Digitalizacija je zaobjela tudi pokopališča, predstavljamo vam nekaj možnosti.

Tudi pokopališča se razvijajo in sodelujejo s potrebami sveta. Ne le, da sledijo trendom z opozarjanjem na varčevanje vode, spodbujanju k zmanjševanju uporabe sveč in nepotrebnemu krašenju grobov, ob tem se tudi tehnološko razvijajo oziroma digitalizirajo in skušajo ljudem olajšati obisk pokojnega.

Ne izgubite se pri iskanju mariborskih grobnih mest

Ste si že naložili aplikacijo Mesto spomina, ki omogoča iskaje grobnih mest na pokopališču Pobrežje in Dobrava? Z aplikacijo lahko poiščete pokojnike na omenjenih pokopališčih in si pomagate pri njihovem lociranju. Ustvarjalci aplikacije pa si po opisu sodeč prizadevajo tudi omogočiti ljudem, da bi lahko z dodajanjem informacij o pokojnikih in obvestili o pomembnih podrobnostih soustvarjali Mesto spomina.

Tako vtipkate ime ali priimek ali pa datum rojstva oziroma smrti tamkaj pokopanega, nato pa vam aplikacija izpiše »koordinate«, kjer je zapisano mesto, vrsta in število grobnega mesta v vrsti. Če sem ob tem ne znajdete, lahko kliknete na možnost zemljevida, kjer je vrsta, v kateri je vaš željeni cilj obiska obkrožena.

Z mobilnim vodičem po pokopališču Pobrežje ali Dobrava?

Že ob železnih vratih, skozi katera obiskovalci pokopališča vstopajo na mesta spominov, opozarja tabla o brezplačnem mobilnem vodiču ARTOUR, ki jo je pripravilo pogrebno podjetje Maribor v sklopu mednarodnega projekta EUCEMET.

Naložite si jo lahko kot vsako drugo aplikacijo v trgovini Google Play in App Store, nato pa lahko izveste marsikateri podatek. O nastanku pokopališča, krajinske arhitekturne zasnove, posebnostih, pomembnih delov in tamkajšnjih objektov (o kiosku, krematoriju, glavnem vhodu, poslovilnem objektu, parku spominov, grobnem polju za raztros, predelu muslimanskih grobov, tratnem pokopališču in takšnem za male živali) do »pomembnih oseb in spomenikov«.

Na pobrežju so zapisana imena tudi padlih vojakih med 1. svetovno vojno, partizanski grobnici, sovjetskih in neznanih zapornikih ter ostalih verskih simbolih.

Mobilni vodič omogoča vodenje po pokopališču na različne načine (zemljevid, obogatena resničnost, glasovno vodenje), pri čemer lahko vklopite vašo možnost lokacije in tako vaš telefon preko GPS naprave ugotovi vašo lokacijo in vam ponudi ustrezne vsebine (»oddaljenost do točke: x kilometrov«).

Radovedni, a brez telefona? Za informacije stojita informacijska zaslona

Na pokopališču Pobrežje in pokopališču Dobrava pa stojita tudi dva nova informacijska zaslona (infomata), ki uporabnikom omogočata hitro in enostavno iskanje grobnih mest, spoznavanje pokopališč, ogled seznama pogrebov, spoznavanje projekta Pot evropskih pokopališč in prebiranje novic Pogrebnega podjetja Maribor. Gre za brezplačno in prosto uporabo.

Tako je na pobreškem pokopališču postavljen ob pokopališki pisarni (Cesta XIV. divizije 39/a, 2000 Maribor), na Dobravi pa znotraj pokopališke stavbe poleg že obstoječe informacijske točke ob kiosku Cvetličarne Aralija.

Pogrebno podjetje Maribor: Informacijska zaslona (Pobrežje, Dobrava)

Nova oblika informacijskega zaslona je prva informacijska točka mednarodnega projekta Pot evropskih pokopališč.

Prvi infomat Poti evropskih pokopališč, ki se izvaja pod okriljem Združenja evropsko pomembnih pokopališč, predsednica pa je mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor. Namen projekta je izpostaviti zgodovinski in kulturni pomen pokopališč, ob tem pa ozavestiti ljudi o kolektivni kulturni dediščini, ki povezuje evropske države.

Z digitalnim nagrobnikom se lahko spomnite tudi glasu pokojnega

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru pa je pred več kot pol leta na pobreškem pokopališču z domačimi in mednarodnimi podjetji predstavila revolucionarni izdelek – digitalni nagrobnik iTernal, še za isto leto pa takoj prejeli 30 naročil. Nagrobnik, vreden 3000 evrov, poljubne velikosti, je opremljen z visoko stopnjo svetilnosti, naprednimi vmesniki, zavarovan proti vandalizmu in prilagojen različnim vremenskim razmeram. Delujoč na klasično elektriko, solarno energijo ali baterije vsebuje očesno prepoznavanje in senzor gibanja, ki v fazi mirovanja prikazuje osnovne podatke o pokojnem. Ko pa se mimoidoči za nekaj sekund ustavi pred njim, se prične odvijati vsebina: podatki, fotografije in celo glas pokojnega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice