Finančni proračun 57. Zlate lisice je podoben prejšnjim letom, 1,1 milijona evrov, ki jih v 70 odstotkih organizacijski odbor zagotovi z mednarodnimi pogodbami, 30 pa s sponzorji.
Že drugo leto zapored se bo svetovni pokal alpskih smučark za Zlato lisico z Mariborskega Pohorja preselil v Kranjsko Goro, kjer sicer potekajo moške tekme svetovnega pokala. Veleslaloma sta morebiti res rešena, a mariborski hotelirji se držijo za glavo.

Ženska veleslaloma bodo 16. in 17. januarja izpeljali na tekmovalni progi v Podkorenu, kjer mariborski in kranjskogorski smučarski delavci z vodo že preparirajo snežno podlago.

S tremi teptalnimi stroji so v nedeljo končali mehansko-snežna dela na progi v Podkorenu, v prihodnjih dneh pa morajo debelo snežno odejo primerno utrditi za tekmovanje svetovnega pokala.

V štajerski prestolnici so seveda razočarani, a bolj kot domačini, ki bi tokrat v vsakem primeru tekmo spremljali pred malimi ekrani, so sklonjenih glav ostali hotelirji.

Maribor je v zadnjem desetletju kar petkrat ostal brez Zlate lisice, nazadnje lani, ko so tekmi prestavili v Kranjsko Goro.

Ste vedeli? 

Za Zlato lisico bo to v njeni skoraj 60-letni zgodovini enajsta selitev iz Maribora, po enkrat je bila v Badgasteinu (1974) in na Jahorini (1975), letošnje gostovanje pa bo deveto v Kranjski Gori (1976, 1988, 1991, 2007, 2012, 2014, 2018, 2020, 2021).

Dvakrat, 1998 in 2011, je Zlata lisica odpadla.

Snežni topovi na Mariborskem Pohorju bruhajo na polno

Ciljna ravnina Snežnega stadiona je polna drugačnega direndaja, med domačini pa ob pogledu na belo strmino slišimo ponavljajoče se: Kaj pa če?

»Mogoče, če bi vztrajali, bi lahko v soboto in nedeljo smučali,« meni domačin Ivan Hrastnik, mimoidoči Stanko Bračko pa dodaja: »Žal, spet je prišlo do tega, da ni snega, ampak sneg je, kot vidimo. In če bi se malo potrudili, bi lahko Zlato lisico tukaj izpeljali.«

Pogled se ustavi na plakatu, ki spominja na to, kar je Maribor izgubil že drugo leto zapored. Nič kaj dobri obeti za naprej.

»Tudi, če bi tekma bila v Mariboru, ne bi bilo gledalcev. To pomeni, da ni velike razlike, ali gledajo ljudje televizijo s Kranjske Gore ali gledajo iz Maribora. Toda Maribor izgublja to kontinuiteto organizacije tekem, izgublja promocijo, ki se ob vsakoletnem tekmovanju za Zlato lisico pojavlja preko televizijskih ekranov,« opozarja Tone Vogrinec, starosta slovenskega smučanja.

»Mi smo imeli vse pripravljeno, kot da je«

Nasankali pa so tudi domači hotelirji, ki so z Zlato lisico in prihodom smučarske karavane upali na vsaj košček potice v korona izgubljenem letu.

»Mi nismo vedeli do zadnjega dneva, mi smo imeli vse pripravljeno, kot da je, na koncu pa nič od tega,« pripoveduje podjetnik Ivo Filipović, najemnik hotela Arena, ki je selitev lisičk v Kranjsko Goro označil za katastrofo.

Vse priprave zanj pomenijo precejšen finančni zalogaj, ki pa je bil povsem zaman: »Poklicati ljudi s čakanja, en teden priprav, priprave v šotoru, mize za novinarje, za tiskovne konference, postaviti vse skupaj za prehranjevanje, robo določeno naročiti, očistiti hotel, pripraviti hotel, ker vse to je zdaj stalo. Vse vodo sprazniti, kurjava, to je toliko stroškov ... Za nas je to ogromno. Če bi vedeli, da bo do tega prišlo, sploh se ne bi spuščali v te zadeve.«

Nasankali so hotelirji ...

Bi lahko lisičke gostila pozabljena proga Jonatan?

Prihodnost Zlate lisice v Mariboru, ki se v svoji zgodovini že devetič seli v Kranjsko Goro, je v danih razmerah glavna tema pogovorov.

Starosta slovenskega smučanja v tej luči opozarja na alternativno rešitev, ki je možna na mariborskem delu Pohorja. 

»Tisti, ki te proge ne poznajo ... Če se peljete z gondolo na Pohorje, jo vidite na levi strani zgornjega dela gondole, ampak ta proga je zaprta, iz nje ni pametnega izhoda, bi se pa z relativno majhno investicijo dala usposobiti kot rezervna proga,« pojasnjuje Vogrinec in dodaja, da bi s tem istočasno dobili progo za treninge slovenskih smučarskih reprezentantov.

Vogrinec meni, da bo Maribor kljub vsemu ostal v koledarju za izvedbo Zlate lisice, garancija za to pa je po njegovem mnenju prav dobro sodelovanje s Kranjsko Goro: »V prihodnjih letih je planirana malce kasneje, s tem so večje možnosti za izvedbo. Če je tekma načrtovana v februarju, da ni vrag, da ne bi bil teden dni hladnega vremena v januarju, da se nastrela tega kompaktnega snega.«

Za Zlato lisico bo to v njeni skoraj 60-letni zgodovini enajsta selitev iz Maribora.

Ste vedeli? 

Glasno lahko navijate že pred Zlato lisico! Na Instagram profilu @nlb_slo ali na Facebook profilu @NLBdd vas čaka lisičji filter, s katerim posnamete svoje glasno navijanje in ga delite kot objavo ali story.

Ne pozabite označiti profila NLB in dopisati #ZlataLisica2021, da bo vaše navijanje postalo del navijaške atmosfere za Lisičke na tekmi.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Strateško zelo dobra poteza organizatorjev. Dvomim da bi bili zmožni priskrbet 400.000 eur za pozitivno organizacijo zlate lisice. Kaj se pa tiče hotelirja Arene je pa to zahteven posel in ne more vsakdo bit hotelir. Posebej ne sedaj v teh nepredvidljivih časih.

Navijac (nepreverjen)

Lisica je brand a bledi
Se je treba zmenit naprej kako in kaj in nic vec spat in zivet na starih slavah.Lobi v Fisu je in zagotovljeno kolk sem gledal izjavo glavnega zamejca.To se je naredilo odlicni a kaj ko je izvedba v mb slaba ali nic.

Starejše novice