V Gornji Radgoni se je začel že sedmi Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja Sobra. Sejmišče je danes odprl slavnostni govornik, minister za obrambo Karl Erjavec.

Ta je opozoril, da mir in varnost nista samoumevna ter da je treba krepiti obrambno sposobnost države, ravno tako kot naš sistem zaščite in reševanja, policije in obveščevalnih varnostnih služb. Spregovoril je tudi o Štajerski vardi.

»Soočamo se z novimi grožnjami, ki zelo močno vplivajo na naše življenje. Potreben je ponovni premislek glede sistema nacionalne varnosti, da ugotovimo, katere so tiste konkretne grožnje, ki dejansko vplivajo na življenje naših državljank in državljanov,« je povedal minister.

Izmenjava znanja in izkušenj

Dogodek sicer povezuje profesionalce, prostovoljce in vse, ki skrbijo za varnost domov in družin, v prihodnjih dneh pa bo poskrbel tudi za izmenjavo pridobljenih znanj in izkušenj. 

Od 20. do 23. septembra 110 razstavljavcev iz 12-ih držav na 16.000 kvadratnih metrih tako ponuja najnovejša vozila in opremo za gasilce, oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, izdelke za preskrbo ter druge pripomočke za obrambo, varnost, zaščito in reševanje. 

Na voljo pa so tudi predstavitveni poligon, demonstracijski in tekmovalni prostor, ki obsegajo dodatnih 35.000 kvadratnih metrov površin.
 

Slovenija je v letu 2003 ukinila obvezno vojaškega roka. Od trakrat dalje Slovensko vojsko popolnjujejo poklicni vojaki, podčastniki in častniki ter pogodbeni rezervisti in trenutno skupno šteje 7500 pripadnikov. Možnosti za vključevanje mladih v Slovensko vojsko je precej - od štipendij do rednih oblik zaposlitev in med mladimi nekoliko bolj priljubljeno prostovoljno služenje vojaškega roka. 

Pripadniki Slovenske vojske so skoraj 2000 nabornikom predstavili opremo, znanja in vojaške poklice. 

Mlade nabornike vojska poskuša premamiti že s štipendijami, redno zaposlitvijo v okoli 70 različnih poklicev v vojski in prostovoljnim služenjem vojaškega roka. Od leta 2003, ko je bilo ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka, je sicer obliko prostovoljnega služenja zaključilo 2700 vojakov prostovoljcev.

Vojska

Slovenska vojska se vsak dan predstavlja z dinamičnimi prikazi opreme in usposobljenosti svojih enot, z nastopi častne Garde, Športne enote in Orkestra Slovenske vojske.

Obiskovalci lahko poskusijo okusno hrano iz vojaškega kotla, se preizkusijo v streljanju z zračnim orožjem in na simulatorjih ter se popeljejo z vojaškimi vozili. Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka omogoča tudi polet s simulatorjem letenja MiG-21. 

Policija

Policija poleg vsakodnevnih dinamičnih predstavitev rednih in specialnih enot pripravlja nastope Policijskega orkestra ter svetovanja obiskovalcem glede osebne zaščite, varovanja in samoobrambe.

Obiskovalci lahko preverijo svoje spretnosti na simulatorju vožnje motornega kolesa, opravijo alkotest in preizkusijo očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti. Otroci se lahko preizkusijo na mini prometnem poligonu, v likovnih delavnicah ter se fotografirajo s »policistko« Piko ali »policistom« Leonom. 

Gasilska zveza

Gasilska zveza bo jutri organizirala strokovno srečanje, ki mu bo sledila reševalna vaja v sodelovanju gasilcev ter Slovenske vojske in Policije. Dogajanje v soboto medtem začenjajo s tekmovanjem iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči.

Konec tedna je na sporedu še Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta, na katerem se bo pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev. 

Uprava RS za zaščito in reševanje

Uprava RS za zaščito in reševanje predstavlja svojo organiziranost, delo, sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter svojo najnovejšo opremo.

V okviru preventivne dejavnosti za predšolske in osnovnošolske otroke prve triade jutri organizirajo dve brezplačni lutkovni predstavi "Pikec Ježek" in "Gasilko Jež".

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice