Slika je simbolična.
Začelo se je z željo po lastnem domu, končalo pa z neizpolnjenimi obljubami in finančnim izčrpanjem.

»Ves obupan in psihično uničen sem se odločil deliti svojo zgodbo,« izpoved začenja Štajerec Aleš Vajnhandl, ki se je z daljšim zapisom obrnil na uredništvo Ptujinfo.

Razkril nam je zgodbo, ki bi skoraj vodila v finančno izčrpanje družine. 

Tako se je začelo ...

V začetku februarja 2018 se je Vajnhandl z družino odločil postaviti svoj dom. Zaprosil je za kredit, ki ga je banka odobrila z zavarovanjem hipoteke, ki jo je vpisala na novogradnjo, pripoveduje. Ker se je boril z zdravstvenimi težavami, so se v družini odločili, da si želijo montažno hišo na ključ. 

Nadzornik gradnje je Alešu Vajnhandlu svetoval izvajalca - podjetje Han Les. Podjetje je takrat vodil Mitja Štrman, sicer iz Ormoža. 

»Sestal sem se z njim in zdel se mi je pošten, zato sem ga tudi izbral kot izvajalca za montažno hišo. Pri notarki smo uredili vse, kar je bilo potrebno in tudi tam pustili kar nekaj evrov – recimo, za papirje za odvetnika, ki je mogel biti prisoten kot priča moje dolžnosti odplačevanja kredita,« je za Ptujinfo povedal Vajnhandl. 

Celoten kredit je moral biti izčrpan v roku meseca dni

Vajnhandl je za kredit zaprosil na SKB banki. Po njegovih besedah je bilo dogovorjeno, da bodo ob najetju kredita črpana sredstva po določenih odstotkih.

Dogovorili naj bi se, da bo 91.966,71 evrov kredita počrpal najprej 50-odstotno ob podpisu gradbene pogodbe, nato 20-odstotno ob postavitvi objekta, nato 15-odstotno ob zunaj končanem objektu, 10-odstotno ob vgradnji toplotne črpalke in še petodstotno ob zaključku gradnje. 

Ob odobritvi kredita pa je sledilo prvo presenečenje. Vajnhandlu naj bi zaposlena na ptujski izpostavi banke povedala, da mora kredit v celoti izčrpati v roku meseca dni. Zato je takoj ob odobritvi kredita celotni znesek nakazal izvajalcu, torej podjetju Han Les. 

Na SKB banki so za Ptujinfo pojasnili, da je tistim, ki gradijo, omogočena poraba kredita v daljšem obdobju. Ker se je Vajnhandl odločil za montažno gradnjo, pa je po njihovih besedah moral biti kredit porabljen v enem samem znesku. 

»Banka pa vsekakor ne izbira izvajalca gradbenih del, niti se z njim ne dogovarja glede plačilnih pogojev, mora pa pri črpanju kredita spoštovati pooblastilo kreditojemalca za plačilo izdelka ali storitve, ki je predmet kreditiranja,« so še dodali na banki. 

Vajnhandl pa pravi, da je izvedel, da bančne delavke, ki se je ukvarjala z njegovim kreditom, na ptujski izpostavi več ni. Neuradno se je dokopal celo do informacije, da naj bi bila soseda Štrmana.

O morebitni odpovedi pogodbe ali prezaposlitvi zaposlene smo povprašali tudi SKB banko, a odgovora na to vprašanje nismo dobili. 

»Potem so delavci začeli prihajati vedno redkeje«

Vajnhandl nadaljuje, da je podjetje Han Les pričelo z izgradnjo hiše marca 2019. Po njegovih besedah so z dejanskim postavljanjem objekta pričeli nekoliko kasneje, 24. aprila 2019. Pove, da so hišo res v nekaj dneh postavili, a so jo spet nekoliko kasneje pričeli pokrivati. 

»Potem so delavci začeli prihajati vedno redkeje,« nadaljuje Vajnhandl.

Najprej naj bi bili na objektu dvakrat na teden, nato enkrat na teden, vse, dokler delavci več niso prihajali. Zadnjič so objekt po besedah Vajnhandla obiskali konec junija.

Vselitveni rok pa se je bližal, družina bi se morala v nov dom preseliti že avgusta 2019

»Nenehno sem gospoda Štrmana klical, pisal, ga rotil, da nam dokonča hišo. Z nenehnimi izgovori in obljubami, da bo hišo dokončal, a je ni. Potem sem dobil obvestilo, da je firma Han Les Mitja Štrman s. p. odšla v stečaj,« pripoveduje Vajnhandl. 

Ob ugotovitvi tega dejstva na hiši še ni bilo oken, vrat, podstrešja, toplotne črpalke, fasade, notranjih del. Doda, da nadzornik objekta, kljub številnim prošnjam, tega ni prišel preverit. 

Štrmanovega pojasnila nismo prejeli

Za odziv in dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na Mitjo Štrmana.

V kratkem telefonskem pogovoru nam je odvrnil le, da navedbe Vajnhandla ne držijo. Obljubil je podrobnejša pojasnila, a njegovih odgovorov, kljub večkratnim pozivom, še nismo prejeli.

»Še ena katastrofa več v moji zgodbi,« pove o stečaju

Temu je sledil stečajni postopek. Za stečajno upraviteljico je bila v dotičnem postopku imenovana Jasna Dedič, ki je Vajnhandla pozvala, da oceni stroške nedokončanih del.

Ob nestrinjanjih Vajnhandla je stečajna upraviteljica na koncu le priznala za 50.863,53 evrov nedokončanih del. 

»Ker sem med največjimi upniki, sem bil imenovan v upniški odbor, na katerem sem gospe tudi omenil, da grem v tožbo proti Han Les, Mitja Štrman s. p. in dobil odgovor, da to nima smisla,« za Ptujinfo pobit doda Vajnhandl.

Skrušen je ugotovil še, da podjetja tožiti ne more, lahko pa stopi v tožbo le proti Mitji Štrmanu osebno. 

»Stečaj firme Štrmana je končan, a je vse, kar je bilo za prodati in se je steklo v stečajno maso, bilo izplačano gospe Dedič,« je oster Vajnhandl. 

Stečajna upraviteljica: Tožba vložena že pred sklepom o preizkusu terjatev

Za pojasnila smo se obrnili tudi na stečajno upraviteljico Jasno Dedič. Potrdila je, da je upnik, torej Aleš Vajnhandl, prijavil v stečajni postopek terjatev v višini 75 tisoč evrov. Upraviteljica je prerekala nekaj čez pet tisoč in deset tisoč evrski terjatvi. 

Dodala je, da je upnik, torej Aleš Vajnhandl, že pred sklepom o preizkusu terjatev vložil tožbo zaradi neizpolnitve obveznosti in oškodovanja zoper podjetnika v stečaju. 

»Na njegovo izjavo mu je že pooblaščenec - odvetnik drugega upnika odgovoril, da v njegovem primeru ni smiselna tožba, ker sem mu terjatev večinoma priznala. Temu sem res pritrdila, in sicer zato, ker sodišče pozove upnike, da po izdaji sklepa o preizkusu terjatev, vložijo tožbo v zvezi z ugotovitvijo obstoja prerekanih terjatev v eno mesečnem roku,« je za Ptujinfo povedala Dedičeva in dodala, da se je Vajnhandl želel poplačati pred drugimi upniki, kar v stečaju ni možno. 

Dedičevi je bila tožba Vajnhandla vročena. Pravi, da je na tožbo odgovorila odvetnica, sodišče pa je po prejemu odgovora tožbo za povrnitev škode zavrglo, toženi stranki, torej upniku Vajnhandlu, pa naložilo povrnitev pravdnih stroškov. 

Upniki niso bili poplačani, saj podjetnik nima nobenega premoženja

Dedičeva je potrdila, da je stečajnega postopka konec, saj dolžnik, torej podjetnik Mitja Štrman, nima nobenega premoženja več. 

Upniki v postopku niso bili poplačani, saj premoženje dolžnika ni zadostovalo za poplačilo terjatev, še doda stečajna upraviteljica.

Pojasnila je, da se v stečajnem postopku najprej poplačajo stroški postopka, razlika pa se razdeli med upnike. 

»Edino vrednejše premoženje je sestavljalo tovorno vozilo, na katerem so bile zastavne pravice. Če bi unovčeno premoženje, po odbitku stroškov zadostovalo za poplačilo upnikov, bi se iz navedenega premoženja poplačali izključno zastavni upniki, kar pa navedeni upnik ni,« še dodaja stečajna upraviteljica. 

Kot izhaja tudi iz končnega poročila objavljenega na Ajpesu, poplačani niso bili niti odmerjeni stroški upravitelja, zaradi nezadostne stečajne mase pa ni predlagala odmere in izplačila nagrade za nadzor.

Iz poročila izhaja tudi, da je imel podjetnik Mitja Štrman v lasti vozilo Citroen Berlingo, na katerem so bile ustanovljene ločitvene pravice, polico življenjskega zavarovanja ter več terjatev.

Zgodba se je za Aleša Vajnhandla končala grenko - družina je v hiši, a za dokončanje je bil prisiljen najeti še en kredit, pri čemer so končali »finančno in psihično izčrpani«. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Finansijske (nepreverjen)

malverzacije

VEM (nepreverjen)

Zakaj ne gre k njemu na dom na poravnavo.

Karl Marx (nepreverjen)

Jaz mu ga odgriznem če bi mene tako zjebal

Nacional (nepreverjen)

Samo čudim se da več ljudi ne vzame pravico v svoje roke.

Marina Rose (nepreverjen)

Pozdravljeni, sem zasebni posojilodajalec, ki ponuja posojila po nizkih obrestnih merah 3%. Ker sem na gospodarskem področju, ponujam posojila v razponu od 5000 evrov do 10.000.000 evrov. Prosimo, navedite znesek vašega zahtevka za posojilo in njegovo trajanje. Moji pogoji posojila so zelo jasni in preprosti Moje posojilo je zelo varno in pošteno. Kontaktirati me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice