Če so na ministrstvu prejeli potrebno dokumentacijo, lahko z obsevanjem v Mariboru začnejo že jutri.

Vsem bolnikom, ki so se za zdravljenje raka doslej vozili na obsevanje v Ljubljano, bo odslej dolga pot prihranjena. Vsem, ki jim je bližji Maribor, si lahko začenši s jutrišnjim dnem obsevanje obetajo tudi pri nas. Žal pa si lahko poln zamah novega radiološkega oddelka zaradi omejenih kadrov obetamo šele leta 2019.

Obsevalne naprave že skoraj leto dni čakajo na prve bolnike

Potem ko je lani decembra onkološki oddelek pridobil tudi mariborski UKC, na oddelku niso oklevali. Linearne pospeševanike oziroma obsevalne naprave, s katerimi se opravlja obsevanje bolnikov, so nabavili z izdatno donacijo Švice, a si bolniki obsevanja tedaj še niso mogli obetati.

Čakajo še manjkajočo dokumentacijo

Na ministrstvu za zdravje sicer še čakajo na manjkajočo dokumentacijo s strani UKC Maribor, zato še niso izdali uradnega dovoljenja za izvajanje sevalne dejavnosti. Kot so za STA navedli na ministrstvu, je manjkajoča dokumentacija testament o kakovosti obsevalnih naprav oziroma tako imenovanih linearnih pospeševalnikov.

Problem v pomanjkljivih kadrih

Zaradi nujno potrebnega usposabljanja kadra se bo sprva zdravilo le med tri do pet bolnikov istočasno. Prav tako bodo sprva imeli prednost le najtežji bolniki. Pravzaprav je že sedaj specializacija kadrov na kritični točki – na novem oddelku za radioterapijo je trenutno zaposlena le ena specialistka radioterapije, preostalih pet specializantov pa bo svoje izobraževanje zaključilo šele leta 2019. Do takrat bo oddelek deloval precej omejeno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice