Medtem ko se promet na slovenskih cestah gosti, pa se v času hitrega tempa in preutrujenosti povečuje tudi možnost nesreč.

Tako ne mine dan, ko ne bi bilo potrebno posredovanje policije, gasilcev in reševalcev; njihovo število pa kljub obvezni varni vožnji in povišanim globam še narašča.

Kar 19 smrtnih žrtev na območju PU Maribor

Pozanimali smo se za lokalno statistiko, zajeto z območja Policijske uprave Maribor, upoštevajoč, da je ta pripravljena na podlagi nezaključenih podatkov za pravkar izteklo leto. V letu 2018 se je namreč na tem območju hudo telesno poškodovalo 80 oseb, 19 pa jih je umrlo. Enako število smrtih žrtev je bilo tudi v letu 2017, medtem ko je bilo nesreč s hudimi telesnimi poškodbami še več, in sicer 101.

A število prometnih nesreč v letu 2018 nasploh je bilo za 4,7 odstotkov višje ko leto poprej, je za Mariborinfo razkril Bojan Kitel, višji policijski inšpektor in tiskovni predstavnik. 

»V letu 2018 se je na območju Policijske uprave Maribor zgodilo 3632 prometnih nesreč, leto prej pa 3470 nesreč.«

Najpogostejši vzroki?

Ob naraščajočem številu pa so nas zanimali tudi najpogostejši vzroki, ki se skrivajo za prometnimi nesrečami preteklega leta.
V kar 965 primerih je bila kriva sama vožnja oziroma premik z vozilom, v 647 primerih pa nepravilna strah oziroma smer vožnje.

V 597 primerih je krivo neupoštevanje pravil o prednosti, v 490 pa neprilagojena hitrost. Tukaj ne smemo izpustiti še neustrezne varnostne razdalje, ki je s 482 primeri na petem mestu.

Na območju PU Maribor so bili tujci udeleženi v 572 prometnih nesreč.

Vseh povzročiteljev lanskih prometnih nesreč je bilo 3.086, od tega pa 365 tujcev.

Globa za odklon pomoči od 160 evrov ...

Pri tem pa je dolžnost prometnega udeleženca tudi nudenje prve pomoči poškodovancev.

»Dolžnost ravnanja ob prometni nesreči predpisuje 110. člen Zakona o pravilih cestnega prometa. Ta v prvem  odstavku določa, da mora vsakdo pomagati pri prometni nesreči, če je treba rešiti človeška življenja, preprečiti ogrožanje drugih udeležencev cestnega prometa ali če je treba preprečiti ali omiliti ekološko nesrečo. Za kršitev omenjene določbe zakona je predpisana globa najmanj 160 evrov,« so še pojasnili na PU Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice