Vir: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
Če bodo mariborski mestni svetniki na jutrišnji seji potrdili občinski podrobni prostorski načrt za območje ob Dvořakovi ulici, bo na Taboru že kmalu prišlo do rušenja stavb in gradnje novih. Pa veste, kaj tam sploh načrtujejo?

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor se že nekaj časa srečuje s pomanjkanjem najemnih stanovanj na območju občin ustanoviteljic sklada, pri čemer ugotavljajo, da prav v Mariboru posebej primanjkuje najemnih stanovanj za mlade in mlade družine.

V iskanju možne lokacije za izgradnjo potencialnih stanovanj sta Mestna občina Maribor in stanovanjski sklad evidentirala kot možno lokacijo območje v trikotnem stičišču obodnih ulic na Taboru. Gre za območje omejeno z Dvořakovo in Verstovškovo ulico in Ulico Moše Pijada.

Sklad je omenjeno območje izbral za primerno, tudi zaradi bližine središča mesta, univerze, šol, vrtcev, parka in drugih javnih institucij.

Na Mestni občini Maribor so tako pripravili odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje ob Dvořakovi, ki ga bo mariborski mestni svet na četrtkovi seji obravnaval že drugič.

Če bo občinski podrobni prostorski načrt sprejet, bo tako na Taboru že kmalu prišlo do gradnje.

Vendar kaj točno se bo gradilo na Taboru? V nadaljevanju predstavljamo izbrano arhitekturno natečajno rešitev gradnje stanovanj, ki bo mladim v Mariboru ponudila nove bivalne možnosti.

Vir: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Na natečaj prispelo 19 arhitekturnih rešitev

Na natečaj za gradnjo stanovanj za mlade in mlade družine na Dvořakovi ulici, ki sta ga razpisala Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, je prispelo 19 arhitekturnih rešitev.

Komisija pod vodstvom Gregorja Reichenberga, podžupana Mestne občine Maribor, ki je obravnavala na natečaj prispele rešitve, je izbrala elaborat, ki so ga ustvarili Aleš Vodopivec, Gašper Medvešek, Rok Willenpart, Ana Jerman, Janja Šušnjar, Grega Drobnič, Tadej Bolta in Maruša Zorec.

»Arhitekturna rešitev je bila izbrana zaradi premišljene urbanistične zasnove in navezave na širši prostorski kontekst mesta, zaradi domišljene tlorisne zasnove objektov in stanovanj ter zaradi spodbujanja sodobnega arhitekturnega izraza, sodobnega bivanja in splošne ambicioznosti,« so za Mariborinfo razložili na stanovanjskem skladu.

Vir: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Predvidena je gradnja dveh objektov različnih etažnosti

Kvaliteto urbanističnega dela elaborata je komisija prepoznala v navezavi objekta v širši kontekst Ulice Moša Pijade. Zasnova namreč sledi logiki robne zazidave kareja z ločenimi vzdolžnimi objekti, ki je značilna za območje med Dvořakovo ulico, Ulico Moša Pijade in Ljubljansko ulico.

Za izvedbo investicije bo na sami Dvořakovi ulici prišlo do rušenja dveh stavb, in sicer stavb na številki 5 in 7. V eni izmed stavb je nekoč obratoval center za socialno delo, v drugi pa so nadomestno lokacijo dobile zdravstvene ambulante Zdravstvenega doma Maribor.

»Obstoječi stavbi konstrukcijsko ne ustrezata preureditvi v stanovanja, zato sta namenjeni rušitvi,« je med drugim zapisano v razpisni dokumentaciji.

V tem smislu je predvidena novogradnja deljena na dva objekta, ki oblikujeta odprt zahodni vogal z vmesnim prehodom v parkovno urejeno notranjost stanovanjskega območja.

Višinsko se stanovanjski objekti dvigujejo od Verstovškove ulice, kjer bo objekt zraven pritličja obsegal še tri nadstropja, do najvišje predpisane višine na urbanistično izpostavljenem zahodnem križišču, kjer bo objekt zraven pritličja obsegal še pet nadstropij.

»Arhitekturna zasnova elaborata predlaga bistvene lastnosti sodobnega bivanja za mlade in mlade družine. Elaborat omogoča in spodbuja druženje različnih starostnih skupin in na ta način krepi občutek pripadnosti in s tem oblikovanje skupnosti,« razlagajo na stanovanjskem skladu.

Terasa, igrala in manjši gostinski lokal

Avtorji predlagajo tipologijo »odprtega tlorisa«, ki ga odlikuje vtis prostornosti zaradi dvostranske orientacije ter fleksibilnosti. Vsa stanovanja so tako orientirana prečno, z ene strani so dodani ganki, z druge zasebni balkoni

Prav tako so si avtoriji zamislili teraso nad pasažo med objektoma, ki bo namenjena za razne prireditve na prostem, pa tudi igrala za otroke na južni strani stanovanjskega objekta, morebiti manjši gostinski lokal s teraso na križišču, ki mu je priključen skupni prostor za najrazličnejše dejavnosti, druženja, praznovanja, sestanke in igro otrok v obdobjih, ko ni možno zadrževanje na prostem.

Gradnja 60 stanovanj

Skupaj je tako predvidena gradnja 60 stanovanj. Natančno število pa bo določeno v projektni dokumentaciji.

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor napoveduje, da bodo pred zaključkom izgradnje izvedli javni razpis, ki bo javno objavljen.

»Pogoji in kriteriji razpisa še niso natančno opredeljeni. Predvidoma bodo stanovanja oddana za določen čas petih let z možnostjo podaljšanja in s stroškovno najemnino,« poudarjajo na stanovanjskem skladu.

Gradnja stanovanj v letošnjem letu

Zraven objekta se prav tako predvideva gradnja treh podzemnih etaž, ki bodo namenjene parkiranju, shrambam za stanovalce ter potrebni hišni tehniki.

V vsaki kletni etaži pa je predvidenih okoli 30 parkirnih mest, skupaj s parkirnimi mesti za gibalno ovirane osebe. 

Če se pri razpisu in nadaljnjih postopkih ne bo zapletlo, bo konec letošnjega leta podana vloga za gradbeno dovoljenje. Rušitev sedanjega in gradnja novega objekta ter stanovanj je tako predvidenaše letos ali leto kasneje.

Na stanovanjskem skladu dodajajo, da je ocena investicije zmagovalne rešitve 7,4 milijona evrov, pri tem pa ocenjen finančni okvir investicijske izvedbe gradbenih del, opreme za objekt in zunanjo ureditev, vključno z rušitvijo obstoječih objektov, znaša osem milijonov.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Axa (nepreverjen)

Ali bo Arsenovič tudi tokrat podlegel kasti staroselcev ,ki stanujejo na Trgu revolucije in so preprečili zaporo Starega mostu za promet ? Zaradi takšnih in podobnih nasprotovanj "staroselcev" je desni breg popolnoma mrtev . Samo še krematorij manjka na Dvorakovi !

Sovrazim lenuhe (nepreverjen)

Staroselec ti nabije mater na kurac kaj bi rad socijalna golazen

In reply to by Axa (nepreverjen)

Vid Sluh (nepreverjen)

Z čem jih bodo plačali, z drekom ?

andrej 57 (nepreverjen)

V eni povedi 3 slovnične napake...iskrene čestitke. V šolo sva bolj malo hodila, a ne?

In reply to by Vid Sluh (nepreverjen)

Vid Sluh (nepreverjen)

Ko sma hodla si mi jajčke lizo.

In reply to by andrej 57 (nepreverjen)

Brixton (nepreverjen)

Zu konentiramo članek ne znanje slovenščine!!!

In reply to by andrej 57 (nepreverjen)

Jernej90 (nepreverjen)

Končno. Civilne iniciative bi bilo treba prepovedat, to pri nas ni normalno. Vsak, ki ima 5 minut časa in 0 znanja, lahko ustavlja projekte. Za njih bi bilo itak najboljše, če vse še naprej propada. Da ne bi slučajno kdo kaj novega kje naredil. Pol se pa isti debili v raznih Facebook skupinah bunijo, kako da se nič ne naredi v mestu.

Starejše novice