Meritev z merskim trakom in plezanjem na drevo je najzanesljivejša meritev višin dreves (foto: Boštjan Hren).
Novo najvišje drevo v Sloveniji je 67 metrov visoka Pečovniška duglazija iz Mestnega gozda pri Celju.

Na svetovni dan Zemlje so celjski gozdarski strokovnjaki sporočili, da so izmerili novo najvišje drevo v Sloveniji. To je okoli 140 let stara Pečovniška duglazija, ki raste v Mestnem gozdu Celje.

Večletne raziskave dreves so pokazale, da na južnem obrobju Celja rastejo gozdovi najvišjih dreves, ki dosegajo skoraj dvakratno povprečno višino dreves srednjevropskih gozdov, so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Z zadnjo natančno meritvijo so izmerili, da je najvišje drevo duglazije visoko kar 67,02 metra. To je za dobre štiri metre več od Sgermove smreke na Koroškem, ki pa ostaja najvišje slovensko avtohtono drevo. 

Drevo je z vrha izmeril plezalec in arborist Rado Nadvešnik (foto: Andraž Purg).

Najvišje slovensko drevo hkrati šesto najvišje v Evropi

Po dostopnih podatkih je Pečovniška duglazija šesto najvišje izmerjeno drevo v Evropi.

Višja sta dva evkaliptusa iz Španije in Portugalske, ki merita 72,90 in 68 metrov, ter tri duglazije iz Anglije in Nemčije, v višini 67,50 metrov, 67,20 metrov in 67,10 metrov.

Kakšno drevo je duglazija?

Gre za drevesno vrsto, ki naravno raste v zahodnem delu Severne Amerike. Leta 1827 so jo prinesli v Evropo in jo najprej sadili kot okrasno drevo v parkih, nato tudi v gozdovih. Drevo raste hitro, proizvaja odličen les in je dokaj odporno proti suši in škodljivcem.

Pečovniška duglazija je stara okoli 140 let in je v dobrem zdravstvenem stanju. V Mestnem gozdu v Pečovniku pri Celju so prve duglazije posadili leta 1883.

Najvišje izmerjeno drevo v Sloveniji je duglazija iz Mestnega gozda v Pečovniku pri Celju (foto: Andraž Purg).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice