Na ulicah v Mariboru se je ponovno pojavilo beračenje s psi. Zaščitniki živali pozivajo ljudi, da jim ne dajejo denarja.

Na mariborskih ulicah smo ponovno opazili ljudi, ki beračijo tako, da imajo ob sebi pse in jih tako izkoriščajo za zaslužek. Tovrstno početje je bilo v Mariboru moč opaziti že lani. 

Na takratne primere beračenja s psi, se je odzvalo tudi Društvo za zaščito živali Maribor, ki je opozorilo, naj jim mimoidoči ne dajejo denarja.

»Psom lahko kupite kakšno konzervo (najbolje, da jo odprete pred psom), vodo. Denarja pa na ta račun ne dajati,« so zapisali. 

Svetujejo, da je najbolje, da o tovrstnih zadevah obvestite uradne službe, kot sta policija in veterinarska inšpekcija.

Na Obali našemljeni psi več ur na žgočem soncu

O beračenju s psi smo poročali že lani. Takrat so se ulični berači pojavili v Mariboru in na Obali, kjer so razburjali predvsem s tem, da so imeli nekateri s seboj pse, ki so jih našemili in tako izkoriščali za zaslužek. 

Na lastnike so leteli številni očitki, da pse mučijo v neprimernih razmerah: na visoki temperaturi, vročem asfaltu, po več kot deset ur dnevno, povrh vsega pa so še našemljeni. Ob sebi so imeli postavljeno čepico, v katero naj bi mimoidoči dajali denar.

O pojavu osebe, ki na ulici v Portorožu igra harmoniko in ima ob sebi našemljenega psa so bili takrat obveščeni tudi na Policijski upravi Koper, a prekrškov po zakonu o zaščiti živali ali elementov kaznivega dejanja mučenja živali niso ugotovili. 

Tiskovna predstavnica koprskih policistov je takrat povedala, da je policija pristojna zgolj za nadzor nekaterih ozkih segmentov zakona o zaščiti živali.

Policija je o ugotovitvah zato pisno obvestila Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Koper.

Ali je beračenje v Sloveniji dovoljeno?

V Sloveniji je beračenje od leta 2006 dovoljeno. Kljub temu lahko v primeru beračenja policisti kršitelja oglobijo. 

Kazenska določba za beračenje je navedena v zakonu o varstvu javnega reda in miru, kjer je določeno: »Kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, se kaznuje z globo 41,73 evrov.« 

O kršitvi govorimo, kadar kršitelj z dejanji povzroči občutek vznemirjanja, razburjanja, ponižanosti, na primer hodi za osebo, jo žali ali zmerja, ker ne dobi denarja, jo prijema za roke. 

»V teh primerih občanom svetujemo, da se obrnejo na policiste in pokličejo na 113,« so za Mariborinfo povedali na Policijski upravi Maribor.

»Policisti sicer ob rednem delu opravljamo nadzor in kontrole mest, kjer bi lahko prišlo do storitve prekrška,« dodajajo mariborski policisti. 

Ob tem opozarjajo, da ostaja tudi možnost, da so berači žrtve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, saj je prisilno beračenje izvršilna oblika kaznivega dejanja. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Purger (nepreverjen)

Ko nimaš novinarjev, da bi napisal nek pomemben članek.
Zdaj pa še en članek o gospodu v natikačih, pri cityu, ki si nog že 10 let ni umil. To bo dobro za rejtinge, uredništvo.

Leka (nepreverjen)

»Policisti sicer ob rednem delu opravljamo nadzor in kontrole mest, ..... HAHAHA nazadnje sem videl SAMOSTOJEČEGA policaja v mestu ob protestih proti Janši .

pohorskisvizec

Preverijo naj osebne dokumente, če ji sploh imajo!

Starejše novice