Idejno zasnovo za viseči most je že januarja lani na seji mestnega sveta predstavil arhitekt Nande Korpnik. Viseči most v Celju bi bil s svojimi 505 metri po doslej znanih podatkih med najdaljšimi mostovi tibetanskega stila na svetu.

V Mestni občini Celje so prepričani, da je v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti, zato nameravajo izgraditi viseči most med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom

Idejni projekt a izgradnjo visečega mostu so že leta 2017 pripravili v sodelovanju s celjskim arhitektom Nandetom Korpnikom, pred kratkim pa so objavili javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije, ki še ni zaključeno. Po besedah arhitekta Korpnika bo gradnja 60 ton težke viseče konstrukcije precej zahtevna.

Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, jeklenih pletenic, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh.

Viseči most bi povezal grajski hrib pod Starim gradom in Miklavški hrib. S svojimi 505 metri dolžine bi po doslej znanih podatkih sodil med najdaljše mostove tibetanskega sloga na svetu. Viseči most naj bi doživljajsko in vsebinsko povezal zgodovinsko mestno jedro Celja s Starim Gradom.

»S turistično atrakcijo si želimo povečati prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu ter v knežje mesto privabili turiste od blizu in daleč,« pravijo na Mestni občini Celje.

Načrtujejo še ureditev tako imenovane doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta preko Splavarskega mostu do Mestnega parka in od tam dalje do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na Stari Grad. 

Ta dva hriba namerava Mestna občina Celje povezati s 60 ton težko visečo konstrukcijo.

»Turistom bi na tak način ponudili možnost, da si med daljšim sprehodom ogledajo arheološka najdišča, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej in še številne druge znamenitosti, na katere smo v Celju zelo ponosni,« dodajajo na Mestni občini Celje.

S turistično atrakcijo si želijo povečati prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu ter v knežje mesto privabili turiste od blizu in daleč.

Bodoči celjski viseči most že buri duhove med mestnimi svetniki, a domačini so mu, kot kaže, naklonjeni. »Super za Celje,« nam je dejala Vanda Zider, Renata Pavc pa je pristavila: »Vsaka stvar je dobrodošla.« 

Tisti, ki so podobne mostove že izkusili, načrte pozdravljajo. »Menim, da je zelo dobra ideja, ker sem v Ameriki zadnjih pet let in sem imel priložnost videti takšne zadeve v nacionalnih parkih. Menim, da je dejansko dobra ideja,« še dodaja Sveto Živkovič.

Po ulicah Celja sicer kroži legenda, da je Stari Grad na levem bregu Savinje in nasproti stoječi Miklavški hrib, kjer je cerkev Svetega Miklavža, že v času Celjskih knezov povezoval usnjen most. Ljudje na Miklavškem hribu so še v preteklem stoletju kazali na obroč, pritrjen na skalo, ki naj bi držala most.

»Glede na takratna znanja in veliko razdaljo med Starim gradim in Miklavškim hribom bi danes seveda težko verjeli, da so v časih Celjskih knezov takšen most res imeli in ga celo uporabljali,« menijo celjski občinarji.

Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, jeklenih pletenic, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh.

Da bi bil most zgrajen povsem iz proračunskih sredstev, je malo verjetno, mestna občina bi želela pridobiti bodisi evropska sredstva ali projekt izgraditi v javno-zasebnem partnerstvu. Po prvih ocenah bo celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov. Ureditev dostopnih poti bo stala okoli milijon evrov, gradnja mostu pa okoli 2,3 milijona evrov.

Podoben most, ki je prav tako tibetanskega stila, so leta 2014 postavili na avstrijskem Tirolskem. Dolg je 406 metrov in povezuje ostanke srednjeveške utrdbe Ehrenberg na eni strani brega in trdnjave Claudija na drugi strani.

Na Mestni občini Celje verjamejo, da bi most lahko začeli graditi že leta 2022.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice