V minulih tednih so zločinci v slovenskih zaporih večkrat napadli paznike, prav tako je zapornik na Dobu želel pobegniti, a je bil pri tem neuspešen.

V minulih tednih so zločinci v slovenskih zaporih večkrat napadli paznike, prav tako je zapornik na Dobu želel pobegniti, a je bil pri tem neuspešen. Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij je ob dveh napadih na pravosodna policista razkrila nekaj podatkov o napadih na zaposlene v zaporih. 

Lani se jih je zgodilo dvanajst, v letih prej pa tudi po 23. V nobenem primeru napad ni povzročil težje poškodbe, v nekaj primerih pa je šlo za lažjo poškodbo pravosodnega policista. 

Zadnji v vrsti se je zgodil na Dobu, kjer nedavno obravnavali dva napada na pravosodne policiste. Eden od njiju je utrpel lažje poškodbe. Spomnimo. V prvem primeru je do napada prišlo v postopku odvzema računalnika obsojencu, v drugem primeru pa je obsojenec pravosodnega policista napadel z odrivanjem vrat in ga poskusil napasti z uporabo vilic.

Kako je v Mariboru?

Zanimalo nas je, kakšna je situacija v mariborskih zaporih, koliko različnih napadov na pravosodne policiste se je zgodilo v zadnjih petih letih.

Kot smo izvedeli, so v zadnjih petih letih zaprte osebe v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor trinajstkrat fizično napadle pravosodne policiste, štiriindvajsetkrat so doživeli napad v obliki groženj, zaprte osebe so v enajstih primerih grozile tudi drugim zaposlenim, na primer tretmajskemu osebju, delovnim inštruktorjem ali zdravstvenemu osebju.

»Pri fizičnih napadih na pravosodne policiste je šlo za napade s telesno silo - uporaba rok in nog. Pri nobenem izmed napadov ni bilo uporabljenih nevarnih predmetov,« pojasnjujejo na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij.

V dveh primerih napada s strani zapornikov so bili poškodovani štirje pravosodni policisti. 

V Odprtem oddelku Rogoza v zadnjem petletnem obdobju niso zabeležili fizičnega napada na pravosodne policiste oziroma delavce zavoda.

Koliko poskusov pobegov in uspešnih pobegov je bilo v zadnjih letih iz zaporov v Mariboru? 

V zadnjih petih letih uspešnega klasičnega pobega iz mariborskih zaporov ni bilo, izvemo na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij. V letu 2015 so zabeležili poskus pobega zaprte osebe iz sprehajališča zavoda, in sicer s plezanjem po vrvi spleteni iz rjuh na sodišče, a so ga pravosodni policist videli in ga v nadaljevanju v pisarni sodišča tudi ujeli. 

V letu 2018 pa so zaporniki poskušali iz okna odstraniti zaščitno mrežo, prežagati jim je uspelo eno objemko od šestih, ki drži zaščitno mreno na rešetke a so pravosodni policisti nedovoljeno dejavnost pravočasno opazili in jo ustavili.

V zadnjih petih letih so v mariborskih zaporih zabeležili tudi nekaj 'pozabljivcev', ki so se po dovoljenem času iz koriščenja ugodnosti prostega izhoda ali koriščenja letnega počitka na prostosti 'pozabili' vrniti v zavod. V letu 2014 so bili trije primeri, v letu 2015 pet primerov, v letih 2016, 2017 in 2018 pa po en primer. 

V odprtem oddelku Rogoza pa so obravnavali nekaj neupravičenih oddaljitev iz oddelka - v letu 2014 trije primeri, v letih 2016 in 2018 dva primera, v letih 2015 in 2017 ni bilo nobenega primera, v letošnjem letu pa se je doslej zgodil en tak primer.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pivo pivec (nepreverjen)

jaz bi zapr vse komunajzerje

Starejše novice