Ob 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja je mesto dobilo že svojo osebno poštno znamko, rock himno in brezplačen prevoz za starejše občane, jubileju pa se bodo kmalu trajno poklonili tudi na Osnovni šoli Ljudski vrt Ptuj.

V zaprtem atriju šole pravkar urejajo rimski botanični vrt, ki se bo ponašal s čisto pravimi rimskimi ostalinami. Prostor bo namenjen druženju, služil bo tudi kot učilnica na prostem.

Ravnateljica Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj Tatjana Vaupotič Zemljič je povedala, da so ob jubileju mesta na dan šole pripravili prireditev na temo srednjeveškega Ptuja: »Na srednjeveški tržnici smo staršem ponudili izdelke naših učencev in tako zbrali skoraj 2.000 evrov. Od Mestne občine Ptuj smo prejeli še 2.000 evrov za projekte ob jubileju Ptuja.«

Učitelji so najprej izdelali maketo vrta.

Šola stoji na ostalinah starega Rima

Kaj bi z zbranim denarjem storili, so na eni največjih ptujskih osnovnih šol povprašali kar učence. Skupnost učencev je predlagala učilnico na prostem, za katero ima šola v zaprtem atriju idealne pogoje. Pa so učitelji staknili glave in si zamislili rimski botanični vrt, torej vrt z arheološkimi najdbami in zasaditvijo.

»Za takšno zamisel imamo utemeljen razlog, saj naša šola stoji na ostalinah starega Rima. Na tem območju je bilo izkopanih veliko najdb iz tistega obdobja,« je pojasnila ravnateljica šole.
 

V vrtu bodo postavili mize in klopi za cel oddelek otrok.

Z zbranim denarjem so kupili potreben material, na pomoč pri zahtevnejših gradbenih delih so priskočila ptujska podjetja. Okoli  50 zaposlenih na šoli je organiziralo prostovoljno delovno akcijo; ena skupina je opravljala fizična dela, druga je šivala blazine za klopi, tretja pa poskrbela, da prostovoljci niso bili lačni. Ko bodo težja dela, ki bi otrokom lahko bila nevarna, opravljena, bodo učenci višjih razredov še navozili zemljo, jo poravnali in zasadili rastline.

Vaupotič Zemljičeva je povedala, da osnovnošolci izjemno radi vrtnarijo, te priložnosti pa doma velikokrat nimajo: »Učenci bodo spoznavali zdravilna zelišča in skrbeli zanje. V atriju bomo postavili mize in klopi za en oddelek, tako bo ob lepem vremenu tam mogoče izvajati pouk na prostem. Atrij bo seveda namenjen tudi druženju in igri otrok, poleg tega pa ga bo veselje pogledati.« Za varnost bo poleg ograje poskrbela še varnostna kamera.

Pri težjih delih pomagajo delavci podjetij Javne službe Ptuj; Tenzor; FG kleparstvo, gradbeništvo in trgovina ter Elektro Lajh.

Arheološke najdbe bodo na šoli koristnejše kot skrite v muzejskih depojih

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so za opremo rimskega botaničnega vrta odstopili tri kamnite rimske pepelnice in del kamnitega rimskega vodovoda. Vse naštete predmete bodo na Osnovni šoli Ljudski vrt Ptuj opremili še z napisnimi ploščami s podatki o najdbah.
 

Zaradi senčne lege je atrij priljubljen predvsem v vročih dneh.

Direktor ptujsko-ormoškega pokrajinskega muzeja Aleksander Lorenčič je zagotovil, da se za posojene artefakte ne bojijo: »V tistem prostoru zanje ni nobene nevarnosti. Pomembno je, da so tudi otroci seznanjeni z našo zgodovino.«

Sploh zato, ker so arheološke dragocenosti Ptuja pred očmi javnosti že slabo desetletje skorajda povsem skrite ...

Ena od treh rimskodobnih pepelnic, ki bodo mesto našle na novem vrtu.

Do sedaj so imeli v atriju Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj približno tri krat štiri metre velik tlakovan prostor, mizo in dve klopi ter ekološki vrt. Prostor so učenci uporabljali predvsem v času podaljšanega bivanja, sploh ob vročih dneh, ko je v atriju prijetna senca. Učenci napredovanje novega vrta spremljajo z velikim zanimanjem.

Občudovati bo mogoče tudi del kamnitega rimskega vodovoda.

Otvoritev rimskega botaničnega vrta je predvidena za zadnji dan pouka pred jesenskimi šolskimi počitnicami, torej 25. oktobra, ob 11. uri.

Več podrobnosti o projektu je dostopnih na spletni strani Osnovne šole Ljudski vrt.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice