V Sveti Trojici v Slovenskih goricah bo danes osrednja slovesnost ob občinskem prazniku in začetek festivala Trojicafest, kjer bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.

V Sveti Trojici v Slovenskih goricah bodo danes v okviru slovesnosti ob občinskem prazniku prvič prikazali javnosti projekt Razsvetljenje. Gre za avdiovizualni spektakel s projekcijo na pročelju tamkajšnje znamenite baročne cerkve.

»Gre za zelo sodoben prijem, za katerega menimo, da je v koraku s časom. Po zadnjih podatkih bo to največji svetlobno glasbeni projekt v Sloveniji, saj je projekcija visoka 56 metrov in široka 30 metrov,« je za STA pojasnil župan David Klobasa.

Na projekciji, ki jo bodo prižgali ob 22. uri, bodo predstavili zgodovino Svete Trojice, vključujoč legendo o povodu za izgradnjo cerkve in njeno zlato obdobje, ko je to cerkev obiskovalo tudi več kot 100.000 romarjev letno.

»Gre za dodelan projekt, na katerega smo v občini zelo ponosni. Z njim, kot rad rečem pogovorno, na elektrošoke oživljamo naše trško jedro, ki je v zadnjih desetletjih umiralo. Na ta način želimo privabiti nove vsebine, predvsem pa mlade kreativce, in se predstaviti kot odprta, ustvarjalna občina, ki se želi razvijati tudi v prihodnje,« je še povedal župan.

Projekcijo so pripravili v okviru projekta digitalizacije kulturne dediščine, ki ga sofinancira ministrstvo za kulturo. V omenjenem projektu sta bila partnerja še mariborski zavod za turizem in Pokrajinski muzej Maribor, ki sta s tem prenesla v digitalno obliko Hišo Stare trte in mariborski grad.

Z današnjo slovesnostjo, na kateri bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, udeležili pa se je bodo tudi nekateri ministri slovenske vlade, se začenja festival Trojicafest, s katerim v Sveti Trojici v Slovenskih goricah v zadnjih letih obeležujejo občinski praznik.

Sprva je bil načrtovan maja, zaradi ukrepov v povezavi s širjenjem covida-19 pa so ga prestavili na junij. V štirih dneh se bodo zvrstili številni zabavno-kulturni dogodki.

Projekcija Razsvetljenje bo po napovedih na ogled vse štiri večere Trojicefesta in kasneje vsako zadnjo soboto v mesecu.

Cerkev Svete trojice s tremi zvoniki, po kateri je kraj dobil ime, je iz 17. stoletja in ima na južni strani samostan. Baročni oltar s sliko, ki predstavlja skrivnost Svete trojice, sodi med tri največje na Slovenskem. Posebnost je še kapela s kipom črne Marije z detetom, ki je bila v zahvalo za prenehanje turških vpadov na tukajšnje ozemlje prizidana k prvotni cerkvi. V samostanu se nahajata bogata knjižnica in muzej, v samostanski kleti pa je protokolarno-razstavni center.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nacisti (nepreverjen)

oe24/oesterreich/chronik/islam-landkarte-ist-jetzt-wieder-online

madonca (nepreverjen)

Da otroke privabijo.

Starejše novice