Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Za večjo varnost pešcev v prometu bodo v petek skrbeli policisti, v ponedeljek pa v okviru preventivne akcije 'Pešec'.

Na območju Policijske uprave Maribor, v petek, 8. 10. 2021, med 6. in  13. uro, bodo policisti izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce.

Pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. 

»Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (na primer neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih),« so izpostavili na Policijski upravi Maribor.

Letos se je izboljšala prometna varnost pešcev

Prometna varnost pešcev se je od začetka leta do konca septembra 2021 nekoliko izboljšala glede na enako obdobje lani. Na območju policijske uprave Maribor je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 53 ali 13 odstotkov manj pešcev, med katerimi je en pešec umrl, sedem je bilo hudo telesno poškodovanih in 41 lahko telesno poškodovanih.

»Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev je neupoštevanje pravil o prednosti. Sledijo vzroki, kot so neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev,« so pojasnili mariborski policisti.

Za varnost v prometu največ lahko naredijo vozniki in pešci sami

Mariborski policisti voznikom svetujejo:

  • upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost (posebej pozorni bodite pred prehodi za pešce, ki niso opremljeni s svetlobnimi prometnimi znaki);
  • hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti;
  • na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);
  • izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču;
  • posebej pozorni bodite na pešce ob pogojih slabše vidljivosti (na primer megla, zgodnji jutranji, večerni in nočni čas).

Pešcem pa mariborski policisti svetujejo:

  • poskrbite, da boste v prometu vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke);
  • upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste;
  • predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Občina bo na mariborskih ulicah opozarjala na varnost pešcev

Mariborski občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu se bo v ponedeljek, 11. oktobra, pridružil vzgojni preventivni akciji 'Pešec'.

Akcija bo potekala med 17. in 19. uro vzdolž Ljubljanske ulice – Pasteurjeve ulice, Ljubljanske ulice – Ceste proletarskih brigad, na križišču Preradovičeve ulice in Gorkega ulice ter na Vrbanski cesti pri Osnovni šoli Kamnica.

Za boljšo vidljivost pešcev

Posvetili se bodo uporabi odsevnih predmetov, pravilnemu ravnanju v cestnem prometu in upoštevanju omejitev hitrosti v naselju ter odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi.

»Namen akcije bo opozoriti in obveščati pešce na varno in ustrezno ravnanje v prometu: hoja po pločniku, prečkanje na označenih prehodih za pešce, prepričati se o prosti poti pred prečkanjem, nakazati željo po prečkanju z dvignjeno roko (samozaščitni ukrepi),« so sporočili iz mariborske občine.

Akcija poteka v jesenskih in zimskih mesecih, saj je zaradi krajših dni, slabše vidljivosti in spolzkih cest, vidljivost na cestah manjša.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
replika (nepreverjen)

Kdaj boste nadzirali tiste ,ki ogrožajo pešce ? Območje Nove vasi ,ki ga omenjate še ni videlo policaja, ki samostojno stoji in hodi ! Vas pridem pogledat kakšni izgledate .

SLO (nepreverjen)

Ne kliči si jih k sebi. V torek so pokazali svoj obraz. Ne razumem kako lahko policaj pretepa, zaliva in spreja sodržavljane in potem pride domov spat med njih?

In reply to by replika (nepreverjen)

viola (nepreverjen)

Oja policaji bodo v prihodnosti že rabili kakšno pomoč a bo to misija nemogoče. Naj jih tudi pocepijo če so totalne ovčke. Vzeli bi si vzor recimo po Italijanskih policajih, ko so si med protesti sneli čelade. Ne 'naši' policaji bi še ubili svojo mater, če bi dobili takšen bedast ukaz. Vse se vrača vse se plača

In reply to by SLO (nepreverjen)

Heh (nepreverjen)

Kako veš, da oseba nima niti ene pametne misli v glavi in da je poslušanje njihovih mnenj čista potrata časa? Če uporabi besedo "ovčka".

In reply to by viola (nepreverjen)

Starejše novice