Vir: Pogrebno podjetje Maribor
Na mariborskem pokopališču Pobrežje bodo kmalu začeli graditi večnamenski kompleks s poslovilno dvorano.

Pogrebno podjetje Maribor, ki je upravljavec dveh mariborskih pokopališč – Pobrežja in Dobrave, je na pobude občanov, obiskovalcev pokopališča, strokovnjakov različnih institucij in navsezadnje tudi zaposlenih želelo ugoditi lokalnih potrebam in se odločilo zgraditi večnamenski kompleks, katerega obliko in strukturo je zasnoval arhitekt Miha Miholič.

Ta bo zrasel na trenutnem parkirišču za cvetličarno Aralija, poleg poslovilne dvorane pa so predvideni tudi prostori za sprejem strank in skladiščni prostor za cvetličarno. Njegova rjava fasada, ki bo na enem delu groba in tako spominjala na zemljo, pa bo kazala »na povezavo s prostorom in dejavnostjo«

»Pogrebna slovesnost na pokopališču Pobrežje se razlikuje od pogrebnih slovesnosti na pokopališču Dobrava, kjer se pogrebna slovesnost v celoti opravi v poslovilnem objektu, nato se pokojnika pospremi v pogrebnem sprevodu do grobnega mesta, kjer se ga položi v zemljo, in ko svojci odidejo, se ta zemlja zagrne,« pojasnjujejo pri Pogrebnem podjetju Maribor.

Investicija je ocenjena na 450.000 do 500.000 evrov in jo bo podjetje v celoti krilo samo. Dokončati jo nameravajo v dveh do treh letih, zaradi narave dela pa so jo razdelili na tri sklope in v začetku februarja že objavili javni razpis za izvedbo prvega, kjer je bila izbrana Lesnina MG oprema – Podjetje za inženiring.

»V prvi fazi bomo uredili osnovni prostor ob cvetličarni, da bomo lahko, ko se bodo delali sprejemni prostori za stranke, to opravljali v novem objektu, nazadnje pa se bo zgradil objekt, ki bo namenjen poslovilni slovesnosti,« je povedala direktorica pogrebnega podjetja Lidija Pliberšek.

Direktorica dodaja, da si želijo tudi na pobreškem pokopališču uresničiti tak koncept, ki ga na pokopališču Dobrava že izvajajo. »Da se obred v celoti izvede v poslovilni dvorani, želimo omogočiti svojcem tudi na pobreškem pokopališču, kjer se zdaj večji del obreda izvede pred mrliškimi vežicami, del pa ob grobnem mestu.«

Baročna kapelica in sedanjih pet arhitekturno zaščitenih mrliških vežic namreč ostaja, saj se bodo v njih zbirali svojci, pred začetkom pogrebne slovesnosti pa bodo nato odšli na obred v novo poslovilno dvorano.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice