Foto: Mediaspeed
Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru bo v prihodnjem študijskem letu povečala število vpisnih mest v programu splošne medicine, da bi lahko izobrazila več zdravnikov.

Poleg študija dentalne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru napovedujejo tudi uvedbo študija farmacije, pozneje pa bi v Mariboru lahko po besedah dekana Ivana Krajnca zrasla celo fakulteta za farmacijo, poroča STA.

Število vpisnih mest večje za 20

Na obstoječem študijskem programu splošne medicine bodo število vpisnih mest povečali za 20, medtem ko so jih doslej imeli 86.

Ob robu svečane akademije je ob 15-letnici obstoja fakultete za STA dekan Krajnc povedal, da so se tako odločili na pobudo ministrstva za zdravje. »Glede na pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji je to po moje edina prava rešitev,« je dejal.

Po njegovih besedah so sposobni sprejeti še več študentov, a mora temu slediti tudi financiranje od države. »Vsak študent stane skoraj 9000 evrov na leto. Če bo država končno dojela, da je to boljša rešitev kot uvoz, bomo temu sledili,« je še dodal.

Podobno velja za študij za bodoče zobozdravnike, kjer si fakulteta že dlje časa prizadeva za uvedbo študija dentalne medicine. Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu je namreč pred dnevi potrdila študijski program dentalne medicine na mariborski medicinski fakulteti, zdaj pa bo treba doreči še financiranje tega novega študijskega programa. Dekan upa, da bo politika podprla njihova prizadevanja in da bodo lahko prve študente na tej smeri vpisali že prihodnje študijsko leto.

Program so spisali v sodelovanju s stomatološko fakulteto iz Reke na Hrvaškem, saj na ljubljanski stomatologiji po besedah Krajnca »niso imeli časa za to«. Opremo so na mariborski medicinski fakulteti pridobili z donacijo partnerske fakultete na Finskem, zato so po besedah dekana pripravljeni na takojšnji zagon programa, še poroča STA.

V prvi fazi nameravajo na tej smeri odpreti 20 študijskih mest. Študij bo po napovedih trajal šest let, pogoji za vpis pa naj bi bili podobni kot za vpis na študij splošne medicine.

Za en letnik stomatologije bi jim ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport moralo zagotoviti okoli 200.000 evrov

Ideja o študiju stomatologije v Mariboru sicer ni nova, saj je med leti 1960 in 1969 v tem mestu delovala Višja stomatološka šola, katere diplomanti so nato nadaljevali študij dentalne medicine na medicinski fakulteti v Ljubljani.

Mariborska medicinska fakulteta pričakuje kmalu tudi odločitev Nakvisa glede načrtovanega novega študijskega programa farmacije, kjer bi rada odprla 25 študijskih mest. To bo po Kranjčevih ocenah mogoče ponuditi šele v naslednjem študijskem letu, torej jeseni 2021, še poroča STA.

Dolgoročno vidi v Mariboru celo samostojno fakulteto za farmacijo. Kot je dejal, potekajo z mariborsko občino dogovori, da bi v ta namen predala univerzi del prostorov nekdanjih zaporov. Ti se nahajajo poleg nakupovalnega središča Europark in so tako kot današnja medicinska fakulteta v neposredni bližini Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je bila ustanovljena oktobra 2003, prvo generacijo študentov je vpisala v akademskem letu 2004/2005. Od jeseni 2013 se nahaja v novogradnji na desnem bregu Drave nedaleč od UKC Maribor, s katerim je tudi povezana s podzemnim hodnikom.

»Vaši rezultati dokazujejo, da ste prvih 15 let delali zelo dobro,« je na akademiji ob 15-letnici fakultete dejal minister za zdravje Aleš Šabeder. Po besedah predsednika Državnega zbora Dejana Židana pa Maribor postaja pomembno medicinsko središče, ne le za Slovenijo, temveč za celotno Srednjo Evropo, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Med. Mafia (nepreverjen)

proti medicinski korupciji

Starejše novice