kolpo in preveri koliko bodeče žice imamo .

Sirotka (nepreverjen)

Nič ne boste nesli sabo bolniki, ki s tem, da nekdo da žico in lahko umori cloveka opravičujete dejanje psihopata. Mogoče pa za tem stojiš ti Ludirudi, po imenu sodeč bi lahko bil. Še polna usta zemlje boste imeli tisti, ki si zemljo tako lastite, da bi za njo želeli ubiti človeka. Če ste to sposobni narediti kolesarju boste naslednjic naredili sprehajalu, kaj boste zagovarjali tudi, če bo kdo medvedjo past nastavil??

Ludirudi Kredit in kavč mi je že zdavnaj odplačala tvoja žena z delom v avstriji;-)...

LudiRudi (nepreverjen)

Siroče ....Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.

In reply to by Sirotka (nepreverjen)

meho puzič (nepreverjen)

jaz imam bodečo žico in štrom,, da ja rukne nepovablenega gosta in da baraba potem nikoli več ne pride, na mojo posest
Seveda če pa nimaš zemlje pa si kupi tegel zemlje za rože in se doma v blokovskem naselju izživljaj nad naravo v teglu

sladoledar (nepreverjen)

pri nas u Prištin imamo zakon,
ako dodješ preko moje granic
odmah metak
in prav je tako

In reply to by meho puzič (nepreverjen)

tito. (nepreverjen)

tako je
za zemlju se je treba boriti

In reply to by sladoledar (nepreverjen)

Sirotka (nepreverjen)

Ludirudi s tvojimi vpisi dokazujes kdo in kaj si.

tito. (nepreverjen)

prav zaprav se pa naj butasri biciklisti vozijo po asfaltu,,,ja hudiča za kaj smo jim pa napravili bicikel steze
Tako ga pa serjejo po Pohorju, strađijo divjad in sprožajo erozijo in puščajo odpadke

Nea reči (nepreverjen)

Policija pa se zgane samo če tujec žico najde in to objavi na instagram. Po treh dneh še niso uspeli najti lastnika gozda, ki je to žico postavil. Zagrožena kazen je 5 let vendar je v 15 letih kolikor se ta žica nastavlja ni prejel še NIHČE !!!

tito. (nepreverjen)

jaz vsako leto kupim par sto metrov bodeče žice

In reply to by Nea reči (nepreverjen)

Koba (nepreverjen)

Kako je bilo z reichstagom ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice