Včeraj načrtovana izredna seja mariborskega mestnega sveta je zaradi nesklepčnosti odpadla, zato bodo o morebitni vzpostavitvi azilnega doma na Sokolski ulici razpravljali na četrtkovi redni seji.

Mestni svetniki bi morali včeraj na izredni seji razpravljati tudi o morebitni vzpostavitvi azilnega doma, ki v Mariboru buri duhove, a ker je bilo na seji prisotnih le 20 od skupaj 45 svetnikov, je ta zaradi nesklepčnosti bila odpovedana. Kljub temu, da so bili nesklepčni, pa je župan Andrej Fištravec predlagal, da se prisotni seznanijo z načrtovano predstavitvijo problematike, ki jo je pripravil državni sekretar Andrej Špengar, sicer svetnik SMC. Predlog je bil zavrnjen s strani prisotnih svetnikov saj so bili mnenja, da je tema preveč resna in pomembna, da bi o njej razpravljali kar tako.

Trenutna prioriteta so registracijski centri

Kot je po koncu povedal Špengar postavitev azilnega doma v Mariboru ni prioriteta, saj da ima Maribor že vzpostavljeno tako imenovano integracijsko hišo. Poleg tega pa so trenutna prioriteta vzpostavitev registracijsko-sprejemni centri na mejah.

Integracijska hiša je bila v Mariboru odprta leta 2007 v času županovnaja Franca Kanglerja.  Kot so takrat ob otvoritvi povedali, naj bi vzpostavitev beguncem omogočala, da si bodo s prehodnim bivanjem v njej olajšali prve korake na poti k samostojnemu življenju in integraciji v slovensko družbo. S tem naj bi bili razbremenjeni težav pri iskanju zasebne nastanitve in se bodo lažje posvetili urejanju dokumentov, potrebnih za življenje in delo v Republiki Sloveniji, učenju slovenskega jezika, iskanju zaposlitve ali nadaljnjemu izobraževanju.

Ob lanskem begunskem navalu so v Mariboru begunce začasno nameščali v prostore nekdanje šole na Zagrebški cesti. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, so pred meseci znova preverjali ali bi lahko omenjen znova uporabili v primeru večjega navala beguncev, a so iz občine sporočili, da okoliški prebivalci do ponovitve lanskega scenarija nimajo pozitivnega mnenja.

Nabiranje političnih točk na račun beguncev?

Že pred dnevi je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar poudarila tudi očitke o nabiranju političnih točk Nove ljudske stranke (NLS), ki jo je ustanovil Franc Kangler in da želi s sklicem izredne seje ter pogrevanjem tem, samo vzbujati nemir in neodobravanje med prebivalci. Člani stranke so takšna namigovanja seveda hitro zanikali ter dejali, da jih le skrbi, kaj bo z že tako osiromašenim mestom, ki si zasluži varnost ter vsaj širšo razpravo o tem, kaj se bo v prihodnje dogajalo. Včerajšnjo odsotnost velike večine svetnikov pa so videli kot pokazatelja, da se izostali svetniki niso želeli izpostavljati, tisti, ki pa so prišli so pokazali skrb in odgovornost. 

"Ni nam vseeno, kaj se lahko v našem mestu že v kratkem zgodi," je dejal prvopodpisani pod zahtevo za izredno sejo Milan Mikl iz NLS.

Ministrstvo na občino poslalo že kar nekaj dopisov

Po besedah notranjega ministrstva naj bi slednje na Mestno občino Maribor poslalo že kar nekaj dopisov, prav tako pa naj bi bil mariborski podžupan Zdravko Luketič povabljen tudi na vrsto sestankov na ministrstvo. Kot so še dejali, so z lokalnimi skupnostmi v stiku prav tako pa je ministrstvo občino obvestilo, da naj bi se na javni razpis za najem zasebnih nepremičnin prijavil tudi zasebnik iz Maribora. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice